Tekstovi

Da li će mi biti oprošteno?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekoliko praktičnih koraka za vraćanje na pravi put:

Nemoj ograničavati Allahovu milost

Ukoliko misliš da su tvoji grijesi toliko veliki da bi bili oprošteni onda automatski ograničavaš Allahovu milost. Allah je At-Tawwaab, pitanje nije “da li će mi biti oprošteno”, pitanje jeste “da li ću se okrenuti ka Allahu”. Zato nemoj dozvoliti da te osjećaj krivice odvrati od vraćanja Allahu nakon počinjenog grijeha. Fokusiraj se na Njegovu veličinu umjesto na svoj grijeh i kreni dalje.

Zahvali Mu se i imaj na umu Njegova obaćenja

Ukoliko ti je Allah dao osjećaj da Mu se želiš vratiti, budi Mu zahvalan/na jer je to uistinu blagoslov od Njega. Allah kaže: „O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53) Čitaj Kur’an kako bi se upoznao/la sa Allahovim obećanjima. On je taj koji svoja obećanja ne krši i upravo ta obećanja će te motivisati da nikada ne gubiš nadu u Allahovu milost i da povećaš svoju ljubav prema Njemu.

Loše djelo odmah isprati dobrim djelom

Recimo da si povisio ton na svog supružnika ili čak ogovarao njega/nju sa drugima. Neka ti navika bude da se odmah okreneš ka Allahu (koliko god tebi to u datom trenutku izgledalo kao lažno) i na primjer odmah kaži “estagfirullah we etubu ilayh” – tražim oprost od Allaha i okrećem se Njemu), a zatim odmah učini dobro djelo.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Loše djelo poprati dobrim i ono će ga izbrisati.” (Tirimizi) Zato kada pogriješiš, na primjer, otvori Kur’an i pročitaj barem jedan ajet ili pronađi online broj putem kojeg možeš donirati 1 ili 2KM za bolesne ili gladne.

Pokušaj svoje loše postupke porediti sa Njegovim blagodatima

Kako da tvoje srce poželi da se vrati Allahu dž. š.? Pokušaj misliti o svim lošim djelima koje počinio/la od perioda puberteta, pa sve do danas, a onda razmisli o svim blagodatima koje ti je Uzvišeni podario bez obzira na pogreške koje si pravio/la. Zar ne shvaćaš koliko je tvoj Gospodar divan i koliko te voli?

Nadamo se da će ti ovo pomoći da pozitivnije sagledaš situaciju i da ne padneš u očaj zbog grijeha koji si počinio/la. Sve dok se kaješ i obraćaš Allahu dž. š., imaš se čemu nadati, inšallah.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta