Tekstovi

Kako do kabura koji će biti tvoj džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kabur je zastrašujuće mjesto, naravno za nevjernike i velike grješnike. Razmišljao sam mnogo o tome. Naime, ja sada imam 54 godine i dodijao mi je dunjaluk i sve što je na njemu, a šta ću tek raditi kad budem živio u kaburu deset ili sto hiljada godina? Tako ti Allaha, jesi li ikada razmišljao o tome?

Nakon toga sam počeo ovako raditi. Sutra ću umrijeti i čeka me prazan, hladan i potpuno mračan kabur. Mom kaburu je, dakle, potreban namještaj. Tada sam počeo zamišljati kao da svaki istigfar i traženje oprosta od Allaha šaljem i pohranjujem u svoj kabur da me čeka tamo, da mi pravi društvo i odagna samoću. Allaha mi, ne šalim se. Počeo sam ozbiljno sa procesom ”opremanja” svog kabura koristeći ovu metodu.

Jedan kutak kabura ispunio sam sa hiljade riječi zahvale Allahu (el-hamdulillah), a mjesto u kaburu pored moje glave ispunio sam sa najmanje 300 hatmi Kur’ana. Svaki rekat namaza koji sam klanjao, zamišljao sam kao da ga stavljam i pohranjujem u svoj kabur, jer kad umrem svi će me ostaviti i otići svojim kućama, a ja ću ostati sâm u kaburu, možda hiljade godina. Stoga mi treba svjetla i zelenila, treba mi kabur koji će biti moj džennet prije vječnog Dženneta.

Zamišljam zikr, tesbih, tahmid, tehlil, tekbir, učenje Kur’ana, namaz, sedžde, sadaku i druga dobra djela svuda oko sebe u kaburu, smijemo se i pričamo, a onda dođe moje donošenje salavata na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pridruži nam se. Kakav divan i sretan život!

Nije li bolje nego da me spuste u kabur i nađem u njemu mnoštvo kleveta, ogovaranja, tračeva, zavidnosti, spletkarenja, laži, pretvaranja, zlobe i da otkrijem da su sva moja djela bila zbog dunjalučkih potreba?!

 

Nema ništa što sam radio u ime Allaha, i ništa me ne čeka osim brige, muke, patnje, crnila i žestokog obračuna. Zato, prijatelju, poslušaj moj savjet. Učini svoj kabur riznicom u koju ćeš pohraniti neprocjenjivo blago u vidu dobrih djela i dobro vodi računa o svojim ibadetima. I svakom svom zikru, namazu, postu, sadaki i dobročinstvu, reci: ”Budi moja prethodnica i kapital u mom kaburu. Sutra ćemo se sresti i bit ćeš moj najbolji drug.” Allaha molim da nam podari lijep završetak. Amin!

Dr Ejmen Suvejd / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

 

 
 
 
 
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta