Abdest

Česta greška prilikom uzimanja abdesta zbog koje abdest biva neispravan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pranje šaka prije ispiranja usta i nosa, na početku uzimanja abdesta, je sunet i pohvalno. Međutim, kada bi čovjek počeo svoj abdest pranjem usta i nosa, a da ne opere šake prije toga, njegov abdest je ispravan. Međutim, ostavio je nešto što je pohvalno, što je sunnet, a to je pranje šaka na početku abdesta.

Dok ako opere šake na početku abdesta, a zatim ispere usta i nos, potom lice, svoje ruke od lakta do zgloba, a ne ponovi tada pranje šaka, tada abdest nije ispravan. Zašto? Zato što je pranje šaka sa podlakticama, poslije pranja lica, rukn (obavezno). ”O vjernici, kada hoćete molitvu obaviti, lica svoja i ruke svoje do lakata operite.” (Kur’an, El-Maide, 6)

Znači, ako se ne operu šake poslije pranja lica, tada se ostavlja rukn, bez čega je abdest neispravan, jer pranje šaka na početku abdesta je sunet i nije obavezno, a pranje šaka poslije pranja lica je obavezno (važan je redosljed pranja dijelova tijela pri abdestu). Pa ako čovjek ostavi pranje šaka na početku abdesta, ali opere čitavu ruku od šaka do laktova poslije pranja lica njegov abdest je ispravan. Međutim, ako izostavi pranje šaka kada pere ruke do laktova, poslije pranja lica, onda njegov abdest nije ispravan.

Šejh Osman el Hamis
Preuzeto sa YT kanala: “Palma Kladanj”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta