Problem i devijacije u društvu

Djeda Mraz – prerušeni “Sveti Nikola”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Podaci s hrvatskih i srpskih portala o čovjeku pod imenom “Sveti Nikola”

Sveti Nikola je svetac katoličke i pravoslavne crkve, biskup, zaštitnik moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, djece, i studenata. Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim poklonima na dan sv. Nikole. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često poredi sa Deda Mrazom. Deda Mraza na engleskom zovu Santa Claus što je skraćeno od Santa Nikolaus (sveti Nikola). Dan sv. Nikole se obilježava 6. decembra, odnosno 19. decembra po Julijanskom kalendaru.

Kod Srba, najčešći porodični svetac je sv. Nikola i slavi se kao Nikoljdan svakog 19. decembra.

wikipedia.org
___________________________

Sveti Nikola, najčešća slava – zašto deca stavljaju cipele u prozor

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu. Ranijih godina važila je izreka da ko ne slavi svetog Nikolu, onda ide u goste. Međutim, ove godine i epidemiolozi i SPC pozvali su vernika da proslave slavu u krugu porodice.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana.

Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.

Razdelio imovinu siromasima

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

rts.rs
____________________

Sveti Nikola: omiljeni svetac djece

Djeca diljem svijeta s nestrpljenjem su dočekali današnje jutro iščekujući što će im omiljeni svetac ostaviti u čarapi ili čizmici koje su ostavili na prozoru. Sveti Nikola poznat je kao omiljen svetac u narodu, posebno među djecom, pa je razumljivo kako su oko njega vezane i mnogobrojne legende i priče, koje imaju za cilj potaknuti i djecu i odrasle na darežljivost i milosrđe, što su bile glavne odlike toga sveca. Osim po dobročinstvima, sveti Nikola bio je poznat i po čudesima, a zbog jednog takvog u kojemu je spasio dijete kojemu je riblja kost zapela u grlu, postao je zaštitnikom djece.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri. Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo.

Na svoj bi imendan 6. prosinca, prema jednoj legendi, sv. Nikola svraćao do obližnjeg sela i uveseljavao dječicu koja nisu odrastala u izobilju. Iako im roditeljske ljubavi, prijatelja i hrane nije nedostajalo, oskudijevali su s igračkama i obućom. Čizmice koje su inače brižno čuvali, dječica bi u večer prije Nikolinog imendana posebno ulaštila i stavila na prozor, a u njima bi ih ujutro dočekala drvena igračka koju je napravio Nikola. Kad je ostario i onemoćao, brižne majke nastavile su tu tradiciju, stavljajući u čizmice što su našle u kući, jabuke, orahe ili bombone.

Danas je poznat kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

novosti.hr/
___________________________

Sveti Nikola tko je bio poznati svetac

Danas nam je svim dobro poznat Sveti Nikola i običaji vezani uz početak prosinca, svi volimo očistiti čizmice i staviti ih na prozor očekujući poklone.

Da bismo razumjeli ovaj običaj i tko je bio Nikola, zašto darivanje i to baš djeci, vratimo se u povijest. Nikola je rođen u bogatoj obitelji, roditelji dugo nisu mogli imati djece pa su u kasnim godinama dobili sina. Međutim, Nikola je u djetinjstvu ostao bez roditelja i brigu o njemu preuzeo je njegov stric koji je bio biskup u Miri, Azija. Nikola je bio skroman unatoč bogatstvu koje je naslijedio, volio je pomagati ljudima i širiti ljubav kroz Božju riječ. Iako je i stric bio bogat Nikola je nakon zaređenja otišao u Palestinu da pomaže ljudima i širi ljubav i vjeru.

Sveti Nikola činio je čuda, imao je moći smirivanja uzburkanog mora pa je zbog toga postao zaštitnik pomoraca, ribara. Pomogao je i djetetu kojem je zapela kost u grlu i tako postao zaštitnik djece. Kako je volio pomagati svim a naročito siromašnim ljudima Sv. Nikola je zaštitnik siromaha, djevojaka, studenata, zatvorenika, trgovaca, pekara. Zaštitnik je Rusije jer u pravoslavnoj vjeri ovaj svetac je jedan od najvažnijih zaštitnika, pa tako i pariškog sveučilišta i siromašnog otoka Sicilije.

Sveti Nikola običaji kako su nastali

Običaji darivanja djece na dan Svetog Nikole potiču od dvije legende koje govore o dobroti koju je Sveti Nikola širio potrebitima.

Prva legenda prenosi da je Sveti Nikola darivao djecu svojih sugrađana na dan svog imendana početkom prosinca. Djecu čiji roditelji nisu bili imućni, ali su imali dovoljno i ljubavi i roditeljske brige. Na dan prije Nikolinog imendana ostavljali su obuću na prozorima koja bih drugo jutro dočekala puna poklonima. Nikola je bio bogat, svoje bogatstvo je dijelio drugima kojima je više trebalo, a naročito je volio dijeliti djeci. Nakon sto je Nikola ostario i preminuo majke su stoljećima darivale djecu na taj datum.

Druga legenda kaže da je u susjedstvu Nikole živio čovjek koji je izgubio bogatstvo, imao je tri kćeri koje je trebalo udavati, ali nije imao za njihov miraz. Tako je Nikola odlučio da spasi čast i poštenje mladih djevojaka, jednu večer u kuću tog čovjeka ubacio vreću punu dukata. Otac je uzeo dukate i udao jednu kćer. Čudo se dogodilo opet, sljedeću večer opet su se stvorili dukati, pa je otac udao i drugu kćer. Otac je očekivao i treću vreću, međutim ova legenda kako se generacijama usmeno prenosila ima dva završetka. Jedan kraj legende kaže da je otac dočekao Nikolu u trenutku ubacivanja treće vreće pune dukata. Nikola ga je molio da nikome ne kaže da on daje poklone, međutim otac je sretno udavši i treću kćer o darivanju razglasio u cijelom kraju. Druga varijanta legende tumači da je Nikola prije ubacivanja treće vreće shvatio da ga otac čeka, stoga je odlučio popeti se na krov i kroz dimnjak ubaciti dukate. Kako su se čarape sušile na ognjištu tako su dukati pali u čarape. Po ovoj legendi koja ima dva kraja priče tako je nastalo darivanje Sv. Nikole.

Sveti Nikola na koji datum daruje

Danas nam je poznat datum 6. prosinca kao dan Svetog Nikole i dan darivanja djece. Međutim, kako postoje dvije legende tako postoje i dva objašnjenja zašto je taj datum određen kao dan kad Sveti Nikola daruje.

Prema prvoj legendi Sveti Nikola je djecu darivao na datum svog imendana koji je i danas u religiji određen kao dan Svetog Nikole, 6. prosinac. Kako su majke nastavile darivati djecu nakon što je Nikola ostario i kasnije preminuo, običaj se zadržao u slavu ovog sveca.

Druga legenda nije vezana uz određeni datum, nego je nakon tog darivanja sa vrećama dukata određen datum u spomen ovom svecu i dobrotvoru prema datumu njegove smrti, a to je 6. prosinac.

Kako je svakako glavni događaj tog običaja u spomen na ovog dobrotvornog sveca darivanje, danas djeca, a ponekad i odrasli večer prije čiste svoje čizmice i stavljaju ih na prozor očekujući poklon ujutro na dan Svetog Nikole. Neki su narodi uveli u običaj da uz Sv. Nikolu dolazi i krampus koji sprečava Sv. Nikolu da daruje djecu koja nisu bila dobra. Krampus najviše dijeli pozlaćene šibe i time poručuje djeci da bi trebali biti bolji. Kako krampus ostavlja šibu iza njega Sv. Nikola ipak ostavlja dar čak i tom djetetu jer smatra da su sva djeca dobra i da mali nestašluci pripadaju dječjem odrastanju, te da sva djeca trebaju dobiti dar Svetog Nikole.

arz.hr

 

 

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta