Kur'an

Da li Kur’an proturječi nauci?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Islam je oduvijek smatrao religiju i znanost sestrama blizankama, a danas u vrijeme kada je znanost napravila veliki napredak, one se i dalje povezuju. Nadalje, određeni znanstveni podaci se koriste za bolje razumijevanje Kur’anskog teksta. Nakon desetogodišnjeg proučavanja, islam je primio poznati francuski liječnik Maurice Bucaille, te govorio o potpunom slaganju Kur’ana i otkrića moderne znanosti. Predstavio je svoju studiju o određenim izjavama u Kur’anu o fiziologiji i reprodukciji.

Njegov razlog za to bio je sljedeći: “Naše znanje o ovim disciplinama je takvo da je nemoguće objasniti kako su tekstovi nastali u vrijeme objave Kur’ana mogali sadržavati ideje koje su otkrivene tek u modernim vremenima”.

Desetljećima kasnije, istaknuti embriolog i stručnjak, Keith L. Moore, nakon što mu je predstavljena izjava iz Kur’ana o fazama formiranja embrija – od miješanja muških i ženskih spolnih stanica do potpunog razvoja embrija, rekao je: “Bilo mi je zadovoljstvo pomoći u analizi izjava u Kur’anu o ljudskom razvoju. Jasno mi je da su te izjave Muhammedu zacijelo došle od Boga jer gotovo svo ovo znanje je otkriveno do tek mnogo stoljeća kasnije.”

Profesor Moore predstavio je svoja otkrića znanstvenicima na nekoliko konferencija. Nekoliko kanadskih časopisa objavilo je mnoge od njegovih izjava, a osim toga, predstavio je tri televizijska programa u kojima je istaknuo kompatibilnost moderne znanosti s onim što je objavljeno u Kur’anu prije 1400 godina. Shodno tome, upitan je: “Znači li to da vjeruješ da je Kur’an Božja riječ?” na što je on odgovorio: “Ne nalazim poteškoća da ovo prihvatim.”

Zapravo, profesor Moore je bio toliko zadivljen točnošću opisa i terminologije korištene za različite faze razvoja embrija da je modificirao vlastiti udžbenik na tu temu. On je uključio sve relevantne Kur’anske odlomke i autentične izjave Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem u njegovu knjigu, The Developing Human: Clinically Oriented Embryology with Islamic Additions. Knjiga  sadrži odlomke Kur’ana i hadisa  za svaku fazu razvoja, a profesor Moore je također usvojio klasifikaciju korištenu u gornja dva izvora.

Uzmimo u obzir i izjavu E. Marshala Johnsona (profesor i predsjedavajući, Odsjek za anatomiju, Daniel Bough Institute, Thomas Jefferson University, Philadelphia, SAD) kada je postao svjestan takvih izjava u Kur’anu i istražio ih: “Kuran ne opisuje samo razvoj vanjskog oblika, već naglašava i unutarnje faze – faze unutar embrija, tj. faze njegovog stvaranja i razvoja, naglašavajući glavne događaje koje prepoznaje suvremena znanost… Kad bih se transponirao u to doba, znajući što radim danas i opisujući stvari, ne bih mogao opisati stvari koje su opisane… Ne vidim nikakav dokaz koji bi pobio koncept da je Muhamed morao dobiti ovu informaciju s nekog mjesta… tako da ne vidim ništa u suprotnosti s konceptom da je tu bila uključena Božanska intervencija…” 

Navest ćemo i izjavu TVN Persauda (profesor i šef, Odsjek za anatomiju, Medicinski i stomatološki fakultet, Sveučilište Manitoba, Kanada): “Muhammad je bio vrlo običan čovjek. Nije znao čitati, nije znao kako napiši, zapravo je bio nepismen… govorimo o prije 1400 godina, imaš neku nepismenu osobu koja daje duboke izjave koje su nevjerojatno točne, znanstvene prirode… Ja osobno ne vidim kako bi to moglo biti puka slučajnost, previše je točnosti i poput dr. Moorea nemam poteškoća s pomirenjem da je ovo očito božansko nadahnuće ili otkrivenje koje ga je dovelo do ovih izjava.”

Ovo su samo neki od brojnih citata znanstvene zajednice o prirodi i porijeklu Kur’ana. Iako, Kur’an ne govori samo o embriologiji, već o stotinama drugih fenomena otkrivenih mnogo stotina godinaq kasnije – uključujući i da su Zemlja i Sunce okrugli, da se okreću oko vlastite osi i slijede svoje orbite; nastanak i formiranje svemira; dvije vrste mora između kojih je barijera, a ne dodiruju se; uloga planina u stabilizaciji zemljine kore; širenje svemira; točna prirodu kruženja vode; promjena atmosferskog tlaka na velikim visinama; spol pčele koja je odgovorna za proizvodnju meda (ženka); zvijezde koje se troše izgaranjem svojih plinova i to je izvor njihove svjetlosti i još mnogo toga…

Kur’an i sunnet daju izjave o doslovno stotinama pojava, a istovremeno otvoreno pozivaju razumne, inteligentne ljude da ih sami provjere. Kad bi itko iz znanstvene zajednice iznosio stotine novih tvrdnji o njegovoj specijalnosti i pozivao sve svoje kolege da dokažu da je u krivu, znao bi bez sumnje da stoji na klimavim nogama. 

Ipak, netko bi se iznenadio kada bi saznao da je upravo takav znanstveni pristup naređen u Kur’anu s ciljem utvrđivanja njegove istinitosti. Allah kaže u Kur’anu: “A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.”  (Kuran 4:82)

Sažeto iz: Kur’an i moderna nauka od Amjada Rafiqa
Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta