Namaz

Da li govor (obični) iz zaborava kvari namaz ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Ako se desi da čovjek progovori u namazu iz zaborava, hoće li to pokvariti njegov namaz?
 
ODGOVOR: Ako musliman progovori u namazu iz zaborava ili u neznanju, to neće pokvariti njegov namaz bez obzira da li klanjao obavezan – farz-namaz ili nafilu, na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ”Gospodaru, ne kazni nas za ono što učinimo u zaboravu ili pogriješimo.” A zabilježeno je u vjerodostojnom hadisu da je Uzvišeni Allah kazao: ”Ja sam to već učinio.”
 
U Muslimovoj vjerodostojnoj zbirci hadisa zabilježeno je da je Muavija ibn El-Hakem Sulemi, r.a., nazdravio čovjeku koje je kihnuo u namazu, ne poznavajući šerijatski propis, pa su ga išaretom ukorili oni koji su bili u njegovoj blizini. Nakon namaza, Poslanik je pitao o tome i nije mu naredio da ponovi namaz. Onaj ko zaboravi ima isti status kao i onaj koji ne zna, i preči je da mu se to toleriše. Allahov Poslanik je progovorio iz neznanju u namazu pa ga nije ponavljao, već ga je upotpunio, kao što se navodi u vjerodostojnim hadisima Ebu Mes’uda, Imrana ibn Husajna, Ebu Hurejre, r.a.
 
A što se tiče išareta u namazu, on je dozvoljen ako za njim postoji potreba.
(Fetve Bin Baza 11 tom, str. 157)
 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta