Hadisi

Mladić kojeg će Dedžal prepiliti na dvije polovine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iman i znanje – spas od fitneta

“Doći će jedan mladić u vrijeme Dedžala, pa će ga Dedžal prepiliti na dvije polovine. U jednoj se predaji kaže, da će jedna polovina od druge biti udaljena onoliko koliko stijela može dobaciti. Dedžal će mu kazati: “Ustani!”, pa će ustati. “Da li sada vjeruješ da sam tvoj Gospodar?”, a prethodno je taj mladić to porekao. Mladić mu odgovara: “Sada mi se još više povećalo ubijeđenje da si ti Dedžal o kome nas je obavijestio Poslanik, sallallahu alejhi ve selem.”

Znači, ovaj mladić, iako je živio pod kraj vremena dunjaluka, on je čuo za sunet, čuo je za ove hadise, znao za ove hadise, učio ih, pa došao ispred Dedžala i nije poklekao, jer je poznavao sunnet.

Pa će uzeti ponovo da ga zakolje, pa neće moći, jer će mu oko vrata biti stavljena omča od bakra. Uhvati će ga za ruke i noge pa će ga baciti u vatru. Ljudi će misliti da je on u vatri a on u Dženetu.

Pogledajte, ovaj mladić, čime je se spasio? Imanom i znanjem. I to su dvije komponenete sa kojima čovjek može proći kroz more fitneta. Znanje i vjerovanje. Čvrsta veza sa tvojim Gospodarem i da poznaješ kojim putem da hodiš, nego, kako naiđe vjetar i igra se sa tobom kao sa suhim listom.”

(Dr. Safet Kuduzović, Allah ga sačuvao)
Predavanje: “Dolazak Dedžala”
Pripremio: Amir Duraković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta