people walking on street

Da li mogu obaviti umru za drugu osobu ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: 

Selam alejkum, mogu ja da obavim umra za nekog drugog kad idem u Mekka inšallah.

Kako da to uradim na ispravan način a da nešto ne pogriješim. Jedna sestra rekla mi je da je to bi’dat, da nije to sunnet, i da griješim ako ipak radim to.

Da Allah vas nagradi. 
 
Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Umra za drugog je dozvoljena u dva slučaja:
1. ako se radi o umrloj osobi;
2. ako se radi o osobi koja je živa, ali fizički nije u mogućnosti da to učini, bilo zbog duboke starosti, bolesti za koju se ne nada izliječenje i slično.

Prenosi se od Ebu Rezina el-‘Ukajlija, radijallahu anhu, da je rekao: “Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniče, moj otac je star čovjek i ne može putovati. Mogu li učiniti hadždž za njega’. Pa mu je odgovorio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Obavi hadž i umru za svoga oca'”. [Ebu Davud i en-Nesa’i]

Hadis ukazuje na propisanost i dozvolu obavljanja umre za drugog, te da to nije bid’at (novotarija).

Također, osoba treba da obavi umru prvo za sebe, a tek onda za drugu osobu. Ako je nekad ranije obavila za sebe dozvoljeno je obaviti umru za drugu osobu.

Nema razilaženja kod učenjaka da nije dozvoljeno obavljati umru za osobu koja je zdrava i koja može sama za sebe da obavi umru.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta