Poučne priče i tekstovi

Hudejr “Ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem jednom poslao vojsku u kojoj je bio čovjek koji se zvao Hudejr. Bila je godina teškoće i hrane je bilo jako malo, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svakom čovjeku dao njegovu opskrbu za put ali je zaboravio dati Hudejru. Hudejr je bio strpljiv i izašao je sa zadnjim odredom, tražeći nagradu i očekujući dobro od Allaha, govoreći “La ilahe illAllah, Allahu ekber, Elhamdulillah, Subhanaallah i La hawle we la kuwete ill billah”. I govorio bi “Ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”. Stalno je ovo ponavljao dok je bio u svojoj grupi.

Džibril, alejhi selam, je došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i rekao: “Doista me moj Gospodar poslao da te obavijestim kako si opskrbio neke tvoje drugove ali si zaboravio da opskrbiš Hudejra, a on je u posljednjem odredu i govori: “La ilahe illallah, Allahu ekber, Elhamdulillah, Subhanallah i La hawle we la kuwete illa billah, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”. Ova njegova izjava će mu biti svjetlo na Sudnjem danu i ispuniće ono što je između nebesa i zemlje, pa mu pošalji njegovu opskrbu”.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odmah pozvao čovjeka, dao mu opskrbu za Hudejra i naredio mu da sluša i zapamti ono što će mu Hudejr reći kada ga sretne i da mu opskrbu, i da mu kaže:”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ti šalje pozdrav mira i milosti Allahove, i želi da te obavijesti da je zaboravio da te opskrbi ali Njegov Gospodar, Hvaljeni i Uzvišeni, je poslao Džibrila da ga podsjeti na tebe i obavijestio ga je o tvom stanju (u odredu).” Čovjek je otišao i susreo Hudejra dok je on i dalje ponavljao “La ilahe illallah, Allahu ekber, Elhamdulillah, Subhanallah i La hawle we la kuwete illa billah, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”.

Približio mu se i rekao: “Uistinu ti Allahov Poslanik šalje pozdrav mira i milosti Allahove, i poslao me sa tvojom opskrbom rekavši :” Doista sam ja zaboravio na tebe, pa mi je poslat Džibril sa nebesa kako bi me podsjetio.” Hudejr je tada slavio i zahvaljivao Allahu, donio salavat na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem a zatim rekao: “Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Gospodar moj me se sjetio iznad sedam nebesa i iznad Svoga prijestolja, i On se smilovao meni na mojoj glađi i slabosti. O Gospodaru moj, kao što Ti nisi zaboravio mene, ne dozvoli da Hudejr zaboravi Tebe.”

Čovjek je zapamtio ono što je rekao i vratio se Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, obaviještavajući ga o onome što je čuo od Hudejra kada ga je stigao i prenio mu vijesti. Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, potom reče: “Kada bi mogao da podigneš svoju glavu na nebo, zasigurno bi vidio svjetlo kako se širi i obasjava sve što je između nebesa i zemlje, zbog tih njegovih riječi”
 
Bilježi Ibn Dževzi, ‘Sifat al-Safwah’, tom. 1, stranica 245-246.

Neke kratke pouke:

– Allah te nikad neće iznevjeriti ako se osloniš na Njega.
– Imaj lijepo očekivanje i mišljenje o Svom Gospodaru. On, ne samo da sve čuje i vidi, nego i najbolje opskrbljuje.
– Tvoja opskrba će ti uvijek stići čak i ako te u početku, mimoiđe.
– Sjećaj se Allaha i On će se sjećati tebe.
– Zikr je najbolja opskrba i hrana za dušu.
– Zikr i ibadet te jačaju, održavaju te i odvešće te dalje nego što misliš.
– Svi zaboravljamo. Čovjek je zaboravno biće i to nije nešto pokuđeno.
– Učimo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako trebamo požuriti da ispravimo naše greške u trenutku kada budemo podsjećeni na njih.
– Pogledaj na lijep Hudejrov ahlak. On nije bio nepokoran vođi ili ga optužio za nepravednost i sl. Umjesto toga se fokusirao na svoju obavezu kao vojnika/ dio vojske a svoj slučaj je prepustio Allahu.
– Naša djela imaju efekte; dobro koje kažemo i uradimo može stvoriti svjetlo koje doseže do neba i može biti posvjedočeno od meleka.
– Sjeti se da zahvališ Allahu kada se teškoća otkloni.
– Iskoristi momenat i uči dovu za sebe nakon što zahvališ Allahu-On će se odazvati!
“La ilahe illallah, Allahu ekber, Elhamdulillah, Subhanallah, La hawle we la kuwete illa billah”, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta