Savjeti

Depresivna sam i razočarana, više ne klanjam namaze…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Problem: Molim vas da mi odgovorite na pitanje ako možete što prije. Vjerujem u dragog Allaha, ali u zadnje vrijeme  ne mogu da pronađem duhovni mir. Prije sam redovno obavljala namaz a sad sam se udaljila od namaza. Postavljam vam pitanje kako da se ponovo vratim namazu? Imala sam saobraćajnu nesreću, ostala sam živa. Svi kažu da me Allah spasio. U međuvremenu sam prekinula s momkom za kojeg sam se trebala udati i sad imam osjećaj  kao da uzalud živim na ovom svijetu. Allah zna najbolje zašto je sve ovo tako, ali meni je potreban duhovni mir. Ne znam kako dalje da se nosim sa životom. Stalno plačem i ne mogu se ni na što skoncentrisati. Smatram da me iz ove teške situacije može izvući samo vjera, ali kako da se ponovo vratim namazu? Prije sam u tome nalazila smiraj u duši i sabur, a u zadnje vrijeme i kad bi obavila namaz ne bi ništa osjetila. Kako nastaviti dalje život, molim vas da mi sto prije odgovorite na moj mail. Unaprijed vam se zahvaljujem.

Savjet:  Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem:

Psihički pritisak kojeg vjernik u određenim situacijama može osjetiti i doživjeti, vrlo je snažno  oružje kojim se prokleti šejtan služi kako bi umorio vjernika, i postepeno, vrlo mudro i lukavo, postigao svoj krajnji cilj, a to je udaljiti vjernika od Pravog puta i odvesti ga u zabludu. Zbog toga, zadnja stvar i situacija u koju bi vjernik sebi trebao dopustiti da upadne, jeste stanje depresije i anksioznosti koji se danas ubrajaju u najčešća psihička oboljenja. Međutim i to se dešava. Nije lahko živjeti i saburati u vremenima velikih iskušenja kada opasnosti (u vidu grijeha) za vjerničko srce vrebaju iza svakog ćoška. Pogotovo nije lahko onim osobama koje se počnu pridržavati vjerskih propisa a nakon toga osjete pritisak od strane okoline, a često i porodice, koji se zajednički svim silama trude da mladića ili djevojku odvrate od Puta istine govoreći im kako je vjera islam nazadna i opterećujuća za omladinu.

Još ukoliko se osoba osami i nema priliku da boravi u džematu gdje bi zajedno sa drugim muslimanima učila vjeru i kroz iskrena druženja u ime Allaha širila svoje znanje o islamu i povećavala svoj iman, ona često upadne u stanje koje je slično tvom. Osjećaj odbačenosti, izolacije i besmisla, što kasnije opet za sobom povlači postepeno ostavljanje vjerskih propisa i povratak u džahilijjet, koji i jeste stvarna propast za čovjeka na ovom svijetu. Uvažena sestro u islamu, tvoje stanje u koje si upala jeste zabrinjavajuće, ali nije nemoguće iz njega izići, pa ti preporučujemo nekoliko stvari:

1. Odmah se vrati obavljanju obaveznih dnevnih namaza, bez obzira ”osjećala ti u namazu duhovni smiraj” ili ne. Namaz je prvo djelo za koje će čovjek biti upitan na Sudnjem danu, pa se zbog toga iskreno pokaj svome Milostivom Gospodaru za period u kojem si ostavljala namaz, i ne gubi nadu u Allahovu milost. Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu Značenja:  ”Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv” (Ez-Zumer, 53) Ukoliko u namazu ustraješ, sigurni smo da će prokleti šejtan posustati i izgubiti nadu da ćeš biti njegov slijepi sljedbenik. Svaki put kad učiniš sedždu Uzvišenom Allahu, šejtanu je muka, a najlakše ćeš mu udovoljiti ako namaz ostaviš, da te Allah sačuva, a i nas sviju od takvog grijeha.

2. Namazu ćeš se najlakše vratiti na način da se podsjetiš kolika je njegova obaveza, koliko on donosi koristi i nagrada, ali isto tako i štete i kazne ukoliko ga vjernik bude izostavljao. (Vjernik je svome Gospodaru najbliži onda kada je na sedždi. Dva rekata sabahskog namaza vrijednija su kod Allaha od čitavog dunjaluka i onoga što je na njemu. Ko namaz ne bude obavljao na Sudnjem danu će biti u društvu faraona, Karuna i ostalih nevjernika, da nas Allah zaštiti i sačuva njihovog društva. Namaz te sprječava da činiš loša djela, namazom ćeš stalno biti u vezi sa svojim Gospodarom itd.)

3. Bez obzira koliko se možda osjećala usamljenom, odbačenom ili iznevjerenom od strane onog za koga si se trebala udati ili bilo koga drugog od stvorenja, znaj poštovana sestro da se ništa u čitavom kosmosu ne kreće niti dešava, osim sa voljom tvoga i našeg Gospodara Uzvišenog, Koji je unaprijed sve odredio i koji je svemu sudbinu propisao. Ako te je nešto zaobišlo, nije ti se moglo dogoditi, a ako ti se nešto desilo, nije te moglo zaobići. Primjer je tvoja saobraćajna nesreća. Možda si stotinu puta pomislila, i stotinu puta nanovo razmišljala o danu nesreće: da je bilo ovako, da je bilo onako… Stvar se desila, Allah te sačuvao i na tome mu budi zahvalna. Nemoj sad dozvoliti da te šejtani u vidu džinna ili ljudi odvedu sa Puta istine i trasiraju ti put propasti. Znaj da tvoj Gospodar zna za tvoje stanje i tvoju muku, pa ga moli da ti pomogne. Iako se možda osjećaš samom, nezaštićenom i odbačenom, ako si iskrena vjernica, što možeš da budeš, znaj da si tada jača od sviju koji su ti stali na put do tvoga Gospodara, jer s tobom je Onaj Koji je Najveći i Koji sa svime upravlja.
Ne vodi mnogo brigu o onome što se dešava oko tebe a na čiji ishod ti ne možeš utjecati i posveti se obožavanju svoga Gospodara, jer će te brige zamoriti, a stanje se neće promijeniti. Kao u stihovima reče Imam Šafija r.h.:

Neke oči bdiju dok druge spavaju

Zbog stvari koje bivaju ili se ne dešavaju

Zabrinutost od sebe, koliko možeš potisni
Jer nošenje briga, vodi ka ludosti

Gospodar te od onog, jučerašnjeg zaštiti
Poštedjeti će te i od onog, što sutra dolazi

(Divan Imama Šafije)

4. Pronađi sebi društvo sestara muslimanki, s kojima ćeš se družiti i s kojima ćeš dijeliti i dobre i loše trenutke kroz koje prolaze svi ljudi.  Bilo kakva tegoba na dunjaluku lakše se prolazi ako se podijeli sa dragim osobama.

5. Moli Uzvišenog Allaha da ti što prije podari muža koji će biti iskreni vjernik pa da zajednički lakše prolazite kroz dunjalučke tegobe, želeći isključivo Allahovu milost i zadovoljstvo.

6. Što više uči Kur’an ako ga znaš učiti a ako ne znaš, potrudi se da naučiš, a do tada što više slušaj učenje Kur’ana jer je u njemu lijek i milost za one koji ga slušaju. Što češće budi pod abdestom, uči jutarnje i večernje zikrove koji su ti dostupni u islamskoj literaturi i na internetu.

Ne gubi nadu u Allahovu milost, i znaj da su grijesi svojstveni sinovima Ademovim. O tome je rekao Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ”Svaki sin Ademov griješi, a najbolji grješnici su ono koji se najviše kaju”.(Ahmed i Tirmizi. Sahihul-Džami’a br.4515)

Također, prenosi Ibn Abbas r.a. da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
”Ne postoji ni jedan (Allahov) rob, vjernik, a da nema grijeh kojeg čini s vremena na vrijeme, ili grijeh u kojeg će upasti i kojeg se neće otarasiti sve dok ne napusti dunjaluk. Uistinu je vjernik po svojoj prirodi sklon da upadne u iskušenje, sklon da zaboravi ali sklon i da se kaje, pa kada bude opomenut, on se posjeti i pouku primi…” (Taberani. Sahihul Džami’a br. 5735)

Na kraju, iskreno molimo Allaha Uzvišenog, Vladara Arša plemenitog, da ti svaku tugu zamjeni radošću, da ti omili ibadet i dobra djela, da ti griješenje i sve ono što je ružno učini mrskim i odvratnim i da što prije od tebe odagna svaku vrstu brige i tuge, a tvoje srce obasja svjetlom Svoje milosti i oprosta.

P.S. Nemoj sebi dopustiti da te iko nagovori da ”lijek” za svoje trenutne tegobe potražiš kod nadriljekara u vidu raznih sihirbaza, vračara ili gatara, koji će na tvojoj muci nastojati zaraditi, a ništa ti neće pomoći. Odlazak njima je haram, a slijepo vjerovanje u ono što govore i proriču je kufr.

minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta