Savjeti

Fizički kontakt među suprotnim polovima prije braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Ja sam ucenik jedne medrese. Kada sam upisao medresu osjetio sam jedno veliko zadovoljstvo, jer to je najbolja skola koju neko moze upisati. U medresi sam naucio puno stvari, puno toga sam naucio o svojoj vjeri, uvijek sam bio zadovoljan, ali tu postoji nesto sto me pritisce i sto me pati. Prije godinu dana bio sam na moru u Hrvatskoj. Tamo sam upoznao jednu preljepu djevojku u koju sam se…

bio zaljubio (tada nisam isao u medresu i nisam znao da se djevojke ne smiju dodirivat, grliti i ljubiti prije braka). Dok smo bili zajedno grlili smo se i ljubili. Kada sam se vratio u bosnu, u moj rodni grad bilo mi je tesko sto je dugo vremena necu vidjeti. Zaljubio sam se u nju, i bilo mi je pretesko danima sam je oplakivao. Mozda je malo glupo reci da sam je toliko ludo zavolio u ovim mladim godinama. Često bi je zvao, dopisivali bih se preko sms pruka, preko msna…uvjek smo bili u kontaktu. Danima sam patio za njom, al to nisam pokazivao pred drugim ljudima cuvao sam to u sebi. Nakon zavrsetka raspusta doslo je vrijeme da idem u medresu. Mislio sam da kada dodem u medresu da cu je zaboraviti. Kada sam dosao u medresu potpuno sam se okrenuo Bogu, zavolio sam Kur’an i iz dana u dan samostalno izucavam o svojoj religiji, jedinoj Allahovoj ispravnoj vjeri.

Ali pored svega toga uvjek razmisljam o njoj, razmisljam o nasem ponovnom susretu, gledam njene slike na mobitelu.. pa ponekad i gorko zaplacem za njom. Ali shvatio sam da je ona moja zabranjena ljubav, shvatio sam da nikada necu moci biti s njom i ako sam imao mnogo planova. I ako sam svjestan da je to zabranjeno, ja ne mogu protiv svoga srca. Pridrzavam se propisa, da ne mogu biti s njom, ali ne mogu protiv svoga srca patim ali je volim, ali iznad svega volim Allaha i radit cu onako kako je On naredio i zabranio. Ne znam sta da radim, vec dugo vremena patim za njom, da li postoji neki nacin da ja budem s njom…Ona takoder ima veliku zelju da bude sa mnom. Molim vas da mi pomognete. Da mi kazete neki koristan savjet.. unaprijed hvala!

SAVJET: AlejkumusSelam! Razumijem emocije omladinaca tvojih godina. Međutim, ti si i sam svjestan da je nemoralni izlet prije braka po svim vjerama nemoralan (dakle zabranjen, osuđen), a posebno po tvojoj i mojoj vjeri. To što ti osjećaš prema djevojci teško da bi se moglo nazvati ljubavlju. Mislim da se radi o zaljubljenosti i zanesenosti koja će s vremenom nestati. Zaluđenost koju osjećaš nikada nije bila prijatelj braka i nikada nije vodila sretnom braku. Ipak moraš uključiti malo razuma. Jednog dana će ti sve to izgledati smiješno. Potrebno je da se malo strpiš i ne povlačiš nagle poteze. I kao što si i sam rekao, voliš Allaha i radit ćeš onako kako je On rekao. I ja ti to upravo i preporučujem. A On je rekao da se ne približavaš bludu!

Pokaj se za ono što si uradio prije Medrese i moli Allaha da ti oprosti, svejedno da li si znao da je to grijeh ili ne. Jedini dozvoljeni kontakt sa osobom suprotnog spola jeste onaj u braku. Obzirom da si tek na početku školovanja u Medresi, mislim da se slažeš sa mnom da je još uvijek rano za zasnivanje braka. Ima vremena za njega. Nagrade koje očekuju mladiće koji se suzdrže od nemoralnih odnosa su velike, a jedna od njih je i hladovina na Sudnjem danu na dan kada neće biti ni jedne druge hladovine osim Allahove. Zar vrijedi žrtvovati tu hladovinu i počast zbog kratkotrajnog i prolaznog užitka? Ne dozvoli da strast prevlada.

Hfz. mr. Senaid Zaimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta