Dobročinstvo prema roditeljima

Posmatrao sam majku dok je klanjala čekajući da padne na sedždu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
To je još uvijek bilo vrijeme postojanja bivše velike države, ja sam bio mali dječak, a klanjanje nije bilo često viđena praksa. Namaz je postojao još samo u tragovima. Obavljale su ga neke starije žene, imami i nekoliko džematlija koji su se mogli nabrojati na prste jedne ruke, tako u svim džamijama.
Namaz, na žalost, nismo viđali ni u svojim kućama. Komunistička indoktrinacija se pokazala jako uspješnom, pa je u srcima ljudi umjesto Tvorca, ušao Tito, čovjek od krvi i mesa, kojeg smo voljeli, kojim smo se zaklinjali i stajali mirno na dan godišnjice njegove smrti koju je nepogrešivo obilježavala sirena-uzbuna, koja će nas nekoliko godina poslije obavještavati o vazdušnoj ili opštoj opasnosti.
 
Mnogo godina poslije, kada sam naučio ajet iz Kur’ana: “Oni žele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima”, sjetio sam se sebe u dobi od 4-5 godina.
 
Jedina osoba iz familije sa očeve strane koja je klanjala, bila je majka (očeva mama) rahmetullahi alejha.
Ono što je fasciniralo moj dječiji prirodni urođeni instinkt za dobro jeste #sedžda. Posmatrao sam majku dok je klanjala čekajući da padne na sedždu, a ja sam to hitro činio zajedno s njom, a nakon toga bih ponovo čekao sedždu.
 
Kada bih u ljetnim danima dolazio na njena vrata da mi namaže “krišku”, i vidio je da pada na sedždu, utrčao bih u obući i zajedno s njom obavio tu veličanstvenu poniznost. Nije joj smetalo što prljam tepih, nije me grdila zbog toga. Čak, sjećam se da je sa osmjehom pričala komšinicama o tome.
Niko nije znao da će me ta #sedžda pratiti kroz cijeli život. Allah je učinio da svjetlo Njegovo bude očuvano #sedždama fizički nejakih starica čiji iman je bio poput planina.
 
Gospodar me počastio da moje #sedžde dugi niz godina obavljam u najsvetijem i najboljem komadu zemlje – Mekki, gdje moja majka nikad nije bila. Dušom jeste, mnogo puta, ispraćajući i dočekujući hadžije, roneći suze kada Mekku vidi na televizoru.
 
Za majku je obavljen hadž elhamdulillah, da joj Allah ukabuli, a ja se nadam da svaka moja sedžda bude i njena na Sudnjemu danu, jer je bila uzrok onih prvih koje sam učinio u životu.
Gospodara molim da se smiluje njoj i svim majkama koje su čuvale i čuvaju svoj namaz, čast i čednost, ne posustajući i ne kolebajući se.
 
Haris Hećimović
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta