Hadisi

Da li je istina da 70.000 meleka donosi salavate na onoga ko prouči ove ajete …

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
U nekim džamijama je običaj da imam nakon sabah namaza pred džematom prouči zadnja tri ajeta iz sure El-Hašr, “Huvellâhu-llezi lâ ilâhe illa hû…”, pa do kraja, ali za tu praksu ne možemo naći nikakvu osnovu u vjerodostojnom sunnetu.
 
Hadis koji se prenosi da će 70 hiljada meleka donositi salavate na onoga ko prouči te ajete kada osvane, imam Nevevi, rhm, tvrdi da nije vjerodostojan po mišljenju svih učenjaka.
 
Vjera ima svoje propise i nije ostavljena nama da uvodimo ono što je po nama dobro ili ostavimo ono što je po nama loše.
 
Ne smijemo od sebe uvoditi/izmišljati nove ibadete koji nemaju utemljenja u vjeri. Npr. učenje Kur’ana je dobrovoljni ibadet i možete kada hoćete i koliko hoćete učiti Kur’ana, zato što je propisano ajetima i hadisima, ali ne smijemo od sebe izmišljati nove načine učenja, pa npr. kažemo: Ja ću svaki dan učiti po 15 puta suru El-Asr. Zašto suru El-Asr i zašto 15 puta? Je li tako se navodi u hadisima da su radili oni koji su bolji od nas? – ne navodi. Zar je moguće da je to dobro, a da nas ne preteknu u tome Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi? – nije moguće.
 
Onda nam ne preostaje osim da njih slijedimo i ibadetimo onako kako su oni ibadetili. Učenje posljednjih ajeta iz sure El-Hašr je dobro djelo. Ti ajeti nose izrazito bitna značenja, ali praksa da ih učimo svaki dan u isto vrijeme i na isti način, nije utemeljena u hadisima. Dakle, nešto izmišljeno. Onaj ko hoće da čini dobrovoljne ibadete, neka čini ono što je propisano i utemeljeno, a ne da on izmišlja od sebe nove vidove dobrovoljnih ibadeta. Hoće da klanja općenitu nafilu, posti dobrovoljni post, daje sadaku, zikri i tome slično – sve ima utemeljenja, ali onako kako je propisano, a ne da klanja na novi način ili posti umjesto do akšama do ikindije itd.
 
Amir I. Smajić
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta