Brak i islamska porodica
girl making hand gesture on her face

Da li je gledanje u majku ibadet ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Dobila sam sliku sa citatom da je gledanje u majku ibadet, pa me interesuje da li je to ispravno?

ODGOVOR:

Nema u Kur’anu ajet niti u vjerodostojnom Sunnetu hadis koji bi potvrdio da je gledanje u roditelje ibadet. Istina je da su neki prethodnici takvo nešto rekli na osnovu svog analognog zaključka bez prihvatljivog dokaza.

Prenosi se nekoliko hadisa na ovu temu, ali su ili lažni ili izmišljeni, a neki sa najboljom ocjenom daif – slabi. Poput:
“Nema nikoga da gleda roditelje milosnim pogledom a da mu Allah neće upisati nagradu primljenog hadža.” Hadis je izmišljen.

“Gledanje u tri stvari je ibadet: gledanje u roditelje, gledanje u mushaf i gledanje u more.” Hadis je izmišljen.
Tako da sa sigurnošću možemo reći da gledanje u roditelje nije ibadet.

Treba biti oprezan kada preuzimamo sa interneta propise, citate i predaje, jer možemo prenijeti laž na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za kojom će se ljudi povesti a da i ne znamo. Ulema se potrudila da nam da ocjenu predaja i time olakšala našu vjeru, pa zašto da onda svjesno radimo suprotno.

Ovdje nije govor o dobročinstvu prema roditeljima, u što spada i lijepo ponašanje.
Drugo, osmjehnuti se i biti vedra lica prema roditeljima je lijepo ponašanje i za to će dijete biti nagrađeno, ali razlika je u onom o čemu pričamo i ovdje. Gore se spominje da je gledanje majke, samo gledanje, ibadet, tj. čime se dijete približava Allahu, a u komentaru se navodi lijepo ponašanje. Za lijepo ponašanje imamo dokaz da je ibadet i da se za njega nagrađuje.

Odgovorio: Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta