Odgovori

Umjetnička škola i crtanje portreta ?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum, pošto idem u umjetničku školu i nekad imam zadatak da nacrtam portret. Eh sad da li vi znate je li meni to zabranjeno iako ne crtam portrete mimo škole?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

U hadisu kojeg bilježe imam Buharija i Muslim ibn Mes’ud, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Doista će najveću kaznu na Sudnjem danu imati oni koji slikaju”. Shodno ovom i mnogim drugim hadisima strogo je zabranjeno slikanje živih bića, osim u velikoj nuždi. Ako možete izbjeći taj zadatak na neki način nije vam dozvoljeno slikati, ako ni na koji način to ne možete izbjeći radi velike nužde je dozvoljeno. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.
N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta