Tekstovi

I muslimani vole Isusa! To je ono što me natjeralo da zavolim islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

A kada meleki rekoše: ‘O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa (Isus), sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih, on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit’ – ona reče: ‘Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?’ – ‘Eto tako’ – reče – ‘Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ‘Budi!’ – i ono bude. (Kur’an, Ali Imran, 45.-47.)

Uobičajena je zabluda među mnogim nemuslimanima da muslimani ne vjeruju u Isusa (mir neka je s njim). Pogrešne informacije i pretpostavke su gorivo koje potpomaže ovaj mit. Stvarnost je da muslimani vjeruju u Isusa i vole ga jednako kao i kršćani , a vjerojatno i više! Primarna razlika je u ulozi Isusa. Kršćani, ovisno o tome koga pitate, vjeruju da je on ili utjelovljeni Bog ili sin Božji. Muslimani, međutim, odbacuju ideju da Bog ima sina ili da je dio “ trojstva ”.

Kao što nam Allah kaže u Plemenitom Kur’anu: ...i reci: ‘Hvaljen neka je Allah, koji Sebi nije uzeo djeteta i koji u vlasti nema sudruga, i kome ne treba zaštitnik zbog nemoći – i hvaleći Ga veličaj!’ (El-Isra, 17.)

Prema islamu, Isus je Božiji poslanik. Bio je čovjek i poslanik koji je došao prenijeti Božju poruku čovječanstvu. Kao mlada kršćanka koja je odrastala, borila sam se s Isusovom ulogom u vjeri svojih roditelja. U konačnici, moja potraga za boljim razumijevanjem njegove uloge dovela me do vjere islama.

Božji sin?

Još se sjećam kako sam kao dijete sjedila u dnevnoj sobi s majkom i čistila neke stare albume s fotografijama. Otvorila sam jedan od njih i iz njega je iskliznula slika vrlo mladog čovjeka duge kose i plavih očiju. Dakle, htjela sam znati tko je on i moja majka je rekla: ‘O, to je Isus!’

Još kao malo dijete pitala sam se kako bi takva slika mogla postojati ako je živio prije više od nekoliko stotina godina. Nisam mogla razumjeti kako je ova fotografija mogla biti vjerodostojna i pitala sam svoju majku za više odgovora. Nije imala niti jedan konkretan odgovor. Kako se itko mogao sjetiti sada kako je izgledao Isus (prije više od 2000 godina) i napraviti vjerodostojnu sliku? Razmišljala sam i postavljala joj pitanja…Na kraju, jedino što mi je mogla reći je da je Isus sin Božji, bez konkretnog odgovora.

Od tog trenutka, pitanje “Zašto je Bogu potreban sin?” je bilo čvrsto ukorijenjeno u mojim mislima. Ostalo je tu dugi niz godina i s vremena na vrijeme, osjećala sam da je to pitanje na koje treba odgovoriti. Ipak, nisam mogala naći nikoga tko bi mogao odgovoriti.

Pa kome da se molim?

Kao što je uobičajeno u mnogim kršćanskim domovima, postoji čak i zbrka oko Isusove uloge u kršćanskoj vjeri. Neki kršćani vjeruju da je on Božji sin, dok drugi vjeruju da je on sami Bog . U mojoj obitelji su vjerovali i jedno i drugo, što je za mene udvostručilo zbrku. Nisam mogla razumjeti kome bih se trebala moliti? Jesam li se trebala moliti direktno Bogu ili Isusu ili je Isus Bog, ali ako je Isus Bog i Bog je Bog, kako mogu biti jedan Bog (U glavi ih nisam, koliko god se trudila, mogla predočiti kao jedno)?

Vremenom sam odlučila moliti se Isusu, tako odrastajući. Vidjela sam svoju baku kako sjedi i moli spojenih ruku i govoreći “U Isusovo ime. Amen” Tako sam i ja učinila isto. Međutim, moje molitve su bile zbunjujuće. Nije bilo strukture ni rasporeda, odnosno mogli biste jednostavno moliti kad god osjetite potrebu ili se uopće ne molii i svi bi bili ‘jednaki’. Iz tada meni nepoznatog razloga, ovo me uznemirilo.

Kad god sam molila, molila bih Isusa, obraćajući mu se kao Bogu da ispuni moje potrebe i želje. Zatim, na kraju, rekla bih Bogu: “I tebe volim.” Jasno je da sam bila zbunjena i ta je zbunjenost rasla kako sam ja rasla i počela dublje razmišljati.
_______________________

Tek kad sam upisala fakultet, konačno sam imala priliku istražiti i saznati tko je Isus. Posjetila sam mnoge crkve, od katoličke do prezbiterijanske i sve one između. Ipak, bez obzira koliko sam crkava posjetila ili odslušala mnogo, mnogo, različitih propovijedi, nisam mogla pronaći jasno objašnjenje tko je precizno Isus. Trebalo mi je mnogo mjeseci da konačno shvatim da umjesto toga trebam tražiti direktno Boga.

Prestala sam se moliti Isusu i umjesto toga odlučila sam se moliti Bogu sama bez partnera ili posrednika. Nisam imala pojma da je to ustvari osnova islama! Trebalo je mnogo godina samootkrivanja, introspekcije i propitivanja prije nego što sam 1996. kao 22-godišnja kršćanka konačno odlučila otvoriti engleski prijevod Plemenitog Kur’ana. Nakon što sam pročitala samo nekoliko stranica, suze su mi bez potekle iz očiju. Čitam i čitam, upijajući svaku riječ tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Kada sam stigla do poglavlja Maryam (Merjem), nazvanog po Mariji, Isusovoj majci, konačno sam shvatila kakva je bila Isusova uloga i dobila sam odgovore o njegovom čudesnom rođenju, njegovom životu i poslanstvu. Znala sam da je islam vjera za mene, čista vjera u kojoj smo svi rođeni i tada sam izgovorila šehadet.

Volim Isusa!

”...i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: ‘Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete; i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg – zato se Allaha bojte i mene slušajte... (Kur’an, Ali Imran, 49.-50.)

Samo u ovom dijelu naučila sam više o Isusu (mir neka je s njim) nego što sam tijekom cijelog života kao kršćanin. Plemeniti Kur’an je razbio mitove koje sam slušala odrastajući i savršeno je pojasnio Isusovu ulogu. Također je rasvijetlilo “raspeće Isusa”, kao i spoznaju da će se Isus jednog dana vratiti na ovaj svijet kako bi proživio ostatak svog života prije nego što počne Sudnji dan.

Volim Isusa, kao i svi muslimani, i dijelim priče o njegovom životu i njegovoj blaženoj majci Mariji sa svojom djecom. On je bio čovjek, a ne sin Boga ili Bog, koji je prenio Božju poruku svom narodu. Nije prikladno obožavati Isusa ili ga pripisivati kao Boga uz Jednog  Jedinog Boga. Naš Gospodar, Uzvišeni Allah je Jedini Koji je vrijedan svakog obožavanj i samo On, a ne nitko od Njegovih stvorenja..

Iz arhive ‘Discovering Islam’
Izvor: https://aboutislam.net/

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta