Rekaik

Kratka priča za djecu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako je Harun naucio da kaze inshAllah cu to uraditi

Za vrijeme ljetnog raspusta sva djeca se raduju dolasku razlicith cirkusa, Luna-parkova, ringispila i drugih vrsta igracaka. Harun i Bilal su nestrpljivo cekali dan kada ce tek pristigli cirkusanti smontirati igre za razonodu…

Mastali su o velikim i malim ringispilima i unaprijed birali na koji od oblika ce svako od njih sjesti… Harun se vec vidjeo na velikom konju u viteskom oklopu a Bilal auticu u obliku bundeve.

Cijeli dan su razdragano skakutali i kovali planove kojim rasporedom ce da obidju sve autice i vrteske…. Stari dedo se odmarajuci u hladovini starog hrasta, posmatrao svoje nestasne unuke i slusao njihove samouvjerene planove. Pozvao ih je i kao obicno pocastio bombonama iz malenog dzepica onog svog istrosenog prsluka za koga su se unuci uvijek svadjali pitajuci se kome li ce ga dedo poklonit u nasljedstvo kada porastu…

Upitao ih je taj mudri starac da li su se pouzdali u Allaha u svojoj zelji da idu u igraonicu?Da li su rekli InsAllah cemo ici, ako nam Allah dozvoli…? Objasnio im je da muslimani u svakom poslu i svim svojim nijetima moraju da se pouzdaju u Allaha s.w.t te da vjeruju u Njegovo odredjenje.

Objasnio je stari dedo onim svojim njeznim, ubjedljivim glasom da mi planiramo a onda se u Allaha pouzdamo i budemo zadovoljni svime sto nam On odredi jer vjerujemo da ce nam nas Milostivi Gospodar podariti samo ono sto je hajr za nas. Citirao je dedo svojim unucima poruku Svevisnjeg: „A kada se odlucis, onda se u Allaha pouzdaj.“

Unuci su pazljivo saslusali i mali Bilal je odmah rekao. “Dobro, djede, InsAllah ce mo ici u igraonicu.“ A Harun svojim odvaznim glasom odvrati: “Nema tu nikakvog insAllah, ja sam spreman, kasa mi puna para a cirkus ce veceras poceti i ja cu u njega ici.“ Uzalud je dedo ponavljao da na sve to kaze „InsAllah“. On je bio uvjeren da ce da ide.

Cirkusanti su na razglas obavjestavali kako ce u 20 sati da pocnu sa svojom predstavom i najavljivali brojne goste i madjionocare, predstavljali igre …te se vec spreman Harun trceci se uputi ka izlazu da zove brata da odmah krenu. Njegova majka je u tom trenutku nosila serpu vruce supe iz kuhinje te se nestasni Harun sudari sa majkom te oprzi kljucavom supom po cijelom tijelu…

Roditelji ga odvezose u bolnicu gdje ostade da lezi narednih 15 dana. Bio je sav u zavojima i mastao samo o tome da bolovi prestanu da se malo odmori. Sjetio se svog starog dede i njegovog nasihata koga nije poslusao i zalio je zbog toga. Obecao je sebi da nikada vise takvu gresku nece ponoviti. Od tog dana se nakon svake odluke uzdao u Allaha s.w.t i vjerovao da on planira a Allah s.w.t pravedno odlucuje o sprovodjenju nasih planova.

Zbog toga djeco draga nemojte da pravite greske kakve je pravio Harun i uvijek kazite insAllah prije nego sto neku odluku donesete.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta