Poučne priče i tekstovi

Hoćeš li me naučiti klanjati?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i sestre u islamu, odlucila sam ispricati jedan poucan i istinit događaj: Bilo je vrijeme za jacijski namaz. Uzela sam abdest i pocela klanjati. Na krevetu je sjedila moja rodica koja ima 5 godina. Cijelo vrijeme me je posmatrala dok sam klanjala, nakon obavljenog namaza, uzela sam da iscitam koju stranicu Kur’ana. Sve je to ona pazljivo pratila. Kada sam zavrsila sa citanjem Kur’ana upitala me je:…

Hoces li i mene nauciti klanjati? Pogledala sam je i rekla da hocu. Iste veceri, pocela sam da je ucim klanjati, naucila sam je uzimanje abdesta, pokrete u namazu i da na svakom rjekatu izgovara Allahu ekber i da zikri Allahu, dz.s.. Smatrala sam da je to za pocetak dovoljno. Vjerovali ili ne, u roku od sat vremena ona je to sve usvojila, nakon toga rekla mi je: “E sad me uci onu knjigu citat.” Mislila je na Kur’an.

Ja joj kazem kako cu da te ucim, kad jos sva slova ne znas, jer je tek krenula u prvi razred devetogodisnje. Njen odgovor je bio: “Ti citaj, a ja cu pamtiti”. Pocela sam joj citati suru Ihlas-prevod, zajedno ponavljajuci samnom nekolio puta naucila ju je, poslije toga naucila sam je i kelimisehadet na bosanskom jeziku, i to je ubrzo usvojila.

Nakon toga, sjele smo da se malo odmorimo, dok sam citala nesto za racunarom rekla mi je sljedece: “Ja znam zasto mi Allaha nevidimo.” Podigla sam glavu i zacuđeno je gledala razmisljajuci u sebi “Dragi Allahu o cemu ovo djete razmislja.” Upitala sam je onda “Zasto”. A njen odgovor je glasio: “Mi Allaha nevidimo, jer ga sakrivaju oblaci, ali On nas uvjek vidi.” Moram priznati da sam ostala pozitivno iznađena njenim odgovorom, i da nisam ocekivala taj odgovor, jer ipak se radi o djetetu koje ima 5 godina. Pitala sam je, tko joj je to rekao, a njen odgovor je bio: “Ja to jednostavno znam,niko mi nije rekao.

Sljedeci dan nastavile smo sa ponavljanjem lekcije-namaza, svakim danom njena zelja za namazom i islamom je sve veca, i ja sam hvala Allahu sretna zbog nje. Hvala Allahu sto je uputio njeno srce na pravi put i molim Uzvisenog Allaha da joj pomogne da istraje u tome. Amin!

Draga braco i sestre, ovu pricu sam napisala ne iz razloga da bi istakla sebe, vec da izvucete pouku iz nje. RAZMISLITE: Zasto ne biste i Vi naucili klanjati. Allah, dz.s., je strogo naredio namaz. On nam je farz. Ne zavaravajte sami sebe kad kazete ja to ne znam i ne mogu nauciti, ili to je tesko, jer zaista nije tesko. Dijete od 5 godina je naucilo, zasto ne biste onda mogli i Vi.

Tekst poslala sestra Šejla

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta