Rekaik

Čuvaj se haram zarade

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

ZEMLJOTRES MU JE SRUSIO DIO KUCE KOJU JE IZGRADIO HARAMOM

Zivio je u skladnoj bracnoj zajednici sa svojom suprugom koja je bila prava sljedbenica Kur’ana i suneta u rijecima i djelima. Ona je bila ta koja ga je opominjala i podsticala na cinjenje dobih dijela i odvaracala od losih. Zelila je da mu bude sebeb ulaska u dzennet i da na ahiretu budu zajedno sretni kao sto su na dunjaluku…

Uvijek je svog dragog muza upozoravala na Allaha i molila da dobro pazi cime hrani svoju porodicu. Priklinjala ga da ih ne hrani haramamom govoreci: “Mi mozemo da trpimo zedj i glad, mozemo da budemo u staroj i pohabanoj odjeci ali ne mozemo da trpimo dzehenemsku vatru koja je teska i strasna“.

Uvijek je tvrdio da se on boji Svevisnjeg Gospodara i da sebi nece nikada dozvoliti da svojoj porodici donese bilo sta sto je stekao haram zaradom. Bio je ponosan na svoju suprugu koja je bila spremna na veliki sabur i odricanje od dunjaluckih ljepota kako bi zajedno usli u dzennet.

Medjutim, sejtan, l.a., je htio da on zamjeni zelju da zadovolji Allaha, dželle šanuhu, u zelji da usreci i zadovolji svoju dragu suprugu. Gradili su svoju kucu, svoj dom koji mu je ona jos prije braka opisivala u detalje kako bi trebao da izgeda. Opisala je prostranu kucu sa velikim balkonima i bastama prepunim cvijeca. Ona u to vrijeme nije znala vrijednosti skromnosti i bezvrijednosti dunjaluka, koju je vremenom naucila, pa su tako i njene zelje i snovi bili jako veliki i skupocjeni.

Izgradili su prvi sprat kuce i zbog lose finansijske situacije, godinama nisu nastavljali dalje. On je poceo da razmislja na koji nacin da ispuni snove svoje mlade zene i kako da napravi upravo onakvu kucu kakvu mu je jednoga dana u setnji pored rijeke opisala zena njegovog srca… Poceo je da se savjetuje sa prijateljima koji su, na zalost malo islamskog znanja i ahlaka imali i koji su uz pomoc sejtana, l.a., uspjeli da ga nagovore da uzme dugorocni kredit, uz kamatnu stopu koju ce morati placati, i rekli su mu da o tome nista ne govori svojoj dragoj zeni. Ubjedjivali su ga kako nece ni osjetit mjesecne rate koje budu stizale i kako ce bez poteskoce izgraditi kucu o kojoj je pricao.

Ubrzo je to i uradio i nastavio sa gradnjom kuce upravo onako kako je je njegova supruga nekad davno zamisljala… Ona se cudila gradjevinskom materijalu koji je svakodnevno stizao i radnicima koji su tvrdili da ih njen muz uredno i posteno placa. Sumnjicavo ga ispitivala o izvoru tih prihoda znajuci da ga je njegova plata nedovoljna za tako ubrzanu gradnju, ali je on uvijek ubjedjivao da se radi o nekom ranije zaradjenom novcu koji je stigao sa zakasnjenjem.. Iako je sumnjala u istinitost njegovih tvrdnji, ipak mu se nije suprostavljala. Pouzdala se u Allaha i molila Ga da uputi njenog muza, te da ga sprijeci da ih hrani haramom.

Uskoro je bila gotova kuca iz snova, ali u kojoj se ova mlada vjernica nije nikako dobro osjecala. Stalno je govorila kako se boji Allaha zbog svake neiskoristene prostorije. Osjecala je stid i tugu zbog siromasnih komsija ciji je krov prokisnjavao, a nisu imali novca da ga poprave. Bojala se Allaha da izadje na one prostrane balkone da popije kahvu, dok drugi nemaju novca ni jednu sobicu da izgrade…. Nije bila rahat u toj kuci i osjecala je griznju savjest zbog gafleta u kome su se nasli… Svemu tome se cudio njen muz jer je izgradio kucu upravo onakvu kakvu je ona opisala onog nezaboravnog dana.

Jedne noci, dok je klanjala nocni namaz i dovila na sedzdi, zacula je lagano podrhtavanje tla. Brzo je probudila svog muza te su u posljednjim trenutcima iznijeli njihovu djecu vani gledajuci kako se njihova kuca rusi iako je zemljotres bio sasvim mali i njihove komsije ga nisu ni osjetile osim sto su culi kako se nesto rusi i prasina dize…

Za deset minuta je nestalo njihovog drugog sprata i potkrovlja. Bili su potpuno unisteni. Dok su se svi cudili ovom fenomenu i cinjenici da zemljotres nije bio uposte razarajuci ali je unistio ovu kucu, osim prvog sprata koji je ostao netaknut, mladi covjek je drzao ruke ipruzene ka nebu i dovio: “Gospodaru moj, oprosti mi, ja sam veliki grijesnik “Primi moje pokajanje, ja sam prema sebi nasilje ucinio“!

Njegova je supruga prisla i zatrazila objasnjenje za novac kojim je izgradio ovaj poruseni dio kuce te nakon sto je saznala istinu, zahvalila Allahu sto ih je kaznio jos na dunjaluku i sto ih je sprijecio da zive u haramu ostatak svog zivota. Njen muz vise nikada nije dozvolio da ga privuce ljepota dunjaluka i od tog dana se posvetio halal zaradi i opskrbi svoje porodice kojom je Allah zadovoljan.

“Allahov poslanik Muhammed, saws, je prokleo onoga ko kamatu uzima, onoga ko je daje, svjedoke koji su ucestvovali u tom cinu i zapisnicara.” (hadis biljezi Tirmizi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta