Poučne priče i tekstovi

Imaš li 5 minuta za mene?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Susretne te čovjek za kog znaš da je uvijek u dugovima. Znaš da nikad nikom nije vratio pozajmljeno, niti je ikom bio od pomoći. Ti taman u žurbi, sekund ti zlata vrijedi. Zaustavi te, i veli: “Imaš li za mene 5 minuta, treba mi tvoja pomoć“? Mrsko ti, ali kažeš sebi – dajem tih 5 minuta, nije prvi put da vrijedno gubim! Nakon vise od 5 minuta, rastavljaš se s njim. Nastavljaš dalje svojim putem, prebiraš po mislima, jer u novčaniku više nemaš ništa po čemu bi prebirao. Sve što si imao dao si tom čovjeku, razmišljaš kako da nadoknadiš izgubljeno…

U tom ti put presijeca veličanstvena povorka. Sultan, ogromne moći, a uz njega povorka uglednih. Zastaneš da ih propustiš, kad odjednom se iz povorke izdvoji sultanov glasnik. Oslovljava te biranim riječima, i prenosi ti poziv sultanov – “Ljubazno te moli da za njega odvojiš samo 5 minuta svog vremena“. Izaslanik uz to veli – “Sultan zna da žuriš za svojim poslom, da ti je vrijeme dragocjeno, ali će on tvojih 5 minuta odvojenih za njega nadoknaditi mnogostruko“.Ovakav preokret nisi očekivao, a dešava ti se svakodnevno! Sigurno da si ga svjestan, ne bi imalo posude u koju bi stalo tvoje oduševljenje!

Da bi ti bilo jasnije, podijeliću uloge, kao u Pozorištu:

Siromah koji uzima zajmove koje nikad ne vraća – Dunjaluk

Sultan – namaz

Izaslanik sultanov – ezan

Koliko si minuta dao Dunjaluku, i koliko ti je od datog vratio? Koliko si puta za Dunjaluk dao sve što imaš, znajući da je on jama bez dna? Hoću reći – koliko si puta prosjaku dao sve što imaš misleći da si sreo sultana povjerljivog? Koliko si se puta, prijatelju moj, oglušio o poziv sultana, misleći da ti sultan ništa neće dati? Misliš li da ti Onaj ko posjeduje tebe i svakog drugog, i sve što zajedno imate, i nebesa i Zemlju, neće nadoknaditi tvojih 5 minuta koje odvojiš za razgovor s Njim?

Gospodaru moj, pokaži nam stvarnost Dunjaluka, i nauči nas da je žrtva u Tvoje ime dobitak!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta