Fikh

Depilacija kod muškaraca (Propisi o uklanjanju dlaka sa tijela muškarca)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U proteklom periodu imao sam dva susreta prilikom kojih se tretiralo pitanje uljepšavanja muškaraca. Tema prvog susreta bila je depilacija grudi, dok je drugi susret ustvari ponuda frizera u salonu da mi “uredi” obrve koje su mu izgledale “napadno”. Pošto sam odbio bez posebnih pojašnjenja, on se našao začuđen i konstatovao da u tome nema nikakve šerijatske zapreke. Od tada se nosim sa mišlju da bez obzira na to je li čovjek nekada primoran raditi neku spornu stvar u svom poslu, ipak svjesni musliman ne smije dozvoliti da teoretski ne poznaje propise halala i harama u svojoj profesiji i zanimanju. Nevezano za to, želja nam je da spomenemo propis depilacije (uklanjanja dlaka) sa tijela muškarca.

Propisi o uklanjanju dlaka sa tijela muškarca su sljedeći:

1. Dlake koje je zabranjeno uklanjati, kao što je riječ o bradi kod muškaraca ili o obrvama kod žena. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je čupanje obrva. Prokleo je ženu koja drugoj čupa obrve i onu koja to radi sama sebi. Ovaj čin spada u velike grijehe. Žene to rade uglavnom zbog uljepšavanja. Međutim, kada bi to radio muškarac, također bi bio proklet kao što se žena proklinje – Allahu, subhanehu ve te‘ala, utječemo se od toga. Ukoliko se obrve ne čupaju, nego se skraćuju i briju, vrijedi isti propis. Islamski učenjaci to smatraju kao i čupanje, jer se mijenja ono što je Allah, dželle šanuhu, stvorio. (Pogledati: Fetve učenjaka dvaju harema, fetva šejha Ibn Usejmina, rahimehullah, str. 199.)

Po pitanju zabrane čupanja obrva nalazimo odgovor i Rijaseta IZBiH u kojem se kaže: “Da li je muslimankama dozvoljeno čupanje (oblikovanje) obrva i bojenje kose u crno? Odgovor: Es-selamu alejkum! Čupanje obrva u načelu nije dozvoljeno, ali je dozvoljeno ukloniti dlačice sa lica žene ukoliko su izrasle na mjestu gdje obično ne rastu kod žena, ili su izvan okvira normalnog i uobičajenog stanja…“ (http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=7254)

2. Dlake koje je naređeno uklanjati, kao što je kraćenje brkova kod muškaraca ili uklanjanje dlaka ispod pazuha i sa stidnog mjesta, i ovo se podjednako odnosi i na muškarce i na žene. Uklanjanje ovih dlaka treba obaviti barem jednom u četrdeset dana. Dokaz za to je hadis zabilježen kod El-Buharije i Muslima u kojem Ebu Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pet stvari se ubraja u prirodna obilježja čovjeka: obrezivanje (sunećenje), uklanjanje dlaka sa stidnog mjesta, skraćivanje brkova, rezanje noktiju i uklanjanje dlaka ispod pazuha.”

3. Dlake o kojima nije ništa rečeno ni u Kur’anu ni u sunnetu, kao što su dlake sa grudi muškarca ili sa nogu žena… Ukoliko bi ih osoba uklonila, u tome nema nikakve smetnje, a također ne smeta ni da ih ostavi. Ovdje postoji jedna širina i nema smetnje da se osoba ponaša u skladu sa svojim željama i shvatanjima. Ovaj dio spada pod riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji kaže: “Dozvoljeno (halal) je ono što je Allah dozvolio u Svojoj Knjizi, a zabranjeno (haram) je ono što je Allah zabranio u Svojoj Knjizi, a ono što je prešutio su stvari čije je prakticiranje oprošteno, dozvoljeno (‘afa ‘anhu).” (Bilježi Et-Tirmizi, a dobrim ga je ocijenio šejh El-Albani, rahimehullah) A Allah opet najbolje zna!

Priredio: Mithad R. Ćeman – minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta