Hadisi

Dešavanja poslije smrti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se od El Bera bin Aziba r.a. da je rekao: “Otisli smo sa Resulullahom s.a.v.s. na dzenazu jednog ensarije, priblizili smo se kaburu, pa posto je tijelo spusteno u mezar Allahov Poslanik s.a.v.s. je sjeo pored njega, a mi smo posjedali oko Poslanik s.a.v.s.a. Bili smo mirni kao da su nam na glavama ptice. On je u ruci drzao stap i njime kuckao po zemlji. Zatim je podigao glavu i rekao: “ Utjecite se Allahu od kaburskih kazni ”.

To je ponovio dva ili tri puta, pa je nastavio: “ Zaista vjernik, Allahov rob, kad napusta ovaj svijet i ide na buduci, dodju mu meleki sa nebesa svijetlih lica kao da iz njih sija sunce, a sa sobom nose dzennetsku odjecu i dzennetski miris. Zatim sjednu blize kako bi ih mogao vidjeti. Potom dodje Melek smrti a.s. i sjedne pored njegove glave pa kaze: “O dobra duso, idi oprostu svome Gospodara i Njegovom zadovoljstvu.” Dusa zatim napusta svoje tijelo poput kapljice koja klizi sa svoga mjesta, potom je prihvataju, pa kad je prihvate ne pustaju je ni jednog trena sve dok je ne postave u cefine i mirise. Od nje se zatim, prosiri miris tako lijep da ga na zemlji nema i penje se sa njom u visine. Kad prodju pored grupe meleka oni ih upitaju: “Cija je ovo plemenita dusa?” A oni odgovaraju to je taj i taj i spomenu njegovo najljepse ime kojim su ga ljudi zvali na zemlji.

Tako biva sve dok ne prodju zemaljsko nebo i zatraze dozvolu za prolazak, pa posto je dobiju, idu dalje prema sljedecem nebu, te tako idu sve dok ne dodju do sedmog neba. Uzviseni Allah tada kaze: ” Upisite moga roba u knjigu velikana i vratite ga na zemlju u njegovo tijelo .” Potom dodju dva meleka koji ga posade u sjedeci polozaj pa ga pocnu ispitivati: “Ko ti je Gospodar?”, a on ce odgovoriti: “Moj Gospodar je Allah.” “Koja je tvoja vjera?” pitace ga, a one ce reci: “Moja vjera je Islam.” “A ko je onaj covjek koji je vama poslat?” upitace oni, a on ce reci: “On je Allahov Poslanik s.a.v.s.”, a meleki ce upitati: “cime to potvrdjujes?”, a on ce odgovoriti: “Citao sam Allahovu knjigu i vjerovao u ono sto tamo pise.”, zatim ce se cuti glas sa visine: ” Istinu je rekao Moj rob, pripremite mu mjesto u dzennetu i otvorite mu dzennetska vrata .”

Do njega ce doprijeti lijep i ugodan dzennetski miris, a kabur ce se prosiriti koliko njegove oci mogu vidjeti. Zatim ce mu doci covjek lijepa izgleda (vesele sehre), u lijepoj odjeci , ugodno ce mirisati i kazace: “Raduj se svojoj sreci, ovo je dan koji ti je obecan”, a on ce upitati: “A ko si ti sa licem na kojem citam da mi donosis dobro?”, a on ce reci: “Ja sam tvoje dobro djelo sto si ga cinio.”, pa ce on reci: “Moj Gospodaru, ubrzaj Sudnji dan, moj Gospodaru, ubrzaj Sudnji dan da bi se susreo sa svojom porodicom i imetkom.”

A nevjernik, kada napusta ovaj svijet i putuje za buduci, dodju mu s neba meleki, crnih lica, sa sobom nose platno od kostrijeti [6] sjednu kod njega tako da ih moze vidjeti, a potom dolazi Melek smrti i sjeda kod njegove glave i kaze mu: “O prljava duso, izlazi, Allah je na tebe srdit i gnjevan.” Pa ce njegova dusa biti istrgnuta iz tijela kao zarac iz vlazne vune. A kad mu uzme dusu ne pustaju je vise ni za tren sve dok je ne postave na platno od kostrijeti. Iz duse se tada osjeti smrad kakvog nema na zemlji, pa se pocnu penjati sa njom.

Kad prodju pored grupe meleka svaki od njih upita: “Kakav li je ovo ruzan miris?” Njima se odgovara to je taj i taj – i spomenu njegove najruznije ime kojim su ga zvali na zemlji. Doci ce sa njom do dunjaluckog neba i trazice da prodju ali im se vrata nece otvoriti. Zatim je Resulullah proucio : ” Njima se nebeska vrat nece otvoriti i prije ce uze kroz iglene usi proci nego ce oni u dzennet uci .” ( El A’raf, 40 ) Allah ce tada reci: ” Upisite ga u knjigu ponizenih , a zatim ga vratite na zemlju .”

Potom je Resulullah citirao : ” A onaj ko bude smatrao da Allahu ima iko ravan – bice kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio .” ( El Hadzdz, 31 ) Nakon sto mu se dusa vrati u tijelo doci ce mu dva meleka, postaviti ga ispred sebe i upitati: “Ko ti je Gospodar?”, a on ce reci: “Ah, ah, ah, ne znam” A meleki ce ga upitati: “Koje si vjere?” A on ce reci: “Ah, ah, ah, ne znam.” Upitat ce ga ponovo: “Sta mislis o covjeku koji vam je poslan?”, a on ce reci: “Ah, ah, ah, ne znam ko je on.” Glas sa visine ce povikati: ” On laze, pripremite mu mjesto u dzehenemu, otvorite mu vrata vatre .”

Tada ce osjetiti vrucinu dzehennema i njegov smrad. Kabur ce se stisnuti tako da ce kosti mimo kosti prolaziti. Pojavice se covjek ruzna lica i ruzne odjece, a od njega ce se siriti smrad i reci ce mu: “Tecko tebi zbog tvojih losih dijela, ovo je ruzan dan koji ti je obecan.”, a on ce kazati: ” A ko si ti, tvoje je lice ruzno i na njemu vidim da mi donosis zlo.”, a on ce reci: “Ja sam tvoje ruzno dijelo.” On ce tada povikati: “Moj Gospodaru, odgodi Sudnji dan !”

(Hadis prenosi Ahmed)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta