Odgovori o sihru

Deset pitanja i odgovora o sihru i džinnima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PRVO PITANJE: Selam alejkum! Moja punica ide kod sihirbaza i pravi sihr da rastavi mene i moju ženu. Zanima me da li tim postupkom, tj. kad ode sihirbazu, izlazi iz vjere? Kad klanjamo istihara-namaz, i supruga i ja sanjamo nju i vodu sa zmijama. Molim vas da me posavjetujete šta da radim!

ODGOVOR: Bismillah, neka je hvala Uzvišenom Allahu, i neka su salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s., na njegov ehlul-bejt, te na uzorite i časne ashabe!

Alejkumus-selam!

Za svaku tvrdnju, posebno kada su u pitanju optužbe za pravljenje sihra, trebaju se imati jaki dokazi. Nažalost, često je kod bolesnih ljudi veći prioritet da saznaju ko im je napravio sihre nego da se izliječe. Isto tako, šejtani / džinni, često tu odigraju poganu ulogu da čovjeka dovedu u stanje smutnje i problema, upravo zbog ovakvih sumnji. Treba biti oprezan. Ako si ti, brate siguran, da tvoja punica stvarno ide sihirbazima i ako si siguran da ti nešto pravi ili pokušava, onda treba da poduzmeš mjere opreza, ali prije nego kažem mjere opreza, želim da kratko odgovorim na tvoje pitanje da li ona izlazi iz vjere ako ide njima.

Odgovor je da ne izlazi, ali čini teški grijeh i veoma je blizu kufra, sad treba uzeti u obzir njeno znanje ili neznanje. Dokaz za ovo su riječi Poslanika, s.a.v.s., koji je rekao: “Ko ode kod sihirbaza i povjeruje u ono što kaže, zanijekao je ono sa čime je došao Muhammed, s.a.v.s.” (Tirmizi, Ibn Madža, Ebu Davud, sahih) A u drugom je hadisu rekao: “Ko ode vračaru i upita ga za nešto, namaz mu neće biti primljen 40 dana.” (Muslim)

Dalje, ako ste sigurni da ona “petlja” sa njima, onda budite oprezni: budite pod zaštitom (jutarnji i večernji zikr), što god dobijete od nje, to zapalite, kad bude kod vas, ne ostavljajte je samu u kući, kad dođe, neka uči sura El-Bekara, izbjegavajte jesti i piti kod nje i sl.
____________________________________

DRUGO PITANJE:  Selam alejkum! Liječim se od sihra već dugo, tj. liječim se sam, jer mi je jedan liječnik Kur’anom rekao da sam sebi svaki dan učim suru El-Bekara, da se kupam tri puta na dan i da se svaku noć prije spavanja mažem uljem. Trudim se da to ispunjavam svaki dan, ali postoji jedan drugi problem, a to je moja majka koja je puno bolesna, ali neće da se liječi. Tačnije, to je sve od nje krenulo, a onda je prešlo na mene. Jako je nervozna po čitav dan, priča, stalno se svađa s kim stigne, jednostavno, vidi se neko ludilo na njoj.

Ono što sam primijetio, a to je kad je ona nervozna, tada i ja postanem nervozan, tačnije, osjetim neki bol u stomaku kao da je to sve povezano. Meni je bolje, ali i dalje imam problema sa snom, teško zaspim i pojavljuje mi se osjećaj koji nisam osjećao u džahilijetu, a to je strašan osjećaj za bludom koji mi krene iz stomaka i toga se najviše bojim i osjećam lupanje, izvinite na izrazu, u stidnom mjestu. Jednostavno, vidim da to nije od mene… Majka jednostavno neće ništa da koristi od vode, ulja… Stoga vas molim ako mi možete uputiti savjet.

ODGOVOR:

Alejkumus-selam!

Allah najbolje zna, ali smatram da ste vi i vaša majka povezani jednim, odnosno  istim sihrom. Čak mislim da je vaša majka bila pod utjecajem sihra još tokom trudnoće, tako da se dejstvo sihra odrazilo na vas tek kasnije, kad ste počeli da osjećate promjene. Izgleda da je sihr kod vaše majke poprilično star, tako da bi njegovo liječenje trajalo i duže, uz Allahovu pomoć. Dalje, ako je tvoja majka u poodmaklim godinama, onda je bolje da je pustiš na miru, nemoj je tjerati da  se ide liječiti, jer stare osobe to znaju teško da podnesu. Treba da uradiš nekoliko stvari.

Prvo, nastavi da istim intenzitetom koristiš terapiju koju ti je taj liječnik propisao, jer njeno djelovanje utječe sigurno i na sihr kod tvoje majke. Drugo, u tajnosti joj možeš staviti naučene vode recimo u kafu, čaj ili sok, koliko god popije, korisno je, ako Bog da, i kao treće – dova i samo dova. Dovi za sebe i za majku, da Allah uništi taj sihr.
__________________________________________

TREĆE PITANJE: Selam alejkum! Da li je, nakon dugog oboljenja od sihra i teškog, ali, hvala Allahu, uspješnog liječenja, moguće da ostaju psihičke i fizičke posljedice?
Hvala

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da, moguće je da ostanu takve posljedice, posebno ako se radi o teško i zastarjelom sihru, čije je uništavanje ili izlječenje oboljele osobe trajalo duži period. Posebne posljedice mogu da ostanu na psihičkoj bazi u vidu blage glavobolja, buđenja u snu i sl., jer liječenje od sihra povezano je sa psihičkim stanjem osobe.  Te posljedice treba pokušati ublažiti određenim tabletama protiv glavobolje i sl., kao i stalnim ibadetom Allahu, dž.š.
_____________________________________

ČETVRTO PITANJE:  Selam alejkum! Kod nas ima jedna žena koja navodno uči rukju bolesnima. Može li žena učiti rukju drugima? Kažu da je ona prije bila napadnuta od džinna, pa je izliječena i sad ona uči drugima.

ODGOVOR: Alejkumus-selam! U suštini, žena može da se bavi liječenjem Kur’anom i ako ta žena liječi ispravno, na osnovu Kur’ana i sunneta, onda je to u redu.  Međutim, učenjaci ne preporučuju da se žena bavi ovim poslom koji može da bude itekako opasan iz nekoliko razloga, a neki od njih su i ti, da je žena po prirodi slabija od muškarca, nježnija i blaža, tako da bi njena borba sa džinskim svijetom mogla da bude opasna po nju i njeno zdravlje. Dalje, poznato je da liječnik Kur’anom mora da bude stalno pod zaštitom, da bude čist i ostalo, međutim, žena ima taj menstrualni ciklus kad je nečista i veoma lahko kao takva može da bude meta džinskog napada.
______________________________________

PETO PITANJE: Selam alejkum! Prošle smo godine promijenili stan i u ovom se stanu nešto čudno dešava. U ovih zadnjih 5-6 mjeseci, čujem kako neko hoda po balkonu, kako neko proba da uđe kroz vrata, i to se dešava uvijek poslije ponoći, otprilike. Bili smo kod hodže i sve smo mu ispričali, a on nam je dao vodu i rekao da tu vodu stavimo po ćoškovima. To smo i uradili, ali te voda koja je bila po ćoskovima, nema više u čašama kao da je to neko popio. Ja mislim da u kući ima neki duh, možda se nešto desilo prije nas. Nadam se da ćeš mi odgovoriti što brže.

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Allah zna najbolje, ali postoji mogućnost da se u vašem stanu nalazi džinn ili više njih, koji vas očito i jasno uznemiravaju, a koji je razlog, mi to ne znamo. To što vam je taj hodža dao da stavite “naučenu” vodu u ćoškove, mislim da nema nekog efekta.

Da bi se džinnima pokazalo da nemaju šta raditi u vašem stanu, treba se uraditi sljedeće: stan održavati čistim, iz njega izbaciti slike ljudi, životinja te bilo kakve kipove, u stanu se treba obavljati namaz, a ako se obavlja u džematu, onda redovno sunnete, u stanu svaki dan puštati suru El-Bekara i suru Es-Saffat, te barem po jednom ezan, naučiti na vodu Ajetul-Kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekara, po tri puta sure El-Felek i En-Nas, zatim sa tom vodom prskati ćoškove soba odozgo prema dolje, svaki dan poslije ikindije, u kući ne puštati muziku. Ako i dalje bude problema, obratiti se nekome ko ispravno liječi Kur’anom, da vam posjeti stan i da on vidi o čemu se radi.
______________________________________

ŠESTO PITANJE: Selam alejkum! Nisam siguran, ali je li ovo neki urok: Kad radim neki posao, bilo koji, često mi dolaze misli, u obliku vizija, u kojima vidim nešto čega se bojim… Recimo, vidim svjetlost, trenutno kad radim neki posao, ispred sebe vidim svoju djevojku, a isto kao da će umrijeti, kao da u nju šaljem neke strijele.
Ja ne znam je li to može doći do uroka… bojim se ovoga i stalno mi je to u mislim, bez obzira šta radio… Mogu li ja imati utjecaja na to?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Koliko sam vas razumio, bojite se, imate osjećaj da ne biste nekoga svojim očima urekli. Nemate se čega bojati, mislim da ste malo više čitali o uroku i značenju uroka, pa su vam se u glavu uvrtile misli, da vi prilikom pomisli na neku osobu ili prilikom pogleda prema njoj, šaljete neke urokljive strijele.  Ako se već bojite toga, a što može da bude i pozitivno, onda svaki put kad nešto lijepo pomislite ili nekoga pogledate u čudu ili sa ciljem divljenja, samo to blagoslovite riječima: “Mašallah”, ili: “Mašallah, la kuvvete illa billah”, i urok se, uz Allahovu pomoć, neće desiti.
____________________________________

SEDMO PITANJE: Selam alejkum! Često u vašim odgovorima pročitam riječ “Hadimu sihr”, možete li pojasniti šta te riječi znače? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da, postoji džinn koji ima “službeni” naziv “Hadimu sihr”, odnosno sluga ili džinn koji je zadužen za čuvanje i izvršenje sihra. Koliko je meni poznato, on ne ulazi baš često u tijelo bolesnika, nego ostaje vani i vezan je za tijelo bolesnika sa sihrom koji je van tijela, kao zakopani sihr i sl. Tako da Hadimu sihr, u tijelo pošalje druge džinne i zaprijeti im smrću ako napuste tijelo ili sihr u tijelu.  Zato, često dok se uči rukja i kad se džinn javi, kaže kako ne smije da izađe jer  će ga Hadimu sihr ubiti.  Isto tako, jaki sihirbazi, naprave džinnu koji je unutra –sihr ludosti, kako bi zaboravio gdje se nalazi i mjesto sihra, ako bude prisiljen.

Neki od simptoma džinna “Hadimu sihra”:

– jaka temperatura i bolovi u stomaku,
– tjeskoba u prsima, posebno poslije ikindije do akšama,
– česta glavobolja,
– osjećaj kao da ti nešto hoda po tijelu i želi da izađe, a ne može.

Kako se boriti protiv njega:

– slušati suru El-Bekara preko slušalica, dva puta na dan,
– na prazan želudac piti naučeno maslinovo ulje,
– piti naučenu vodu često tokom dana,
– učenje sure Jasin tri puta poslije sabah-namaza.
_________________________________________

OSMO PITANJE: Selam alejkum! Šta je Sulejmanov prsten?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Mnogi misle da je to neki tajanstveni veliki prsten koji se stavlja na ruku (prst), ali ustvari nije. Navodni Sulejmanov, a.s., prsten ustvari je talisman koji je sastavljen od sedam znakova ili simbola, a svaki simbol označava jednu planetu (valjda na osnovu podjele starih učenjaka), jedan dan iz sedmice i po jedno ime od Allahovih lijepih imena te druge znakove.
_________________________________________

DEVETO PITANJE:  Selam alejkum! Imam problema sa džinnom koji se vraća, navodno izađe, ali kad odem na rukju, opet je tu, nije mi jasno kako to? Hvala unaprijed!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Džinni to često rade, jednostavno tako lukavo i vješto slažu da liječnik stvarno pomisli da je napustio tijelo, a ustvari radi se o istom džinnu koji nije ni izašao, nego se samo primiri neko vrijeme. To može da bude džinn koji je “svezan” za sihr ili zaljubljeni džinn, a ove vrste džinna veoma je teško istjerati. Ako je džinn stvarno izašao, radi se sljedeće:

– nakon što džinn kaže da je izašao, treba opet da se ponovi rukja,
– ako se nakon učenja rukje ne pojave simptomi da je džinn tu, onda se tijelo maže naučenim uljem,
– treba često piti naučenu vodu i kupati se u njoj, uz dodatak soli,
– nakon učenja rukje, poslušati barem dva puta suru El-Bekara preko slušalica.
___________________________________________

DESETO PITANJE:  Selam alejkum! Ja sam trgovac, imam nekoliko svojih radnji, ali kao da mi slabo ide, mislim, bilo je dobro, ali osjećam da je svakog dana sve gore i gore. Strah me da nije kakav urok ili sihr, jer imam dosta tih takozvanih ahbaba koji mi otvoreno zavide. Da li ima kakva dova ili nešto da se zaštitim?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Urok ili sihr može da bude uzrokom naglog pada poslovanja, u ovom slučaju trgovine. Često zna da bude urok, ali isto tako i sihr. U svrhu otklanjanja istog ili preventivno, može se uraditi sljedeće: uzeti otprilike 10 litara  morske vode i u nju staviti malo smreke, te na nju naučiti, počevši sa salavatom na Poslanika, s.a.v.s., sljedeće sure, ali svaku po sedam puta: El-Fatihu, En-Nasr, El-Ihlas, El-Felek i En-Nas. Tom vodom prskati ćoškove radnje, pragove i ulaz, kao i oko nje. Svakako, ovo  treba da bude popraćeno tvojom – sadakom i dovom. Allah zna najbolje!

Ebu Bilal

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta