Švedski

Doppa husflugan (i drycken)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ofta kommer islamkritiker med sarkasm mot islam och speciellt mot en autentisk hadith i Al-Bukhari, om att man skall doppa husflugan i (drycken) för att husflugor har botemedlet. Men nu verkar husflugan besegrat sarkasmen enligt en vetenskaplig studie. Sahih Al-Bukhari, Volym 3, bok 54, nummer 537, Profeten sade, ’’Om en husfluga ramlar ner i något av era dryckesglas, skall ni doppa den (i drycken), för en av dess vingar har en sjukdom och den andra har botemedlet för sjukdomen.’’…

Den nya antibiotikans surrande

Danny Kingsley – ABC Science Online

Flugors yta är det sista stället som man kan förvänta sig att hitta antibiotika på, ändå så är det exakt där som ett australiensiskt forskningsteam valt att lägga sin fokusering. De arbetar med teorin att flugor måste ha ett anmärkningsvärt bakteriedödande försvar för att överleva ruttnande dynga, kött och frukt. Teamet vid Department of Biological Sciences, Macyuarie University, började att identifiera dessa antibakteriella egenskaper som visas under olika stadier av en flugas utveckling.

’’Vår forskning är en liten del av en global forskning som görs för att hitta nytt antibiotika, men vi letar där vi tror att ingen har letat tidigare’’, säger Ms Joanne Clarke, som var den som presenterade gruppens framsteg vid Australian Society for Microbiology Conference i Melbourne. Projektet är en del av henns fil.doktors avhandling.

Vetenskapsmännen testade fyra olika arter av flugor: en husfluga (kucna muha), en fårspyfluga – (muha zujara), en vinägerfruktfluga (vinogradska muha) och en fruktfluga (vocne muhe) från Queensland som lägger sina ägg i färsk frukt. Dess larver behöver inte så mycket antibakteriskt ämne eftersom de inte kommer i kontakt med så mycket bakteria.

Flugor går igenom olika stadier av att vara larv och puppa före de blir vuxna. Under puppastadiet, är flugan omsluten på ett beskyddande hölje och äter inte. ’’Vi antog att de inte skulle producera mycket antibiotika’, säger Ms Clarke. Det gjorde de inte. Dock visar alla larver antibakteriella egenskaper (förutom i fallet med fruktflugan från Queensland).

Det gjorde alla de vuxna flugarterna, inklusive fruktflugan från Queensland (som i det här stadiet kräver antibakteriellt beskydd eftersom den har kontakt med andra flugor och förflyttar sig). Sådana egenskaper fanns närvarade på flugans yta när det gäller alla de fyra arterna, även om antibakteriella egenskaper förekommer även i tarmen. ’’Man kan hitta aktivitet på båda dessa ställen’’, säger Ms Clarke. ’’Orsaken till att vi koncentrerade oss på ytan beror på att det är ett enklare utvinningsområde.’’

Det antibiotiska ämnet utvinns genom att dränka flugan i etanol, sedan låta blandningen rinna genom ett filter för att utvinna råextraktet. När detta sedan placerades i en lösning med olika bakteria inklusive, E.coli, Golden Staph, Candida (en jäst) och vanliga sjukhuspatogen, observerades antibiotisk aktivitet varje timme. ’’Vi försöker nu att identifiera den speciella antibakteriella områdena’’, säger Ms Clarke. De kommer slutligen att bli kemiskt syntetiserat.

Eftersom dessa områden inte är från bakteria, kommer inte de gener som uppvisar motstånd mot dem att så lätt kunna överföras till patogener. Förhoppningen är att denna nya form av antibiotika kommer att ha en längre och mer effektivt terapeutisk livslängd.

Källa: News in Science

www.islam-svarar.se

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta