Novotarije i sujevjerje

Kako Islam gleda na Babu Vangu i njena “proročanstva”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Slijepa bugarska proročica Vangelia Gušterova, poznatija kao Baba Vanga, koja je umrla prije 12 godina, svojedobno je predvidjela početak Drugog svjetskog rata, potonuće ruske nuklearne podmornice “Kursk”: “Potkraj stoljeća, u kolovozu 1999. ili 2000., Kursk će prekriti voda i svijet će plakati nad tim.” Riječima: “Strava, strava! Američki blizanci past će nakon što ih napadnu čelične ptice, vukovi će zavijati u grmlju, nevina krv bit će prolivena”, vidovnjakinja je predvidjela napad na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. Blizanci su doista srušeni, i to u vrijeme mandata predsjednika Busha čije prezime u prijevodu znači grm.

Kako to da neke osobe mogu predvidjeti pojedine događaje koji će se desiti u budućnosti, kada Uzvišeni Allah u Kur’anu tvrdi da samo On poznaje gajb i ono što će se desiti?

Kako islam gleda na tu pojavu? Upitan šta misli o vračarima, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Oni nisu ništa.” Na to su ga upitali: “Da, ali nam oni ponekad kažu nešto što zaista tako bude?” Tada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “To je riječ istine koju ugrabi džinn i došapne je u uho svoga prijatelja, dodajući uz nju stotinu laži.” (Hadis bilježi Buharija)

U jednoj drugoj predaji prenosi se: “Ugledavši blistavu svjetlicu na nebu kako pada (meteor), Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je svoje drugove: ‘Šta ste za ovakvo nešto govorili u džahilijjetu?’, a oni su odgovorili: ‘Govorili smo da je umro ili se rodio neko od velikana.’ Na to je on rekao: ‘Ne, nije to! Ona ne pada ni zbog čije smrti, niti rođenja, nego meleki koji nose Arš, kada Allah odredi da nešto bude, počnu veličati i slaviti Allaha, zatim to od njih preuzmu stanovnici neba koji su niže njih, zatim stanovnici neba koji su niže ovih, i tako redom sve dok veličanje i slavljenje ne dopre do stanovnika ovog neba, koji upitaju meleke koji nose Arš: ‘Šta je to odredio naš Gospodar?’, pa ih obavijeste. Zatim se isto počnu raspitivati stanovnici svakog neba sve dok vijest ne dođe do nama najbližeg neba gdje, gađani svjetlicama, šejtani prisluškuju vijesti i dojavljuju ih svojim prijateljima. Ono što na ovaj način kažu je istina, samo što (uz istinu) dodaju mnoštvo laži.” (Muslim, Ahmed i drugi)

Takav je slučaj i sa ovom vračarom, kao i sa najpoznatijim “vidovnjakom” na svijetu Nostradamusom i svim drugim koji za sebe tvrde da znaju šta će se dešavati u bližoj ili daljoj budućnosti. Čak je Baba Vanga sama tvrdila da njezine paranormalne sposobnosti imaju veze s nevidljivim bićima koja joj šalju informacije o prostoru i vremenu. Stoga je moguće, kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao u hadisu, da nešto i pogode od onoga što im prenesu džinni, ali zato im reknu i mnoštvo neistina. Tako je Baba Vanga tvrdila da će 2010. godine početi treći svjetski rat, nakon pokušaja atentata na četiri državnika i sukoba u Hindustanu 2010. Tvrdila je da 2011. godina, kao rezultat radioaktivnih padavina, na sjevernoj polutki neće ostati ni životinja ni biljaka i da muslimani tada počinju hemijski rat protiv preostalih Evropljana.

_______________________________________________

U svemu ovome najvažnije je da mi, obični smrtnici, ponekad “imamo čast” da u bosanskim gradovima, selima i vrletima naletimo na one koji se izdaju za poznavatelje kako prošlosti, tako i budućnosti. I zaista, u nemalo slučajeva, čujemo ljude kako su bili kod nekog “hodže”, ili neke žene ili nane, koji su im ispričali neke detalje iz njihovog života koje nisu mogli nikako znati, te su im rekli šta će se desiti u njihovoj budućnosti.

Naravno, ponekad se radi o običnim varalicama, a ponekad se radi o ljudima koji sarađuju sa džinnima, te im džinni donose te informacije (ranije smo pisali na NUM-u da svakom čovjeku u trenutku rođenja Uzvišeni Allah pošalje pratioca džinna-šejtana, poznatog pod imenom Karin, koji će biti uz čovjeka cijeli njegov život i koji će ga nagovarati na zlo, pa oni koji dozivaju džinne mogu stupiti u kontakt sa Karinom i dobiti od njega neke informacije o čovjeku kojeg prate jer su ti džinni uvijek uz čovjeka i znaju šta se dešava u njegovom životu).

Imajući u vidu sve navedeno, pozivamo vas da ne vjerujete takvim ljudima i da ih ne posjećujete, jer uz poneku istinu reći će vam i mnoštvo laži o vašoj budućnosti, a postoji i veliki rizik da ćete, kao “bonus”, kod te osobe dobiti i zapis, koji ćete morati ponijeti sa sobom kući, a taj zapis zapravo je ugovor sa džinnima–šejtanima koji imaju zadatak da vas i vašu kuću “”štite”” od zla, a teško li se onome koga čuvaju džinni-šejtani.

_________________________

Budući da su muslimani uvelike odstupili od naučavanja islama, počeli su se baviti stvarima koje islam strogo zabranjuje i koje su sušta laž, a jedna od tih laži jest proricanje sudbine. O proricanju sudbine govori se u sljedećim hadisima. Safijja b. Ebu Ubejd prenosi od jedne Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, žene da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko posjeti vračara i upita ga nešto u vezi s gajbom pa mu povjeruje, njegov namaz neće biti primljen četrdeset dana.” (Muslim).

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko posjeti vračara i povjeruje u ono šta govori, i ko priđe svojoj supruzi dok je u mjesečnom ciklusu, i ko priđe svojoj supruzi u analni otvor – takvi su se već odrekli Kur’ana, koji je objavljen Muhammedu.” (Ebu Davud, Et-Tirmizi, Ibn Madža, En-Nesai i neki drugi muhadisi)

*   *    *

Jedino Uzvišeni Allah poznaje gajb, to nam potvrđuju riječi Uzvišenog: “U Njega su ključevi gajba, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi’’ (El-En’am – Stoka, 59); kao i riječi: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb’; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta