Imate li nekoga koga mnogo volite, ali je daleko? Toliko daleko da ga viđate samo jednom godišnje ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imate li nekoga koga mnogo volite, ali je daleko? Toliko daleko da ga viđate samo jednom godišnje. A kad se počne približavati dan njegovog dolaska, s radošću odbrojavate dane i pripremate se da ga dočekate na što ljepši način!

Ako imate posebnu osobu u svom životu, nekoga koga rijetko viđate a srce ga stalno priželjkuje, onda razumijete osjećaje muslimana koji čeka Ramazan. Ramazan se očekuje s nestrpljenjem! Kako i ne bi – on je dragi gost naših srca, naših umova, naših želudaca, naših kuća. U Ramazanu je sve drugačije – musliman je savladan osjećajem ugodnosti i topline. Da čovjek može ne spavati tako dugo, mjesec dana bi proveo budan družeći se sa svojim gostom, čije društvo nevjerovatno prija. Jer on brzo ode! Prebrzo. A kada je tu, koju god sferu čovjekovog života dotakne, oplemeni je. Zato se treba potruditi i provesti svoga gosta svugdje – ugostiti ga za svojim porodičnim stolom, odvesti ga u mahalsku džamiju, povesti ga na radno mjesto, pokazati mu puteve svojih razmišljanja, ali i dati mu ključeve onih malih zaključanih sanduka koje krijemo u svojim grudima. Zar nije lijepo imati gosta od kojeg možeš očekivati samo dobro?

Naši ispravni prethodnici bi znali doviti Allahu da ih poživi da dočekaju ramazan a potom bi dovili da im primi Ramazan.

Svi mi ramazan doživljavamo na poseban način. Postajemo bolji ljudi, gledamo na ovaj dunjaluk drugačijim očima. Nismo više zaljubljeni u dunjaluk. Osjećamo miris lepina, miris akšamskih ezana, osjećamo moć dove, snagu ljubavi prema Njemu, Uzvišenom.

Uživamo u postu, teravijama, noćnom namazu, druženju sa Kur’anom. Jednostavno, naše srce miriše imanom.

Ako se hrana za naše tijelo – materijalni dio našeg bića, nalazi u materijalnom svijetu, onda to ne može ujedno biti i hrana za drugu – duhovnu komponentu našeg bića. Zato se u Ramazanu muslimani okreću duhovnoj hrani – Kur’anu, Allahovom govoru koji je utjeha, podrška i uputstvo za život ljudima više od 1400 godina. Čitanje Kur’ana smiruje um i srce, odvraća od svakodnevnih problema i daje nezamjenjiv materijal za razmišljanje. Njegova melodičnost, ritmičnost i prirodnost su izvor duhovnog i intelektualnog osvježenja za ljude koji ga slušaju, čak i ako ga ne razumiju.

Zašto se radujemo Ramazanu? Pa kako da se čovjek ne raduje kada mu je svake godine data jedinstvena prilika da provede vrijeme sa svojim Gospodarom, ali i sa sobom! Da se fokusira na one detalje koje u svom životu treba promijeniti i da napuni svoje emocionalne baterije kako bi te stvari uspješno promijenio! Zamislite da svake godine imate mjesec dana da se posvetite sebi i svome mentalnom zdravlju – zar se tome ne biste radovali? Zar ne biste učinili neophodne pripreme da to vrijeme produktivno iskoristite? Islam prepoznaje čovjekovu potrebu za “proljetnim čišćenjem” sebe, svog organizma, emocija, misli i težnji, čišćenjem života od negativnosti i prepreka koje sputavaju čovjekov razvoj u stabilno i zdravo ljudsko biće. U Ramazanu baždarimo svoj moralni kompas i tražimo granice potencijala dobrote u sebi. Zašto se radujemo Ramazanu? Jer u njemu budemo bolji ljudi i korak bliže osobi kakva želimo biti u ostatku godine!

Mubarek mjesec Ramazan je za mene poseban , svi ga doživljajemo na drugačiji način. Kada nastupi Ramazan meni dani drugačije mirišu , vazduh kao da mi miriše na Džennet , sve mi onda dobija neku posebnu draž. Kada mujezin zauči ezan za akšam namaz, ( a i za sve ostale namaze ) srce mi poskoči kao uplašena ptičica i ubrzano lupka, narednih par minuta. Oči mi se napune suzama, a trnci obuzmu cijelo tijelo, oduvijek sam tako reagirala kada čujem ezan. Ono što mi čini mjesec Ramazan još posebnijim , jeste gledanje zvijezda kasno u noć i tiho šaputanje dove, jer svi mi imamo nešto što nikome ne možemo reći osim Allahu. O onda svo to šaputanje začinim jednom suzom , ili kišom suza onda sam ujutru presretna .

DO RAMAZANA JE OSTALO JOŠ 130 DANA OTPRILIKE…. / 17. Maj 2018.

– Povećaj svoje druženje sa Kur’anom
– Povećaj svoje dove
– Povećaj nafile (dobrovoljni post tri dana u mjesecu ili ponedjeljak i četvrtak, klanjaj pritvrđene sunnete…)
– Povećaj/uspostavi noćni namaz (makar 2 kratka rekata)
– Dovi Allahu da ti podari priliku da dočekaš mjesec Ramazan
– Napravi plan za dobročinstvo u mjesecu Ramazanu
– Isplaniraj svoj godišnji odmor da možeš uzeti slobodne dane za ibadet (makar zadnju trećinu) ili itikaf

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta