Tekstovi

Četiri stvari koje čine dobru osobu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bez sumnje, vrhunac dobrote u osobi je vjerovanje u Allaha i praćenje takvog vjerovanja s dobrim moralnim karakterom. Neki će tvrditi da imaju čista srca i da su dobri ljudi, ali se ne pridržavaju Allahovih naredbi. Kako netko može biti dobar, a da se prvo ne pokorava svom Stvoritelju? Kako netko može tvrditi da ima čisto srce, a ipak ignorira štovanje svog Gospodara?

Najbolje što pokazuje čovjekovu dobrotu je prihvaćanje Allahovog jedinstva, vjerujući u njegove poslanike, njegove anđele tj. meleke, njegove Božanske knjige i to da se sve događa Allahovom voljom, bilo dobre ili loše. Zatim se to prati praktičnim postupcima štovanja i milosrdnosti prema onima oko vas i prema okolišu u kojem živite.

U nastavku ćemo pogledati nekoliko drugih stvari koje osobu čine  dobrom.

  1. Biti velikodušan

Nakon vjerovanja u Allaha i izvršavanje zadataka kako je propisano islamom, odnosno činjenja ibadeta, velikodušnost prema Allahovim stvorenjima na zemlji slijedeće je što pokazuje čovjekovu dobrotu.

Dobar musliman treba biti dobrodušan i suosjećajan prema svim Allahovim stvorenjima na zemlji. Tretiranje vaših bližnjih s dostojanstvom i poštovanjem, pružanje financijske i moralne pomoći kad god je to moguće, zaštita životinja i okoliša, sve su to djela dobrote koja Allah nagrađuje ako je to učinjeno zbog njega.

Dobar musliman ne šteti ljudima oko sebe. On nepotrebno ne ubija životinje oko sebe niti uništava svoju okolinu.

  1. Ljubaznost prema drugima

Ljubaznost prema roditeljima, supružniku i djeci, kao i ljudima koje poznaje, pa čak i onima koje ne poznaje, toplo se preporučuje svakom muslimanu. To je manifestacija dobrote kada je netko ljubazan. Musliman ne bi trebao imati tvrd srce niti bi trebao gajiti zavist prema drugima. Ljubaznost prema čovječanstvu i ostalim Allahovim stvorenjima na zemlji je oblik štovanja Allaha.

  1. Strpljenje

Među osobinama dobrote je da je osoba strpljiva u pogledu stvari koje ga zadese, njegove obitelji, njegovih poslova ili izvora prihoda i generalno cijelog čovječanstva. Musliman ne bi trebao očajavati na svakom koraku, ne smije se stalno žaliti i kukati na svaku bolest koja ga zadesi i mora naučiti vjerovati u Allaha.

U Kuranu nam je Allah rekao u vezi strpljenja: „O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“ (El Bekare, 153.)

Strpljenje je manifestacija povjerenja u Allaha i pokazuje dobrotu u osobi. Strpljiva osoba će podnijeti bol usmjerenu prema njemu i neće dozvoliti da je preplavi mržnja, osveta itd. Iako je dozvoljeno na nepravdu uzvratiti u istoj mjeri, bolje je halaliti. Takvo je učenje islama. ”Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko vam je učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive. Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć. I ne tuguj za njima, i neka ti nije teško zbog spletkarenja njihova. Allah je zaista na strani onih koji se Njega boje i grijeha klone i koji dobra djela čine.” (Nahl, 126.-128.) 

  1. Istinitost

Laganje je danas toliko neobuzdano da mnogi jednostavno lažu bez zaustavljanja i bez da razmišljaju o tome. Lako je lagati. Ljudi daju obećanja za koja znaju da ih ne namjeravaju ispuniti; lažu o tome gdje se nalaze i raznim drugim stvarima. Lažu u prijavama za posao i falsificiraju dokumente. Ipak, oni i dalje ‘lažu’ sebi da su dobri pojedinci.

Dobra osoba koja vjeruje u Allaha i Posljednji dan neće lagati čak ni dok priča vic..

Kao što smo vidjeli, biti dobar nadilazi same osnove. Čineći ono što je ispravno, osoba će steći i Allahovo zadovoljstvo.

Izvor: www. aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta