Namaz

Dženaza-namaz (na umri)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Allah, subhanehu ve te’ala, olakšao je mnogim Svojim robovima da u ovim danima posjete Mekku i Medinu i klanjaju namaze u Mesdžidu-l-Haramu i Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, džamiji.
 
Imajući u vidu da se u te dvije svete džamije često klanjaju dženaze nakon farzova, a mnogima su manje poznati propisi vezani za taj namaz, spomenut ću ukratko kako se klanja dženaza-namaz.
 
PRVO – nakon farz namaza mujezin oglasi da li će biti dženaza i kome se klanja. Najčešće to bude riječima: “Es-Salātu ‘alel-emvāt”, dakle, namaz mejjitima, tj. većem broju muškaraca i žena. Nekada na to doda i sljedeće: “vel-etfāl”, tj. “i djeci”. Ukoliko kaže: “‘alel-mejiti”, onda je dženaza samo jednom muškarcu, a ako kaže: “‘alel-mejteti”, onda jednoj ženi. Kada kaže: “‘alet-tifli”, klanja se jednom muškom djetetu, a “‘alet-tifleti” jednom ženskom. Ovo je, dakle, bitno zbog nijeta (u srcu) koji se donosi i dove koja se upućuje na kraju, tj. da li će biti u množini ili jednini itd.
 
DRUGO – nakon prvog tekbira uči se sura El-Fatiha, nakon drugog tekbira salavati, a nakon trećeg dženaza dova.
 
TREĆE – dženaza dova glasi:
“Allahume-g-fir lehū ve-r-hamhu, ve ‘āfihi v’afu ‘anhu, ve ekrim nuzulehū, ve ves’i mudĥalehū, ve-g-silhu bil-māi veṣ-ṣeldži vel-beredi, ve nekkihī minel-ĥatājā kemā nekkajteṣ-ṣevbel-ebjeda mine-d-denesi, ve ebdilhu daren ĥajren min darihi, ve ehlen ĥajren min ehlihi, ve zevdžen ĥajren min zevdžihi, ve edĥilhul-Džennete ve e’izhu min ‘azābil-kabr”
Ako je dženaza u množini: kaže se “lehum” umjesto “lehu”, isto: “‘āfihim” umjesto “‘āfihi” i tako do kraja. Ako je u jednini ženskog roda, kaže se: “leha” umjesto “lehu”, i “‘āfiha” umjesto “‘āfihi” itd.
Svakako da je poželjno naučiti ovu dovu na tečnom arapskom, uz poznavanje prijevoda, ali onaj ko nije u stanju naučiti, može svojim riječima na svom jeziku doviti za umrle da im Allah oprosti, smiluje im se, proširi i prosvijetli kabur, uvede ih u Džennet itd.
Što se tiče dove da djecu, ne dovi se njima za oprost, nego za njihove roditelje, kao što se navodi u pojedinim predajama.
 
ČETVRTO – nakon četvrtog tekbira imam napravi kratki predah, ništa se ne uči, a nakon toga preda selam samo na desnu stranu i muktedija ga u tome slijedi.
 
PETO – nakon predaje selama na desnu stranu dženaza-namaz je završena i mogu se dovršiti započeti zikrovi poslije farza.
 
Allah, ‘azze ve dželle, najbolje zna!
Amir I. Smajić
22. džumādel-ahir, 1445. god.
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta