Fikh
Red Stop Road Sign Under Blue Sky

Da li će mi biti djelo primljeno ukoliko nije po sunnetu ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Pitanje:
Selam alejkum, s obzirom da će djelo biti primljeno ukoliko bude iskreno u ime Allaha i po sunnetu Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, u suprotnom neće.
Zanima me da li ako čovek radi neku novotariju poput zajedničkog zikra iskreno u ime Allaha, ali pošto nije po sunnetu Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da li je moguće ako nije znao da to nije od sunneta, ili smatra da je baš zajednički zikr sunnet, da li ima tu mogućnosti da mu djelo bude primljeno jer je smatrao da je to od sunneta ?
Ili nema niko opravdanja i izuzetaka u bilo kom slučaju, to jest neće im biti primljeno pa bilo da nije znao, ili je smatrao da ono sto nije sunnet da je sunnet ?
 
Odgovor:
Alejkesselam…
Oko toga su raspravljali islamski učenjaci i ispravno je da osoba koja iz neznanja iskreno radi novotariju smatrajući to sunnetom neće biti, inšallah, kažnjena za taj grijeh (novotarija je grijeh i haram) a može ga Allah nagraditi za iskrenost dok za samo djelo novotarije neće biti nagrađen-to mu se odbacuje.
Sve to pod uvjetom da ga niko nikad nije na to upozorio i da nije čuo da je to novotarija.
Allah najbolje zna.
 
Odgovorio: Jasmin Durić, prof.
 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta