Brak i islamska porodica

Iskazivanje ljubavi prema djeci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Milost je temelj islamske etike, ona je bila najistaknutija odrednica moralnih osobina plemenitog Poslanika saws i njegovih visokih odlika. Enes, r.a., kaze:” Nisam vidio nikog milostivijeg prema porodici od Resulullaha saws. Njegov sin Ibrahim je bio dat na dojenje u Gornju Medinu (Avalil-Medine) , pa je odlazio do svog sina, a i mi s njim.Usao bi u kucu, uzeo ga i poljubio, a potom bi se vratio..”(Hadis biljezi Muslim) Milost plemenitog Poslanika protezala se na…

…otvorene muslimanske pupoljke. On je pruzao njen zasjenjujuci trijem i dosezao i djecu koja su se igrala obasipajuci ih simpatijama i njeznoscu. Enes, r.a., prenosi i da bi se Vjerovjsenik, saws, nasmjesio kada bi prolazio pored djece i nazivao im selam! Sljedeca Poslanikova saws recenica jedan je od trajnih pedagoskih postulata: “ Ne pripada nama onaj ko nema milosti prema nasim mladjima i ne priznaje pravo nasim starijima.”(Ahmed)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, saws, poljubio Hasana, sina Alijinog, pa mu je El’ Akre b. Habis kazao: “Ja imam desetero djece i nijedno od njih nikada nisam poljubio!” Allahov Poslanik, saws, rece: “Nece se ukazati milost onome koji nema milosti.”(Buharija)

Niko se ne moze porediti, kada je u odgajatelju rijec s Muhammedom, saws. Izgradjujuci duse on je stalno nastojao da iz njih provriju izvori milosti, da se otvore njihovi skriveni potencijali ljubavi i njeznosti – najkarakteristicnije ljudske osobenosti. Jednog dana dosao je neki beduin i rekao: “Vi ljubite svoju djecu? Mi svoju ne ljubimo.” Vjerovjesnik, saws, je odgovorio: “Sta ja mogu kada je Allah iz tvog srca odstranio milost.”

Sejjida Ajsa, r.a., majka pravovjernih, prenosi da bi Poslanik, saws, kada bi kod njega usla Fatima, r.a .- njegova kcerka, ustao prema njoj, pozelio joj dobrodoslicu, poljubio je i ponudio joj da sjedne na njegovo mjesto. Kada bi on usao kod nje, ona bi ustala prema njemu, uzela ga za ruku, pozeljela mu dobrodoslicu, poljubila ga i ponudila da sjedne na njeno mjesto. Ona je usla kod njega onda kada je Poslanik saws bio na smrtnoj postelji a on joj je tada pozelio dobrodoslicu i poljubio je. (Buharija)

Istinski musliman, nakon ovih uzvisenih poslanickih uputava, ne moze da bude namrsten prema svojoj djeci, grub u ophodjenju s njima, ostar u razgovoru, pa makar i prirodno bio krut, osoran i stisnut. Sve to zato sto ova vjera, dolazeci sa svjetlom upute, razmeksava srca, otvara izvore blagosti, te pospjesuju zar ljubavi, tako da djeca postanu dijelom naseg srca koji trckara po zemlji, kao sto je pjesnik spjevao:

Ova nasa djeca medju nama
Samo su dzigerice nase
koje se zemljom krecu
Ako na njih neki vjetar zapuse
Nase oci sna ne imase.”

Roditelji su rastopljena njeznost, izljev suosjecajnosti, talas brige, pozrtvovanosti i zagrljaja.

Mensur Valjevac (casopis “Novi Horizonti”)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta