Kur'an

Depresija i Kur’an

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Doživjeti negativne emocije sastavni je dio ljudskog bića. Emocije kao što su tuga ili žalost nisu slabost niti pitanje vjere jer su ih čak i poslanici doživljavali u različitim intenzitetima i trajanjima. U ovom članku navodimo neke od sura iz Kur’ana će sigurno koristiti kao lijek za emocionalni nemir, bilo zbog stanja stresa, anksioznosti, tuge ili depresije. 

Tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje su suštinski povezani i stoga je Kur’an učinkovito sredstvo liječenja. Reci: ‘On je vjernicima uputstvo i lijek.” (Fusilet, 44.) Recitiranje i razmišljanje o značenju ajeta i sura može znatno poboljšati nečije emocionalno stanje, pomoći da se bolje shvati ili preoblikuje nečija situacija, te pomoći u ublažavanju depresije.

Ovdje navodimo tri sure koje mogu znatno pomoći kod depresivnog raspoloženja, tjeskobe, tuge i osjećaja beznađa, uz napomenu da je čitav Kur’an lijek.

Sura El-Kehf – 18. poglavlje Kur’ana je poznato po svojim brojnim vrlinama.Ovo poglavlje govori o temama vjere, bogatstva, znanja i moći. Kušnje ove prirode mogu znatno pridonijeti depresiji. Priče koje se ovdje nalaze uče kako se nositi s tim životnim testovima i preprekama. Neke vrijednosti kojima uče su strpljivost, ustrajnost, poniznost i zahvalnost. Ističe se važnost spominjanja Allaha. Zapravo, ključna komponenta sure El-Kehf je naglašavanje da su Allahova zaštita, milost i uputa uvijek dostupni.

Kad se nekoliko momaka u pećini sklonilo pa reklo: ‘Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost’…(El-Kehf, 10.) Kada doživi poteškoću, čovjek se može i treba osloniti na Allahovu uputu jer mu samo On može dati snagu i sredstva da se uhvati u koštac sa situacijom. Ovo poglavlje Kur’ana također naglašava neograničenost Stvoriteljeve moći i mudrosti.

 Reci: ‘Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim.’“ (El-Kehf, 109.) Razmišljanje o suri El-Kehf, kao i njeno učenje, može znatno olakšati i poboljšati čovjekovo stanje. 

Sura Er-Rahman

 Milostivi, poučava Kur’anu, stvara čovjeka, uči ga govoru…“ (Er-Rahman, 1.-4.) Ovaj ajet poručuje da je Kur’an sam po sebi blagoslov i Allahova milost prema čovječanstvu, jer čovjek nije ostavljen da sam luta svijetom bez smjera. Studija iz 2017. istraživala je učinkovitost sure Rahman u upravljanju depresijom kod žena koje su imale depresivni poremećaj, otkrivši da je došlo do značajnog smanjenja depresije u skupini koja je slušala suru Rahman u usporedbi s grupom koja nije. Ovo istraživanje svakako podržava ideju da se u suri Rahman nalazi lijek za smanjenje depresije.

Ovo poglavlje Kur’ana opisuje prirodu stvaranja kao i mnoge blagoslove i blagodati darovane čovječanstvu. Sadrži neke od najljepših opisa Dženneta (raja), s detaljima o raskošnim vrtovima i potocima, kao i blagodatima i sreći koja čeka vjernike. Živopisne slike budućeg svijeta su umirujuće, sposobne preusmjeriti um na pozitivniji prostor. 

Razmišljanje o blagodatima koje netko ima olakšava zahvalnost. Mnoga istraživanja pokazuju da brojanje vlastitih blagodati smanjuje razinu depresije. Zauzimanje stava zahvalnosti i pomicanje fokusa, mogu značajno pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Sura El-Inširah

 Ova sura Časnog Kur’ana sadrži teme nade i utjehe. Objavljena je otprilike u isto vrijeme kada i sura Duha. Sura Inširah poziva da se ne predajemo pod teškoćama i stresom. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je u to vrijeme bio ojađen. Ajeti ove sure garantiraju da će nakon poteškoća zasigurno biti olakšanje. Ovdje je Poslanik upućen da se sposobnost podnošenja teškoća jača predanošću i oslanjanjem na Allaha.

Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!(El-Inširah, 4.-5.)

Ponavljanje ajeta ukazuje da je ovo garancija. Teška vremena, emocionalna muka i patnja ne traju vječno. Za svaku borbu s kojom se čovjek nosi u životu, sjećanje na ovaj ajet može pružiti osjećaj nade i snage. Zaista ovo poglavlje Kur’ana pruža smirenost srca i može izliječiti opterećenu dušu.

Izvor: www.getquranic.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta