Poučne priče i tekstovi

Hudajrova dova

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Abdullah ibn Omer, r.a., prenosi da je Muhammed, saws, poslao vojsku u vojni pohod, a u toj vojsci bio je covjek po imenu Hudajr. Ta je godina bila oskudna i susna, tako da je Poslanik, saws, tesko podmirio vojsku s hranom i ostalim potrebstinama. Svima je dao njegov dio, osim Hujdaru. Njega je jednostavno zaboravio. Medjutim, on je…

bio strpljiv i nije se zalio zbog toga sto nije dobio hranu i vodu. Isao je na zacelju kolone i neprestano je spominjao i velicao Allaha govoreci: “ La ilahe illallah, Allahu ekber, subhanAllah, elhamdulillah, la havle ve la kuvete illa billah!”

A onda bi rekao:” Moj Gospodaru, uistinu je ovo divna opskrba.” Zbog Hudajra i njegova slucaja Allah je poslao meleka Dzibrila da upozori Poslanika, saws, na propust koji je ucinio. Nakon toga je Muhammed, saws, poslao jednog ashaba da odnese hranu Hudajru, da mu prenese selam od Allahovo Poslanika, saws, i da mu kaze da je Allah poslao meleka Dzibrila zbog njegovog slucaja.

Kada je je taj ashab stigao vojsku, naisao je Hudajra kako stalno ponavlja svoj zikr i velica Allaha. Onda mu je prenio selam od Poslanika, saws, i ispricao kompletan slucaj. Kada je to cuo Hujdar, rekao je:” Hvala Allahu Koji me je spomenuo iznad sedam nebesa i iznad Arsa, Koji se smilovao na moju glad i moju slabost.Gospodaru moj, kao sto Ti nisi zaboravio Svoga roba Hudajra, ucini da Hudajr Tebe nikada ne zaboravi.

Kada se ashab vratio i obavjestio Muhammeda, saws, o onome sta je vidio i cuo od Hujdara, Poslanik, saws, je rekao: “Da si tada, dok je Hudajr govorio, pogledao prema nebu vidio bi svjetlost koja je prekrila prostor izmedju nebesa i Zemlje.

Iz knjige: “Biserje mudrosti” – Abdussamed Busatlic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta