Humanitarni kutak

Četiri nova, potresna slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE OSOBE

Dragi posjetioci, zamoili bi vas da odvojite malo vremena i paznje i da procitate o ova cetiri, zaista, potresna slucaja, i da pokusate, onoliko koliko ste u mogucnosti, da pomognete, u ime Allaha, ove porodice:

1. Samohrana majka u podrumu sa petero djece

Fadila Džebić iz Zavidovica je samohrana majka petero djece, od kojih je jedno i mentalno retardirano. Zbog neuslovnih prostora u kojima su djeca godinama živjela, desetogodišnja Zerina je oboljela i potrebna joj je pomoć. Hladne, vlažne i mračne podrumske prostorije, nekvalitetna ishrana i život pun neizvjesnosti odrazio se na zdravlje djece, naročito Zerine.

Djevojčica bi trebala na operaciju krajnika, sinusa i polipa, zbog čega joj je ugroženo zdravlje, uz to je oboljela i od psorijaze, koja bez terapije napreduje. Majka Fadila nema novaca za liječenje Zerine. Ona i godinu mlađa Berina više ne idu u školu, iako su dobre učenice. Nemaju osnovnih sredstava za pohađanje nastave.

Neimaštinu osjeća i njihova trogodišnja sestra. Naročito im je teško u zimskom periodu, kada Fadila sa najstarijom kćerkom drugima radi fizičke poslove. Teško se snalaze za hranu, odjeću, obuću, a za lijekove bolesne Zerine nemaju nikakva sredstva.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Majka sa petero djece”

UPUTSTVO ZA UPLATE CE TE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*****************************************

2. Porodica iz Srebrenice

Samohrana majka sa troje djece, kcerka od 19 godina je oboljela o od tumora na mozgu, a i majka je veoma u teskom stanju. Otac djece je umro prije godinu dana od neimastinje, iako je bio pripadnik armije BiH i ranjen, ali nije imao nikakvih primanja. Tesko mu je bilo da zatrazi pomoc bilo gdje. Situacija je uzasna, nemaju bas nista, nema sta im nefali, zive od onog sto im ko udjeli, kcerku ne moze da lijeci jer nema novca, a tako isto i sebe. Za sebe kaze da je imala 2 infrakta srca, a da nije ni znala, vec su joj doktori to rekli. Ova porodica je iz Srebrenice, odnosno povratnici su u Osmake.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Porodica iz Srebrenice”
**************************************

3. Porodica iz Skoplja (Makedonija)

Nakon rata u Makedoniji brat, koji ne zeli da mu objavljivamo ime, preselio je u kucu svog brata, a posto je kuca mala i malo je soba, njegov mu je brat dao garazu. U toj garazi nema ni poda, vec je obicni beton. Nema ni struje, vec je uzeo od brata preko produznih kablova. Ima dvoje djece, bosnjak je, ozenjen albankom, a nemaju niti socijale.

Sa njima su i njegova majka i njegova sestra, pa su tu garazu prepolovili, napravili kupatilo, kupaju se tako sto griju vodu. Uz garazu koriste i podrum koji je pun vlage. Ima dvije godine kako se taj brat razbolio, visoki pritisak pa vec godinu dana klanja sjedeci, imao je i problema sa nogom za koju je trebala operacija ali je ostavio to jer nije imao srestava za lijecenje, cak nema ni zdravstvenu knjizicu.

Njemu su potrebne regips table da bi pokrio zidove koji su od blokova u garazi, trebaju mu kablovi za struju, i treba mu pod, jer je trenutno zima ovdje i hladno je, a ispod tepiha ima kartone. Povrh svega ovoga, sin mu je bolestan i treba da se operise.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Porodica iz Skoplja”
**************************************

4. Mirsada sa sinom – Mostar

Zovem se Mirsada Toporan. Bolesna sam i živim sa bolesnim sinom Semirom u Kolektivnom centru uMostaru. Samohrana sam majka. Otac ga je napustio čim se rodio. Moj sin ima bolest koja samozaliječava a zove se Sepsa krvi (Purpura Henoch Schlein). Živimo od 58 KM socijalne pomoći. Sin mi je bio na komisiji i 90 % je nesposoban a ima i hendikepije. Od sada trebam čekati godinu dana da bi on počeo primati 106 maraka.

Moj sin ide u četvrti razred i odličan je učenik. Ja sam isto bolesna. Živim sa lijekovima isto kao i moj sin. Moj sin tu bolest samo zaliječava a može mu se povratiti tako da ja moga sina i dovodim i odvodim iz škole. Familije nemam da mi pomognu, jer sam sve izgubila u ratu. Ja svake godine idem na magnetnu rezinansu mozga zato što imam tumor na mozgu, ali je dobroćudni. Poslije malog kad se razbolio, ja sam isto oblila. Dobila sam čir i kilu na želudcu. Sve je na meni.

Gdje se god obratim svako obećaje da će pomoći, a od toga ništa. Još im dam papire od mog bolesnog sina i od mene i vide, ali svaki dan mi je godina od obećanja njihova. Moj sin troši terapiju, ali nemam mu je odakle kupiti, jer ponekad nemam mu čak odakle kupiti da jede. Ono što dobijem socijalne pomoći moram platiti struju i vodu, iako živimo u Kolektivnom centru. Kad odem kod njih u centru da pitam nešto oni neće čak ni da pričaju zato što oni imaju jesti a moje dijete i ja nemamo.

Pa molim sve ljude dobre volje ako možete da mi pomognete.
Nadam se da ćete nam pomoći i izaci u susret. Unaprijed vam se od srca zahvaljujem.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Mirsada sa sinom”
****************************************

Uplate za ove porodice (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

U toku sakupljanja pomoci za februar mjesec (prosla cetiri slucaja) smo uplate na ovaj ziro racun dobijali iz raznih krajeva svijeta (o sakupljenoj pomoci za februar mjesec mozete procitati OVDJE), ali isto tako smo dosli sa prjedlogom da svoje uplate (donacije) saljete putem pisama, sto je se pokazalo vrlo uspjesnim, jer smo dobili veliki dio donacija poslatih u pismima, isto tako, iz raznih djelova svijeta.

Tako da ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju moze poslati u pismu na adresu:

Enver Fific
Hjalmar Petrisväg 7c
352 47 Växjö
Sweden

Nekoliko sestara iz USA su svoje donacije poslale preko Western Union – banke, tako da postoji i taj nacin uplate, a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Envera Fifica. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

ISTINITOST OVIH PRICA SMO PROVJERILI, A OVA AKCIJA CE TRAJATI DO 23 MARTA, INSHAALLAH.
*************************************

Draga braco i cjenjene sestre, odazovite se, u ime svoga Stvoritelja, na ovu akciju, pa makar i sa skromnim prilozima, jer mozda bas taj prilog moze biti uzrok da steknete milost i oprost svoga Gospodara.

Prenosi se od Aise, r.a., da je rekla : „Dosla mi je jedna siromasna zena sa svoje dvije kcerke, pa sam joj dala tri datule. Ona je njima dvjema dala po jednu datulu, a trecu je htjela staviti u svoja usta. U tom momentu jedna od njenih djevojcica zatrazila i tu datulu. Ona je tu datulu, koju je htjela pojesti, podijelila njima dvjema. Iznenadio me njen postupak, pa sam to spomenula Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na sto mi on rece: ‘Allah joj je zbog toga dao Dzennet, ili ju je time oslobodio od vatre’“ (Muslim)

Allahu Ekber! Samo pola datule, Allahovi robovi! Bojmo se dzehennemske vatre i udijelimo milostinju, makar ona bila i koliko samo pola datule. Za vas je to samo jedna datula, ali one se kod Allaha uvecava i visestruko vrednuje, kao sto prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Ko da milostinju u vrijednosti jedne datule, koju je s halalom stekao – Allah ne prima izuzev dobro – Allah ce mu to primiti desnicom i uvecati njenom vlasniku, kao sto neko od vas hrani zdrijebe, dok ne postane veliko kao brdo.“ (Buhari, Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta