Dobročinstvo prema roditeljima

Čudesni plodovi dobročinstva prema roditeljima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ova priča je lično iskustvo kojeg sam imao sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom, od koje sam, hvala Allahu, puno toga naučio u životu. Stanovao sam sa roditeljima u istoj zgradi, i imao sam običaj, svako jutro, poslije sabah namaza, otići kod njih, poselamiti ih, poljubiti i proučiti im nekoliko ajeta iz Kur’ana. Uskoro sam se oženio i Allah mi je podario prelijepu djevojčicu. Kako je vrijeme odmicalo, primjetio sam da je moja djevojčica puno vezana za mene….

Izražavala mi je ljubav na veoma čudan način. Kada sam odmarao nakon ručka, ona je stajala pored mojih nogu, obuhvatala me rukama i ljubila po tijelu. Tako mi Allaha, nikada joj nisam rekao da to uradi, a ne bi me ni razumjela, jer su joj bile tek dvije i po godine. Nastavio sam činiti dobročinstvo roditeljima, i primjetio sam da se ljubav moje djevojčice prema meni, povećavala iz dana u dan. Prije izlaska iz kuće, uvijek me uzme za ruku, poljubi i kaže: „uhibuke baba“ (Volim te babo!) Znao sam da je to posljedica Božije upute i nadahnuća, ali i dove mojih roditelja.

Allahu moj, ko je ovu malu djevojčicu uputio na dobročinstvo, i ko ju je nadahnuo i obdario ovim umiljatim riječima, kojima je osvojila moje srce? Da, to je Allah, dželle šanuhu, neka je veličanstven u Svojoj uzvišenosti, koji nam je naredio dobročinstvo prema roditeljima, i učinio ga jednom od osam „velikih džennetskih kapija“.

Allah, dželle šanuhu, o dobročinstvu prema roditeljima kaže: „I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite“ (En-Nisa, 36)

Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim“ (El-Ankebut, 8)

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.“ (Lukman, 14)

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ”Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ”Gospodaru moj, smilujim se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra, 23, 24)

Kako je lijepo da tvoj Gospodar, zbog tvog dobročinstva prema roditeljima, bude zadovoljan tobom, kao što kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Zadovoljstvo Gospodara je sa zadovoljstvom roditelja, a srdžba Gospodara je sa srdžbom roditelja“. (Tirmizi).

Kunem se Velikim Allahom da sam osjetio plodove dobročinstva prema roditeljima u svom naučnom i praktičnom životu, u vjerskom i dunjalučkom smislu, a sve je to Allahovo dobro prema meni.

Koristi ove priče:

– dobročinstvo prema roditeljima tvoj put ka sreći i uspjehu na ovom i budćem svijetu;

– dovoljno ti je časti i ugleda da je tvoj Gospodar zadovoljan s tobom zbog zadovoljstva tvojih roditelja;

– u Džennetu ima kapija koja se zove „Kapija dobročinitelja prema roditeljima“

– dobročinstvo prema roditeljima je jedini ibadet kojeg je Allah, dželle šanuhu, spomenuo uz Njegovo obožavanje;

– nagrada je od one vrste od koje je i djelo: činite dobro vašim roditeljima, vaša djeca će činiti dobročinstvo vama.

Piše: Ahmed Halid el-Utjebi
Prijevod: Semir Imamović – saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta