Tekstovi

Ima li sličnosti između mladih muslimana i selefija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uvažena braćo i sestre u islamu prije par dana stigao vam je e-mail u kome je napravljena komparacija između mladih muslimana i selefija. Ta uporedba je u globalu ispravna ali u njoj ima i spornih stvari: 1. Treća tačka ove tabele je kranje upitna. Na jako perfidan način autor ove tabele pokušao je daije u BiH predstaviti kao izdajnike nekakvih “selefija”. Zar daije u BiH propagiraju išta drugo do…

menhedž selefa i da li se pozivaju na bilo koga osim poznate selefijske uleme iz prvih i potonjig generacija?! Ako se u tabeli pod izrazom “selefije” misli na one koji samo bruje o tekfiru, da, daije se ne slažu s menhedžom neoharidžija u upozoravat će na opasnost tekfirske dave. Hvala Allahu pa u BiH nema daija koji pozivaju tekfirskoj davi, osim jednog čovjeka, dok na drugoj strani imamo desetine daija koji su stijacali znanje pred najvećom ulemom današnjice i niko od njih nije shavatio ono što je dotična jedinka razumjela “čitajući” knjige.

2. U istoj tačci IZ se želi predstaviti kao veki neprijatelj selefijske dave. Ko god objektivno sagleda stavove i izjave IZ, čak i prema ljudima koji ih na sva usta tekfire, uvidjet će da ova tvrdnje nema svoje mjesto i da je plod nečijeg nahuškavanja. Tačno, IZ kao institucija nije selefijskog usmjerenja i postoje mnoge kritike koje se mogu uputiti na njihovu adresu, ali da ih proglašavamo izdajicama selefija i pravimo od njih otvorenog neprijatelja, to je, upravo, rušenje selefijske dave. Gdje je to IZ izdala selefije i nahuškala bezbjednosne službe na njih?!!! Zar IZ nije prije par godina kazala da ne smiju napraviti grešku koju su učinili polovinom proteklog stoljeća kada su komunjarama dali zeleno svjetlo za hapšenje mladih muslimana?!

Zar nisu u laž utjerali cijeli svijet tvrdeći kako u BiH nema vehabija i da je to samo pogrdno etiketiranje vjernika. Poslanik, sallallahu alejhu ve sellem, se nije ponašao prema mušricima Mekke kao što se pojedinci, nažalost, ponašaju prema IZ. Naša zadaća je da budemo poput kiše, gdje god se pojavimo dobrim se pojavimo, a ne da nered po zemlji sijemo.

3. U zadnjoj tačci stoji da je “neko” ubio šejha Barčića rahimehullah. Ova tvrdnja mora biti argumentirana nepobitnim dokazima i činjenicama, u protivnom treba kazati: Allah zna šta se desilo i kako je šejh preselio. Optužiti nekoga za ubistvo, bez obzira o kome se radilo, mora biti potkrijepljeno argumentima, u protivnom je suprotno šerijatskim postavkama koje “mi selefije” zagovaramo. Uzvišeni kaže: “I neka vas mržnja koju osjećate prema nekim ljudima ne navede da nepravedni budete, pravedni budite to je najbliže bogobojaznosti.”

P.S. – U podnožju texta stoji: Ne slijedi ljude, slijedi Kur’an i Sunnet.

Tačno, obaveza je slijediti Kur’an u Sunnet, samo ja vas pitam kako smo i preko koga spoznali Kur’an i Sunnet kada su i jedno i drugo na arapskom jeziku. Ko nam je pojasnio značenje ovih izvora, mi sami ili ljudi-ulema. Kako god okreneš opet smo prisiljeni slijediti ljude odnosno njihova razumijevanja ovih izvora, zar ne?!! Svako od njih govori shodno svome shvatanju a mi ih slijedimo u tome. Kako da mi, obični muslimani sudimo među daijama i ulemom ko je od njih ispravno shvatio a ko nije?!

Može li pastir iz šumskih proplanaka suditi ortopedima ili hirurzima ko je u pravu a ko je u krivu?! Odgovor na ovo pitanje je isti kao odgovor na suđenje ljudi među ulemom i daijama. Postoje na stotine tefsira za koje nikada nismo ni čuli a nekamoli ih vidjeli. Kako ćemo znati šta u njima piše osim preko ljudi, daija ili uleme, a mi nismo ni jedno ni drugo. Ovaj citat: Ne slijedi ljude, slijedi Kur’an i Sunnet, je istina kojom se želi batil-neistina.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta