Rekaik

Časna Hifa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je izmišljena i lažna priča koja nema uporišta u hadiskim i historijskim knjigama.

Ovaj hadis nije zabilježen u knjigama hadiskih zbirki i nema osnova, tj. ne prenosi se u islamskim knjigama, niti ima seneda (lanca prenosilaca). Takođe, nije zabilježen ni u knjigama u kojima su sakupljeni izmišljeni i krivotvoreni hadisi niti u knjigama o ashabima. Nije dozvoljeno širiti je i prenosi osim radi upozorenja na njenu lažnost. Obaveza je svim muslimanima da provjeravaju ono što se piše, prenosi i pripisuje islamu. Ne trebaju da žure u prenošenju hadisa dok ne provjere u hadiskim zbirkama ili pitaju učene o vjerodostojnosti istih.

U Medinel-Munevveri ona je bila zena o cijoj su ljepoti kruzile price. Dosavsi pred Poslanika saw rece mu: ” Poduci me onom sto cu raditi sto bi me uvelo u Dzennet“. Resululllah saw rece:”Najprije ti je potrebno da se udas za nekoga. S tim cinom sigurno dobijas pola Imana.” “O Poslanice “ , zapita ona,“ ko bi mi bio drug, mladozenja? Prosio me je vladar Abesinije, kralj Negus, jag a nisam htjela. Ubejdullah je davao sto deva i jos nekih stvari, ali i njega sam odbila. A sada ti kazes da je sklapanje braka ono sto ce me izbaviti na onom svijetu. Poslanice, ja sam zadovoljna s onim kojeg ti izaberes”.

I Resulullah saw shvati da, ako predlozi ime jednog od ashaba, drugome nece pruziti sansu, pa rece: ”Ko prvi udje u Mesdzid, ova zena je njegova” Svi su sa ovim bili zadovoljni. Ali njima Allah dzs dade takav san da se niti jedan od njih ujutro ne mogase probuditi.

Poslanik saw je cekao ko ce se prvi pojaviti u dzamiji i odjednom se pojavi Suhejb. Bez igdje ikoga, siromah, skoro crne puti, on je bio covjek cija pojava nije bila lijepa, dugacak, mrsav, slabasne gradje. A Hifa je opet bila zena- i bogata i lijepa do krajnjih granica. Resulullah saw poslije namaza pozva Hifu i objasni joj situaciju. Hifa je bila zadovoljna s onim sto joj je Allah swt odredio.

Poslanik saw prouci hutbu i rece:”Suhejbe, ustani i uzmi nesto za ovu zenu “ Suhejb odgovori: ”Poslanice pa ti znas da od dunjaluckih stvari nejmam niti jednog dirhema“ Hifa naredi slugama i donesose kesu od 1000 dirhema u srebru. Dadose ih Suhejbu i on dade od toga nesto za nju. Zatim Poslanik saw rece: ”Suhejbe, uzmi ovu zenu za ruku i vodi je kuci.”

Suhejb ce na to:” Poslanice, kojoj kuci cu je odvesti kad ti znas da je moj dom dzamija?” A Hifa onda rece: ”Poklanjam ti gotovu kucu koja se nalazi na tom i tom mjestu, sad ustani i vodi me tamo.” Resulullah saw prouci dovu, a ashabi molise i zahvaljivase Allahu. Ustadose i odose kuci.

Kada su zavrsili sa objedovanjem, cim dodje vrijeme spavanja, Hifa rece; ” Suhejbe, znaj da sam ja tvoja blagodat, a ti moja nevolja. Nego, da bi ti na ovu blagodat zahvaljivao Allahu swt, a da bi ja na ovu nevolju bila strpljiva, dodji da ovu noc provedemo u ibadetu. Ti da se pridruzis sevabima onih koji Allahu zahvaljuju na podarenoj im blagodati, a ja –onih koji su strpljivi. Jer Resulullah saw je rekao:”U Dzennetu postoji visok cardak i u njemu ce se naci samo oni koji Allahu zahvaljuju i koji su strpljivi.”

Tu noc oboje bijehu zaokupljeni pokornoscu i ibadetom. Suhejb na sabah dodje u dzamiju Dzibrail as upozna Poslanika saw s onim sto je bilo prethodne noci. Donese im radosnu vjest o Dzennetu i Allahovoj ljepoti. Resulullah saw se obrati Suhejbu: ”Suhejbe, da li bih te upitao da mi ispricas ono sto je bilo prosle noci?”

Poslanice, upitaj” odgovori Suhejb. Resulullah saw mu objasni njihovu situaciju i ono sto su ucinili, tem u rece radosnu vjest: ”Vi ste Dzennetlije, vi cete vidjeti Uzvisenog Allaha swt.”
Suhejb od srece sto ce biti od onih koji ce vidjeti Uzvisenog Allaha swt, spusti glavu na sedzdu i zamoli: ” Gospodaru moj, ako si mi oprostio, uzmi moju dusu da se ne bih vise ogrijesio.” Dok je bio na sedzdi, Uzviseni Allah swt mu primi dovu i uze dusu. Na ovo svi zaplakase. Resulullah saw rece: ” Nesto sto ce vas jos vise zbuniti jeste to da je u ovom trenutku i Hifa svoju dusu ispustila i predala je Hakku.”

Oboma su klanjali dzenazu. Oboje su ukopali jedno kraj drugog, povise njihovih glava stavili dva biljega, na jednom je pisalo:
OVO JE MEZAR ONOGA KO JE ZAHVALJIVAO ALLAHU SWT NA BLAGODATI KOJU MU JE ON PODARIO
a na drugom: “OVO JE KABUR ONOG KOJI JE BIO STRPLJIV NA NEVOLJI KOJU MU JE ALLAH ODREDIO”
Takav je bio snazan iman i jekin casnih ashaba Muhammeda saw.

(Menkibelerie Islam Meshurlari Ansiklopedis,
Abdullatif Uyan;str 951-952)

Izvor: www.umsa.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta