Tekstovi

Da li me pogodilo iskušenje ili kazna?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Mnogi danas čine harame pa kada ih zadesi nesreća, tuga i slično kažu da je to iskušenje jer ih Allah voli. Kako znati da li je nesreća koja nas je zadesila iskušenje ili kazna?  Kaže šejh Salih el-Munedždžid u dijelu fetve:

Ako nesreća rezultira čineći djelo pokornosti Allahu poput gubljenje posla zbog primanja islama ili povećanja predanosti islamu, ranjavanja u džihadu ili gubljenja novca prilikom činjenja hidžre u ime Allaha, onda je to iskušenje. Ko god to podnese sa strpljenjem biće nagrađen, ali ako osoba reaguje ljutito onda će zaraditi Allahovu srdžbu.

Ako nesreća rezultira iz grijeha, poput spolno prenosivih bolesti ili oboljenja uzrokovanih pijenjem alkohola i korišćenjem droga itd, onda je ovo vrsta kazne koja dolazi na ovome svijetu.

Ako nesreća nije povezana niti sa dobrim djelom niti sa grijehom – poput drugih vrsta bolesti i zaraza, gubljenja djeteta ili neuspjeha u poslovanju, onda ovisi o situaciji te osobe. Ako je dobar i predan vjeri onda je iskušenje, a ako je griješan onda je kazna.

Neka nesreća može biti kazna kao iskup za grijehe ili može biti iskušenje s ciljem podizanja statusa te osobe i povećanja dobrih djela – ovo se može utvrditi time da li je osoba pokorna ili nepokorna Allahu. Osoba ne treba da sebe hvali nego treba da sebe kritikuje zbog propusta i da teži ka savršenstvu. Ona će imati koristi od nesreća u bilo kojem slučaju ako ima sabura i nada se nagradi. A Allah zna najbolje.

Kanal Istikamet
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta