Ishrana i zdravlje

Čudotvorna Telbina kao lijek

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Lijek za depresiju, tugu, srce, visok holesterol, opadanje plodnosti…

Ovo su rezultati istraživanja naučnika koji su dokazali da je telbina i hrana i lijek. Ovo je čudo poslanstva te je potvrđeno u mnogome od strane nauke i medicine

Telbina je ukusan napitak koji je veoma probavljiv koji je veoma koristan za organizam jer mu pruža određeni iznost nutrijenata, vitamin, mineral te amino kiselina. Ugljikohidrati u telbini su odlično i potpuno jelo za djecu i odrasle. Konzumiranje telbine se preporučuje onima koji pate od loše probave, trudnicama i sportašima jer telbina nadomješćuje sve nedostatke u ishrani koje tijelo ne dobija putem hrane.

Ovo je tabela koja prikazuje nutritivne vrijednosti telbine:

Energetske vrijednosti

Voda 9,4409
Energija 0,354kJ
Proteini 12,480g
Ugljikohidrati 73,480g
Masnoća 23,000g

Minerali

Sodium 12,000mg
Potasium 452,00mg
Kalcijum 33,60mg
Magnezijum 123,00mg
Fosfor 264,00mg
Željezo 30,600mg
Bakar 0,498mg
Arsenik 2,770mg
Miladanim 1,943mg

Vitamini

Tijamin 0,646mg
Riboflavin 0,285mg
Nijacin 0,604mg
Vitamin B5 0,282mg
Vitamin B6 0,318mg
Folna kiselina 19,00mg
Vitamin A 22,00mg
Vitamin B 0,600mg

Telbina je jedna od onih namirnica odnosno “jela” koja imaju svrhu prehrane i lijeka u jednom. Utječe pozitivno i ljekovito na fizičke ali i na psihološke poremećaje. Telbina je veoma djelotvorna po pitanju određenih bolesti i stanja koja pomaže izliječiti i stabilizovati.

Depresija i tuga

1.) Budući da sadrži minerale potasijum i magnezijum, oni imaju utjecaj na neurotransmitere koji pomažu pri smanjenju depresivnih stanja zbog nedostatka potasijuma koje uzrokuje osjetljivost na depresiju kod ljudi.

2) Takođe sadrži antidepresante vitamin E i A koji umanjuju depresiju kod starijih osoba.

3) Sadrže aminokiseline kao što je Truptofan koji pomaže pri funkciji neurotransmitera seratonina koji snažno utječe na psihološko stanje osobe. Nedavna naučna istraživanja su otkrila da Telbina umanjuje depresiju kao što se i navodi u hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem (Buharija, 5417, Muslim, 2216), što je ujedno dokaz da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selam posjedovao znanje iz polja nauke, odnosno medicine.

Lijek za srce i za visok holesterol

• Zbog sadržaja B glukona koji smanjuje holesterol a povećava tjelesni kapacitet odbrane, on ojačava i srce koje je prvo na meti opasnog holesterola.

• Slično tome, sadržiiI Tokotrienol koji ima sposobnost da sakuplja enizme koji proizvode holesterol.

• Vlakna u telbini pomažu pri smanjenju holesterola u krvi tako što se holesterol lijepi na njih i njihovim izbacivanjem napušta tijelo. U hadisu se navodi da Telbina liječi oboljelo srce.

Diabetes

Telbina u sebi sadrži smolu (Baktin) koji se topi u vodi te tako reguliše protok šećera u krvi i tako prevenira iznenadni porast šećera u krvi putem ishrane.

Pritisak i zatajenje bubrega

• Zbog prisutnosti potasijuma uravnotežuje so i količinu vode u ćelijama. Telbina sadrži u sebi 425 mg potasijuma na 100 gr telbine, što također pospješuje izbacivanje urina.

• Također sadrži hormone koji pospješuju uravnoteženost krvnog pritiska.

Upale stomaka, mjehura i debelog crijeva

Telbina stimulište rad želudca i crijeva te pomaže prilikom eliminacije viška otpada iz organizma. Telbina omogućuje opuštanje, smekšavanje i čišćenje stomaka. Također pomaže prilikom izbacivanja toksina iz organizma. Telibna je također i lijek protiv proliva, jača stomak, efikasna je u borbi protiv difterije, nadima, upale mokraćnog mjehura, debelog crijeva i jetre.

Karcinom i senilnost

• Telbina sadrži vitamin E i A koji pozitivno utječu protiv štetnih ćelija i koji se bore protiv tumora, štite organizam od slobodnih radikala koji uništavaju membrane ćelija i DNK, i veoma vrijedno se bori protiv određenih vrsta carcinoma.

• Telbina sadrži i hormon Miladanim koji u sebi ima mnoge koristi te je djelotvoran protiv preuranjenog starenja, impotencije, drhtanja, lošeg sna i općih slabosti.

Slabosti jetre

Jedna od karakteristika telbine je da iz organizma izbacuje toksine i stimuliše jetru da odstrani štetne substance te da iste ne luči u krvotok, dok istovremeno pospješuje lučenje žuči.

Osteoporoza

Telbina je efikasna i u borbi protiv osteoporoze jer sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum, koji su osnovni elementi kosti.

Opadanje plodnosti

Općenito opadanje plodnosti se dešava zbog stresa, visokih razina šećera u krvi, lose ishrane, upala prostate i tako dalje. Telbina reguliše razine šećera u krvi, snagu nervnog sistema u tijelu te umanjuje upale u kanalima prostate. Ovo su rezultati istraživanja naučnika koji su dokazali da je telbina i hrana i lijek. Ovo je čudo poslanstva te je potvrđeno u mnogome od strane nauke i medicine. Kanadski univerzitet u Alberti, Tehnološki institute za ishranu u SAD, kao univerziteti u Egiptu su svi vršili istraživanje po pitanju ječmenog brašna, odnosno telbine i dokazali njene višestruke korsiti.

Izvor: www.3ilmchar3i.net
Prevela i prilagodila: Selma K.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta