Hadisi

Djela koja garantiraju džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ubade ibn Samit, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:  „Garantirajte mi šest stvari, ja ću vama garantirati Džennet:  kada pričate govorite istinu, ispunjavajte ono što obećate, sačuvajte ono što vam je povjereno, čuvajte svoja stidna mjesta (svoje poštenje), obarajte poglede i čuvajte ruke.“ (Ahmed)

Komentar hadisa

U ovom hadisu je spomenuto šest stvari ili svojstava koje Allahov Poslanik, s.a.v.s., traži od svog ummeta da ih primjenjuju, jer na taj način obezbjeđuju sebi ulazak u Džennet, ili sa prvom skupinom koja u njega uđe ili će u Džennet ući bez prethodnog kažnjavanja. Izvršavanje ovih šet stvari vjerniku garantira rahatluk i Allahovo zadovoljstvo njime, na ovom i na Onom svijetu. Spomenutih šest stvari su:

  1. Iskrenost u govoru i komuniciranju s ljudima, u pisanoj korespondenciji ili tome slično. Iskrenost je svojstvo koje svog vlasnika vodi u Džennet, jer Allah, dž.š., kaže: „Iskreni i iskrene… Allah je njima pripremio oprost i veliku nagradu.“

Nije dozvoljeno vjerniku koristiti se nesitinom, osim kada laž pomaže u izmirenju zavađenih i tome slično.

  1. Ispunjavanje obećanja, tj. izvršavanje onog što se obeća. Kada neko od vas obeća nekom nešto, neka to i ispuni, jer je to osobina vjernika. Zapostavljanje obećanja je osobina munafika. Poslanik, a.s., u poznatom hadisu napominje da je osobina munafika kada nešto obeća da ne ispuni. Također, Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: „I svoja obećanja ispunjavaju kada obećaju …“ (El-Bekare, 177)
  2. Čuvanje povjerenoga. Od osobina vjernika je da sačuva ono što mu je neko povjerio, bilo da se radi o nekoj tajni ili nečemu materijalnom. To je također, jedna od osobina vjernika, jer Allah, dž.š., kada opisuje vjernike, u Kur’anu kaže: „Vjernici su oni koji svoje emanete i ugovore čuvaju.“ (El-Mu’minun, 8)

Čuvanje emaneta podrazumijeva izvršavanje svih naredbi i klonjenje svih zabrana, jer nam je privrženost vjeri jedan od najvećih emaneta.

  1. Čuvanje stidnih dijelova tijela. To podrazumijeva čuvanje od svih vrsta harama kao što je blud, homoseksualizam, spolno općenje sa životinjama i čuvanje od svega onoga što vodi do ovakvih grijeha. Podstičući vjernike na čuvanje morala, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Ko mi garantira za ono što mu je između vilica (jezik) i za ono što mu je između nogu (spolni organ) ja njemu garantujem Džennet.“ (Buharija)
  2. Obaranje pogleda. Od vjernika i vjernice se traži obaranje pogleda od svega što je ružno i zabranjeno. To je Kur’anska naredba, jer Allah, dž.š., kaže: „Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka čuvaju stidna mjesta svoja.“ (En-Nur, 30)

U jednom hadisikudsiju, Allahov Poslanik, s.a.v.s., navodi da je Allah, dž.š., rekao: „Zabranjeni pogled je otrovna strelica od Iblisovih strelica. Ko se od njega sustegne iz straha od Mene, Ja ću mu umjesto toga dati vjerovanje (iman) čiju će slast osjetiti u srcu.“ (Taberani)

  1. Čuvanje ruku od svih vidova nedopuštenih djela koja se njima mogu učiniti, kao što su krađa, otimanje tuđe imovine, uznemiravanje ljudi, nasilje, uzimanje i dodirivanje svega što po islamskim propisima nije dozvoljeno uzimati itd.

Izvor: Četrdeset odabranih hadisa
Autor: Dr. Fuad Sedić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta