Poučne priče i tekstovi

Fudbaler kojem je islam na prvom mjestu (intervju)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ajsel Kujovic, rodjen 1. marta 1986 u Bijelom Polju (Crna Gora), je igrac svedskog prvoligasa “Halmstad BK” od 2006 godine. Ajsel dolazi u Svedsku kao sestogodisnjak, a fudbal pocinje igrati u svojoj osmoj godini. Upoznali smo ga na susretu islamske omladine Svedske, koji je se odrzao prije nekoliko mjeseci u istoimenom gradu gdje se nalazi njegov tim.

Kad si poceo igrati fudbal na elitnom nivou i kako je to sve pocelo?

Fudbal sam poceo igrati u jednom malom klubu “Klippans BoI”, zatim kao omladinac sam igrao u “Landskruni BOIS”, a kad mi je bilo 15 godina poceo sam igrati za svedski nacionalni omladinski tim. U osamnaestoj godini sam odselio u Holandiju i igrao za Feynoord dvije godine, a zatim sam se vratio nazad u Svedsku i poceo igarti u prvoj ligi za Halmstad, i ovdje sam od 2006 godine.

Koji su bili tvoji prvi koraci u islam i kako si poceo sa prakticiranjem islamskih propisa?

Ja sam oduvijek vjerovao u Boga, ali skoro nista nisam znao o islamu i nisam znao sta znaci biti musliman, mada sam uvijek bio zainteresiran za vjeru, ali nisam poznavao nikog, niti sam se druzio sa nekim ko je praktikovao islam. Tek kad sam upoznao i poceo se druziti sa ljudima koji su praktikovali vjeru, s njima pocinjem cesto razgovarati i diskutovati o islamu, nakon toga sam poceo odlaziti na predavanja, a zatim sam poceo citati. Prije nengo sto sam poceo praktikovati imao sam dosta pitanja o zivotu na koja nisam imao odgovor. Islam mi je dao odgovor na ova pitanja i dao mi je smiraj u dusi.

Je li tesko praktikovati islam kao fudbaler i kako reaguje tvoja okolina?

Smatram da nije tesko praktikovati vjeru, i pored svih obaveza i putovanja koji ovaj sport zahtjeva. Moji suigraci imaju obicaj postavljati pitanja i ja im tad pricam o islamu i pokusavam objasniti koliko sam u mogucnosti. Inace, nisam imao nikakvih problema sa trenerom ili klubom za koji igram, oni postuju moju odluku i cinjenicu da praktikujem islamske propise. Sto se tice moje familije, oni su pozitivno reagovali na moju odluku, i oni su se sami, nakon toga, vise posvetili islamu.

Na koji nacin je islam utjeco na tebe?

Kao covjek pronasao sam smiraj i smisao u zivotu, odnosno pronasao sam zadovoljstvo, koje mi je, i pored uspjesne karijere u fudbalu i povlastica koje dolaze uz to, nedostajalo u zivotu. A to sto mi je nedostajalo bio je upravo islam. Isto tako, islam djeluje pozitivno na moju karijeru kao igraca, i cini me boljim igracem, jer, recimo, slab rezultat ne djeluje na mene mnogo kao ranije, i osjecam se mentalno jaci.

Tvoji daljnji planovi?

Naravno, i dalje cu, ako Bog da, nastaviti sa fudbalom, ali isto tako zelim raditi nesto u krugu islama, nesto sto ce pomoci muslimane. Nadam se da cu biti uspjesan ambasador islama i siriti nasu ljepu vjeru, odnosno nadam se da cu moci djelovati na omladinu, kako bi se mojim sebebom poceli vise interesovati za islam.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta