Odgovori o sihru

Deset pitanja i odgovora o sihru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PRVO PITANJE: Često me obuzmu neki čudni osjećaji, kao pritisak u prsima ili nadimanja u stomaku kad jedem u zadnje vrijeme, a i nešto me “navlači” na odnos sa ženama isto posebno kad se osamim. Ali, sve dok sam u društvu, ne osjećam takve probleme. Sad s tim imam iskušenja i molim Allaha da mi pomogne. Dolaze mi veoma jake misli da gledam “one” filmove, a znam da je to zabranjeno. Ja sam čuo da to može biti simptom zaljubljene džinkinje. Šta da sebi učim na vodu i med i maslinovo ulje, ili čorokotovo, ili na zemzem? Učim onaj jutarnji i večernji zikr, učim i Kur’an.

ODGOVOR: Nastavi s praktikovanjem jutarnjeg i večernjeg zikra, učenja Kur’ana i ostalih ibadeta. Uzeti pet litara vode i na nju naučiti suru Jusuf. S tom vodom treba se kupati svaka tri dana, piti po jednu čašu svaki dan 3x. Istu suru naučiti na maslinovo ulje i mazati se 3x svaki dan. Pred spavanje, praktikovati zikr koji je učio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Činiti što više istigfara tokom dana, družiti se s čestitim ljudima. Ako nisi oženjen, moli Allaha da se što prije oženiš kako bi smirio svoje strasti.
_______________________________

DRUGO PITANJE: Prije tri-četiri godine bila sam kod hodže koji, kako kaže, osuđuje rad s džinima, on radi sa “ruhanionima”. Kaže da je kao mali vidio vatru na nekom mezaru, i da ga je šejh poslije učio, da je nekoliko dana bio u osami, dok nije “dobio dar” liječenja, i da je on u redovima derviša. Također mi je otvarao zvijezdu i tražio ime majke. Kaže da je njegov šejh takvog ibadeta da probode nekom iglom uho, a da ga ne boli niti ima krvi. Bila bih vam zahvalna kad biste mi ovo objasnili.

ODGOVOR: Bismillah, neka je hvala i zahvala Uzvišenom Allahu, donosim salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu i časne ashabe! Taj čovjek kojem ste išli je sihirbaz s dne kace, a ako osuđuje saradnju sa džinima, zašto vam nije objasnio, ko su onda “ruhanioni” s kojima on radi? Dalje, način na koji je on dobio “dar” liječenja dovoljno govori o njegovom zanatu. Traženje imena majke i otvaranje zvijezda isto tako dovoljno govori koliko on ispravno liječi. Čudno, nigdje Kur’ana, nigdje namaza, nigdje ibadeta. A za probadanje njegovog šejha, to isto rade i Hindusi koji obožavaju kipove i životinje, to su paganski običaji koji se veoma često rade uz pomoć džina. Allahu se utječite od takvih ljudi i što dalje od njih i njihovih savjeta.
_____________________________________

TREĆE PITANJE: Već neko vrijeme raspitivala sam se i razmišljala dosta o svom stanju. Prije tri godine počela sam se osjećati loše. Sanjam svašta, a izgleda uvijek jedan te isti san. Ne mogu biti puno u društvu ljudi, uhvati me nervoza i svašta nešto. Kad upoznam nove ljude, ne ostanemo u kontaktu dugo, jednostavno se sklone od mene. Bila sam došla do informacije o jednom dobrom hodži koji liječi. Nazvala sam ga i rekao je da je riječ o sihrima koji su napravljeni da bih se osamila od svih i ostala sama do kraja života.

Jučer mi je stiglo pismo od njega i tu su zapisi koji se stave u vodu da se pije, i zapisi koji se pale poslije 12 sati navečer, također i hamajlija koja je napravljena u jednom papiru s tri rupe u sredini i malim zelenim platnom. Malo mi je sve ovo čudno. Isto tako, zapisi su pisani kao da su na arapskom, pa sam zamolila pojedine prijatelji koji čitaju arapski, pošto ja nažalost ne znam, da to pročitaju. Oni kažu da to nema veze s arapskim jezikom. Koji je vaš savjet? Da li postoji dova koja mi može pomoći? Kad sam na poslu, uvijek u kući pustim Kur’an da uči dok sam odsutna, a i kad sam u kući, uvijek uči Kur’an, odmah se osjećam bolje. Hvala velika unaprijed!

ODGOVOR: Vi ste već sami sebi dali odgovor, samo ga ne vidite. Dobar je znak što vas smiruje učenje i slušanje Kur’ana, veoma dobar. Nažalost, pomoć za vaše stanje potražili ste na pogrešnom mjestu, to jest, kod osobe koja ustvari pravi sihre i koja “liječi” sihrima i zapisima. Sve što vam je poslao strogo je zabranjeni način liječenja. Sam proces i rituali korištenja poslatih zapisa i hamajlija dovoljno govore o kakvom se lijeku radi.

Moj vam je savjet sljedeći: prekinite vezu s tim hodžom, sve što vam je poslao, bismillom zapalite, pokajte se Allahu za svoje grijehe, svako ih ima, a najbolja je osoba ona koja se često kaje, kako ju je opisao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu, zatim: namaz, namaz i namaz, obavljanje namaza unosi smiraj i sreću u život, osobe koje obavljaju redovno i iskreno namaz, bit će omiljene u svakom društvu, vjerujte mi, redovno učite i slušajte Kur’an. Počnite da čitate korisne knjige o islamu, družite se s finim i bogobojaznim vjernicima. Stalno dovite dok klanjate da Allah od vas otkloni nevolju.
_____________________________________

ČETVRTO PITANJE: Prije nekoliko dana moja je prijateljica kupila stan u kojem je prethodno živjela snaha koja se ljutila što je njena svekrva prodala taj stan. Bilo je dogovoreno da ostane kuhinja, međutim, kada su došli, snaha je odnijela sve, čak je počupala ugradbene plakare. Taj dan beba od rodice nije se mogla smiriti i plakala je sve dok su bili u tom stanu. Nikad prije nije toliko neutješno plakala. Rodicu je strah i pita šta bi trebala raditi? Muž joj je išao i puštao suru El-Bekara na laptopu da uči dok njih nema. Je li to dovoljno, šta bi još trebala i mogla uraditi?

ODGOVOR: Može da bude više razloga zbog čega je baš taj dan beba plakala. Jedan od njih jeste nagla promjena mjesta boravka ili možda neki grčići i sl. Ne mora da znači da je u pitanju duhovni svijet. Pošto ulaze u novi stan u kojem su prije njih bile druge osobe, mogu da urade sljedeće, kako bi ga malo “pročistili”: naučiti na vodu opću ili univerzalnu rukju, te naučenom vodom, dva puta na dan (ujutro i poslije ikindije), prskati ćoškove svih soba, odozgo prema dolje, kao i ulaz stana, te oko vrata.

Svaki dan, poslije ikindije, puštati sa CD-a suru El-Bekara, iako bi bili puno bolje da njen muž, ako zna, prouči čitavu suru u stanu. Isto tako, nekoliko puta, svaki dan proučiti u svakoj sobi ezan. Nakon što usele u stan, u stanu trebaju obavljati namaz i druge vidove ibadeta, a djetetu učiti jutarnji i večernji zikr.
_____________________________________

PETO PITANJE: Prije nekoliko mjeseci bila sam na učenju rukje. Reakcija je bilo treperenje očiju, nakon čega mi je učač rekao da imam sihr. Nije ništa puno objašnjavao niti precizirao, samo mi je rekao da moram učiti jutarnji i večernji zikr, učiti sebi na vodu i sl. Također je rekao da se ne nadam pomoći od učača rukje, već od Allaha, što ja, naravno, znam. Moje konkretno pitanje jeste da li ja učeći sama sebi i s jakom vjerom u Allaha mogu sebi pomoći bez odlaska kod učača rukje ili je ipak neophodno i da idem na učenje?

ODGOVOR: Svakako da možete i čak je poželjno da se sami liječite svojim ibadetom: namaz, noćni namaz, jutarnji i večernji zikr, stalno učenje Kur’ana, sadaka, dova, istigfar i drugo. Isto tako, možete sebi da naučite na vodu pa da pijete i s njom se kupate. Ali, ako primijetite čudne reakcije ili reakcije koje vas plaše, bilo bi dobro da se obratite vašem liječniku za savjet i da odete ponekad da vam on prouči rukju, kako bi vidio da li ima napretka i kakvo je stanje, mislim da li je džin (ako je u pitanju ) oslabio ili ne, ili da vidi koliko je jako dejstvo sihra.
_______________________________

ŠESTO PITANJE: Od svoje osme godine imam problema sa sihrima, a sad su mi dvadeset četiri godine. Pomoć sam uglavnom tražila na pogrešnim vratima, što je vjerovatno doprinijelo gorem stanju. Ali sada, ja sam sve te godine patnje doživjela kao iskušenje od Allaha i sve me to dovelo do ovoga sada, da obavljam pet namaza dnevno, da dovim…, međutim, kada sam prije godinu dana otišla jednoj ženi kojoj me uputila prijateljica, pomislila sam da je uredu jer je ta moja prijateljica inače udata za hodžu, i to je bilo zadnji put da sam nekome otišla.

Ta mi je žena dala hamajliju (i meni i mužu) i dala mi vodu koju sam pila i kojom sam prskala odjeću. Za hamajlije znam kako da ih spalim i sve to, ali me brine odjeća. Ja više ne znam ni po čemu sam prskala, pa da pobacam. Da li mi to može škoditi dalje, kad spalim hamajlije?

ODGOVOR: Hamajlije trebate bismillom da spalite, a što se tiče odjeće, nema potrebe da je bacate i palite. Odjeću možete, radi neke sigurnosti, prvo da namočite u vodu pomiješanu sa sirćetom i soli, a nakon toga da je operete kao i svaki put. Tragove od te vode, saprat će, ako Bog da, sirće i sol. Drago mi je da ste se vratili namazu i dovi, to je dobar početak i preduvjet za uspješno liječenje. Ako se i dalje loše osjećate, preporučujem vam da posjetite nekoga ko ispravno liječi Kur’anom.
______________________________________

SEDMO PITANJE: Imam osjećaj, a Allah zna, da nam je krava bolesna, dešava se iznenada i često, bude bolesna pa ozdravi. Uglavnom smanji mlijeko i neće da jede. Mama hoće da ide nekom hodži da joj zapiše, šta mi savjetujete?

ODGOVOR: Allah zna najbolje, nadam se da ste zvali veterinara i da je on ustanovio dijagnozu. Ali, veoma lahko može da se radi o uroku. Isto tako se može desiti sa ženom koja doji dijete, da od uroka smanji mlijeko ili da ga nema nikako. Ako tvoja mama ode hodži da zapiše, doći će sa zapisima koje će da stavi iznad vrata štale i na druga mjesta po štali, ali to neće baš pomoći. Najbolje ti je da uzmeš pet litara vode i da na nju naučiš sure: El-Fatiha, El-Ihlas, El-Felek i En-Nas, te Ajetul-Kursiju, i da daš kravi da se napije nekoliko puta. Možeš malo da je tom vodom i poprskaš nekoliko puta. Isto tako, iste sure nauči na maslinovo ulje pa joj namaži nekoliko puta vime.
_________________________________________

OSMO PITANJE: Čitao sam da se može uzeti trag od urokljivca i zanima me, da li, ako popijem šta je ostalo iza njega vode, da li to sa mene može da skine urok?

ODGOVOR: Da, ako urokljivac neće da prizna i neće da se za bolesnika okupa, onda se može uzeti neki trag od njega. Mislim da se ne može postići efekat skidanja uroka samim pijenjem vode iza njega, iz njegove čaše. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vezi s tim rekao je da se bolesnik treba okupati kako bi došlo do izlječenja. Dakle, tu njegovu čašu na kojoj je trag njegove ruke i usne, te i sama voda, možeš staviti u vodu i s tom se vodom okupati.
______________________________________

DEVETO PITANJE: Bio sam izgubio nekoliko dana novčanik i vraćen mi je od strane moje rodice. Sve je bilo unutra, ali kad sam htio da platim račun, na novčanici od 10 KM bilo je iscrtano nešto, neke zvijezde, brojevi i trokutići. Gledao sam da tako izgledaju neke hamajlije, pa vas pitam, šta bi ovo moglo da bude?

ODGOVOR: Allah zna, postoji mogućnost da vam nije “slučajno” nestao novčanik na nekoliko dana. Isto se zna desiti s odjećom bolesnika. Sa štrika zna da nestane odjeća i pojavi se nakon nekoliko dana. Takvu odjeću treba zapaliti. To što je nacrtano po novčanici, može da bude sihr i to sihr da ti ne ide nafaka u životu, da ostaneš bez posla i bez zarade.

Allah zna, uzmi jednu veću čašu vode, na nju nauči sure: El-Fatiha, El-Ihlas, El-Felek, En-Nas, Ajetul-Kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekara, zatim uči 117., 118., 119., 120., 121. i 122. ajet sure El-A‘raf , te 139. ajet iste sure. Naspi pola čaše sirćeta i soli, dobro izmiješaj te namoči novčanicu. Nakon pola sata, izvadi novčanicu i zapali je bismillom.
____________________________________

DESETO PITANJE: Moja je mama vidjela komšinicu u snu kako joj pravi sihre, pa da li to znači da je to istina? Inače, imali smo dosta problema s ovom ženom, svađe i tako dalje.

ODGOVOR: Može biti, ali i ne mora. To su stvari sumnjive prirode, posebno kad su u pitanju snovi, jer šejtan može da uplete svoje prste. Ako imate sihr, mislim ako bolujete od njega, vi ili vaša majka, onda je bolje da potražite u kući ili oko kuće, te da dovite da vam Allah pokaže mjesto sihra. Ovako šejtan može da namjerno pokaže pogrešnu osobu kako bi sakrio trag i kako bi se povećala mržnja među vama. Moj savjet vam je da ne uzimate taj san kao istinit, jer prije će biti da se radi o šejtanskoj spletki i tu se mora biti oprezan. Allah zna najbolje!

Ebu Bilal

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta