Poučne priče i tekstovi

Koristi od iskušenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Gospodaru nas, mi ne zudimo za iskusenjima niti kazemo da cemo osaburiti ako nas njima iskusas. Mi ne kazemo da smo spremni suociti se sa izazovima iskusenja. Muslimanu nije dozvoljeno izlaganje iskusenjima, jer mozda nece biti u stanju podnijeti ih. Takoder mu nije dozvoljeno izlaganje ponizenju, ili polozaju u kome ce biti podreden nevjernicima. Medjutim, ako Allah, dz.s., Svojim kaderom i Svojom Mudroscu odredi da vjernik bude iskusan, onda je nuzno osaburiti i osjecati strahopostovanje pred Allahom, a nakon toga, Allah svoju pomoc daje kome zeli.

Kada se muslimani nadu izlozeni iskusenjima i nevoljama, nema sumnje da u tome postoje mnoge koristi za koje Allah, dz.s., zeli da se ostvare. Kao npr. prociscavanje redova ummeta, otkrivanje onih koji su strpljivi i koji se bore na Allahovom putu, ali i razotkrivanje onih koji su uljezi i od kojih ovaj ummet nema nikakve koristi.

U ovome kontekstu, imam Izzuddin Muhammed ibn Abdusselam – Allah mu se smilovao – iznio je divna zapazanja, koja, zbog njihove vaznosti, u cijelosti iznosimo. On kaze:”Nevolje i iskusenja u sebi nose mnogostruke koristi, koje se razlikuju s obzirom na razlike medu ljudima:

Prvo: Spoznaja svemoci Allahovog rububijjeta i potcinjenost svih stvorenja Njegovoj odredbi.

Drugo: Spoznaja da covjek mora biti ponizan u robovanju Allahu i potpuno predan Njemu, kao sto na to upucuju Allahove rijeci: “One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kazu: Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti!”(Al-Baqara, 156) Oni priznaju da su pod Njegovom vlascu i da su Njegovi robovi, kao sto priznaju podredenost Njegovim odredbama. I ubijedeni su da nigdje ne mogu naci utociste pred Njegovim kaderom.

Trece: Iskreno obracanje samo Allahu, jer niko sem Njega nije u stanju dati izbavljenje iz nevolje.”Ako te od Allaha neka nevolja pogodi, pa, niko je osim Njega ne moze otkloniti…”(Al-An’am, 17)

Cetvrto: Poniznost, skrusenost i upucivanje dova Allahu.
“Kada covjeka snade nevolja, on Nam se moli…”(Junus, 12)

Peto: Ciscenje od grijeha, kao sto kaze Poslanik sallallahu alejhi ve sellem:
“Sve sto zadesi vjernika, bez obzira da li to bila nevolja, bolest ili neki problem zbog kojeg se zabrine, pa cak i trn koji ga ubode, biva razlogom da mu budu oprosteni grijesi.”(hadis prenosi imam Muslim)

Sesto: Iskusenja sa sobom nose koristi koje se ne opazaju u prvom trenutku.
“Moguce je da je bas u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao.”(An-Nisa,19) Primjer ovoga je slucaj Ibrahima, alejhi selam, kada je nepravedni vladar oteo njegovu zenu Saru. Ta nevolja nosila je u sebi veliko dobro. Sara je vracena svome muzu i kao poklon ona dobiva robinju Hadzeru. Nakon toga Hadzera je rodila Ibrahimu, alejhi selam, Ismaila, alejhi selam, a poznato je da posljednji poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, vodi porijeklo od Ismaila alejhi selam. Koliko li je samo hajra u sebi nosila ova nevolja koju smo spomenuli?!

Sedmo: Nevolje suzbijaju obijest, nezahvalnost, oholost, drskost… Ove koristi, kojima su popracene nevolje, razlog su da najvise iskusavani ljudi budu poslanici, a zatim oni koji ih slijede po dobru, poput onih koji su istjerani iz njihovih domova, kojima su neprijatelji oduzeli njihove imetke … Isto tako, nas Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zivio je tako skromnim zivotom da se nikada nije, dva dana uzastopno, zasitio hljebom. Od strane protivnika pretrpio je mnoga iskusenja. Cak sta vise, na koncu svoje misije, iskusan je laznim poslanicima kao sto su lazljivac Musejleme, Tulejha i El-Ansi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaze:”Vjernik je poput mlade stabljike koju povija vjetar, baca je na tlo, a onda je ispravi, i tako sve dok ne naraste i ne ojaca.”

Osmo: Ko bude zadovoljan iskusenjima, koja ga pogadaju, i Allah ce biti njime zadovoljan. Nevolje pogadaju kako pokorne, tako i nepokorne ljude. Pa ko bude negodovao i ljutio se Allah ce se na toga rasrditi. A, onaj, koji bude zadovoljan onim sto ga zadesi i Allah ce njime biti zadovoljan.” Na kraju molimo Allaha da muslimanima, nakon iskusenja, podari olaksicu i da ih uputi da uzmu pouke iz ovih iskusenja u kojima se sada nalaze.

Muhammed El-Abde

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta