Brak i islamska porodica

Dove protiv djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nažalost, veliki broj roditelja svakodnevno izgovara razne nepromišljene i neprikladne dove. U ovome posebno prednjače “nervozne” i “nesvjesne” majke, koje, u napadu nervoze, povodom i najmanje sitnice proklinju svoje dijete i uče teške dove: “Da Bog da te auto pregazilo”, “Da Bog da oslijepio, zanijemio,” itd. To često čine i očevi. Nakon toga, kad dijete zadesi neka nesreća, tragedija ili iskušenje, roditelji nisu ni svjesni da je to možda njihova dova stigla njihovo dijete, samo u malo izmijenjenom i ublaženom obliku. Proučili su dovu na dijete u momentu kad se primaju dove i dova im je, eto, primljena u ublaženom obliku…

Kad bi dova bila primljena u pravom obliku, onako kako je uče roditelji, sigurno je da bi oni proklinjali i sebe i svoju nesmotrenost do kraja svog života. Davno je rečeno da je dova poput bačenog kamena. Neki pogodi, a neki promaši. Zato je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio muslimane: “Ne zazivajte dove na sebe, i ne zazivajte dove na svoju djecu, i ne zazivajte dove na svoj imetak. Da ne potrefite vrijeme u kojem Allah prima dove, pa vam se one i usliše” (Muslim, 4/2.304).

Umjesto takvog pristupa, svaki čovjek bi trebao što više moliti Allaha, dž. š., za svoju djecu. Svaki čovjek koji se obraća Allahu, dž. š., tražeći pomoć za odgoj svoje djece, može se i nadati toj pomoći. Allah, dž. š., uvijek se odaziva iskrenim dovama Svojih robova, i svaki čovjek koji se obrati za pomoć, sigurno će je i dobiti zajedno sa olakšanjem i strpljivošću, a rezultat njegovog napora i truda u odgoju djece, nakon toga, sigurno će biti uspješan i izvanredan. Ako Allah, dž. š., dadne pa djeca budu dobra, čestita i plemenita, čovjek treba moliti Allaha, dž. š., da im u tome još više pomogne i da ih u tome učvrsti. Isto tako, ako djeca budu “bezobrazna” i neposlušna, treba moliti Allaha, dž. š., da ih uputi na Pravi put i popravi njihovo stanje.

Treba se maksimalno čuvati proklinjanja djece. Ako se nakon toga djeca još više iskvare i zagrizu u poroke, roditelji moraju biti svjesni da su oni i njihove dove krivi za to pogoršanje.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta