Poučne priče i tekstovi

Ne, nisi sam(a)!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ne tako davno desilo mi se da udjem sam u jednu prostoriju gdje, po pravilu, uvijek treba da bude vise osoba kada se ulazi tu. Malo sam se bio zabrinuo, jer reko ako nesto nestane mogu mene optuziti da sam ja to uzeo, jer sam bio tu sam. Razmisljajuci o ovoj mojoj samoci strese me jedna misao koja mi sinu u tom trenutku : “Ne covjece, nisi sam, nikada“. Zar si zaboravio da su u svakom trenutku s tobom tvoji vjerni pratioci, plemeniti…

meleci. Cista i bezgrjesna bica koja prate ljude i ne odvajaju se od njih. Iako covjek zapadne u nemar i cesto zaboravi na ovu cinjenicu, oni su ipak tu uz covjeka. Casni Kur`an to spominje: “A nad vama bdiju cuvari, kod Nas cijenjeni pisari, koji znaju ono sto radite.” (Rascjepljenje, 10-12)

Poslanik Muhammed, saws, je rekao: ” Nad vama naizmjenicno bdiju meleki dana i meleki noci, a sastaju se (smjenjuju se) na sabahskom i ikindijskom namazu. “(Buharija) U jednom drugom hadisu, koji biljezi Muslim, u kojem se govori o onima koji namaz obavljaju u dzematu kaze se i ovo: ” Svakog od vas meleki blagosilju dok god se nalazi na mjestu na kome je klanjao i to sve cine dok covjek ne izgubi abdest i time ne uznemiri meleke.

Uznemiri meleke!? Da, spominje se da ono sto smeta ljudima, da to smeta i melecima. U ovom hadisu se spominje da meleke uznemiri kada covjek izgubi abdest, pa sta onda reci za one ljude koji cine ruzna i pogrdna djela za koja bi covjek prije pozelio da propadne u zemlju nego da drugi saznaju za to. Neke ruzne postupke ne bi insan nikad, zbog stida i sramote, uradio pred svojim roditeljima, prijateljima, skolskim ili radnim kolegama, ali kada se osami cini to, zaboravljajuci i ne stideci se svojih casnih pratilaca koji su uz njega.

Onda mi na um pade: “Pa sta je sa Onim koji je ove meleke stvorio i poslao da bdiju nad ljudima. Ni On nije odsutan.” Zar Allah swt, Onaj koji je covjeka stvara u utrobi njegove majke i daje mu oblik onakav kakav On hoce , zar da On prepusti covjeka tek tako. Rekao je Allahov Poslanik saws:” Obozavaj Allaha kao da Ga vidis, jer znaj ako ti Njega ne vidis, On zaista tebe vidi. ” (Ebu Nuajm)

Kaze Uzviseni u svojoj plemenitoj knjizi: ” On (Allah) je svama gdje god bili i sve sto radite Allah vidi.” (Gvozdje, 4) I jos kaze: “Nema razgovora medju trojicom a da On (Allah) nije cetvrti, ni medju petoricom a da On nije sesti ni kad ih je manje ni kad ih je vise, a da On nije s njima gdje god oni bili.” (Rasprava, 7)

Covjek koji vozi auto cesto smanjuje brzinu na pojedinim mjestima od straha da ne bi policija mogla biti tu, pa kako bi se tek onda trebao da ponasa onaj koji je svjestan da Gospodar nebesa i Zemlje bdije nad njim u svakom trenutku. Dali bi takav prelazio granice koje je On uspostavio ili bi ga velicao i hvalio na svakom mjestu, svjestan da ga Allah dz.s. vidi i cuje.

Prenosi se da su ashabi r.a. jedne prilike jasuci na svojim devama glasno uzvikivali tekbire, pa kada ih je Poslanik saws cuo, rece im:” Sta vam je, zar vi mislite da dozivate Nekog ko je odsutan. Ne, On je svakom od vas blizi nego sto su vam blizi vratovi vasih deva koje jasete.

Kaze Uzviseni : ” Za Njeg je jednak od vas onaj koji tiho govori i onaj koji to glasno cini, onaj koji se nocu skriva i onaj koji po danju hodi.” (Grom, 10) Ne samo da Plemeniti Allah cuje sta insan govori nego: “Allahu su, uistinu, poznate svacije misli.” ( Lukman, 23) Zato kada covjek cini teobu ili upucuje dovu treba da zna da ga Uzviseni cuje i da Allah swt zna dali to covjek cini iskreno, jer Njemu je poznato ono najtajnije sto insan nosi u svojim prsima.

Isto tako kada covjek stane na namaz treba da bude svjestan da je Allahu dz.s. dobro poznato dali tada insan razmislja o svome Gospodaru i o onome sto u sebi uci ili mozda u tim trenucima rjesava dunjalucke probleme u svojim mislima.

Velike su i mnogobrojne blagodati i koristi kada covjek ima na umu ove stvari, jer kada covjek zaboravi na svoga Gospodara tada mu njegov najveci neprijatelj- sejtan l.a., koji isto tako neprestano prati covjeka i vreba trenutke nemara, postaje najblizi savjetnik, plaseci i donoseci nemir u covjeka. Kaze Uzviseni Allah, swt,: “On (sejtan) vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite”. (Bedemi, 27)

Tako covjece, kada pomislis da si sam, znaj definitivno da nije tako, da je mnogo onih koji te posmatraju i koji bdiju nad tobom.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta