Aktuelno

Dragi gejmeri…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što je uzbuđenje tokom igranja veće, to je igrica zanimljivija. Zar ne?

1980-te: Spectrumu i Amiga 500
1990-te: agresija i rat, a onda Pentium i Duke Nukem 3D i Super Mario Bros.
2000-te:Tekken na PS-u, Nintendo i Counter Strike…i tako sve do FIFA-e, GTA, PUBG-a i Fortnite-a

Dunjaluk ti je kao igrica, samo što ljudi ganjaju različite levele.

U potrazi za uzbuđenjem ili u bijegu od dosade (a neki i od depresije), izbaciš se iz svijeta oko sebe i ubaciš se u svijet igrice. Bude ti lijepo, taliko da i ne osjetiš kako vrijeme brzo prođe. Uneseš se pa se nerviraš kad (iz)gubiš. Ali, to ti i ne smeta toliko jer znaš da možes ponovo pokušati. Jedino što ti mnogo smeta jeste loša grafika i slaba konekcija, a oni koji ti ne daju da igraš – bolje da ih tada nema.

I onda dođe vrijeme, kad sam znaš da moraš ugasiti igricu ili da spavaš ili da izađeš iz kuće…

I kad se vratiš iz svijeta igrice, uuh, vidiš da je život dosadan, a realnost gorka. Ali, eto, moraš se vratiti u tu realnost, jer nisi ni Ninja ni tfue da od toga zarađuješ i živiš (a dobro bi bilo da jesi!). Zato se vratiš da ih upratiš na YT-u ili twitch-u, da od njih naučiš, jer šta znaš, možda naučiš vještine igranja pa se i tebi posreći.

E tako ti je i sa životom na dunjaluku u odnosu na ahiret.

Onaj ko se “izbaci” iz ovog svijeta da se druži sa Kur’anom, da ibadeti i spominje Allaha, on kada vrati u realnost dunjaluka, osjeća njegovu gorčinu, ali ostaje i dalje uzbuđen. Uzbuđenje nije zbog novih izazova, već zbog stepenova koje ganja – umjesto levela ili tiera, on zna da se na dunjaluku bori da se u Džennetu popne za jedan ili više dženetskih stepena, a najviše bi volio doći do posljednjeg – Firdevsa. Vidiš, gejmeru moj, i njemu tu smeta slaba konekcija, a to je konekcija sa Allahom.

Ovaj vjernik, kad osjeti da mu ne ide, on uzme da pročita siru Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih ashaba, da ih uprati, jer zna da će onaj ko ih uprati i slijedi sigurno uspjeti.

Vjernik zna da je ovo istina, jer čita:

“Život na ovome svijetu nije ništa drugo do zabava i igra, a samo onaj svijet je – pravi život, kad bi samo oni znali!” (Sura Er-Rum, 64)

Ako nisi osjetio slast u ibadetima, a njih toliko ima, onda popravi svoju konekciju sa Allahom pa ćeš vidjeti čuda i zaboravit ćeš mnogo onoga što ti na dunjaluku smeta.
___
Mr. Rusmir Čoković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta