Brak i islamska porodica

Potcjenjivanje i omalovažavanje djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Često se događa da roditelji nisu ni svjesni da njihovo ponašanje u datom momentu može imati izrazito negativno, pogubno i razarajuće djelovanje na dijete. Oblici ponašanja sa takvim posljedicama su: Ušutkivanje djeteta kad progovori: Ovaj slučaj i slučaj ismijavanja sa djetetom i načinom njegovog govora u samim temeljima potresa dijete i razara …

…njihovo samopouzdanje. Nakon takvog postupka roditelja, dijete će umanjiti svoj govor i povući se u sebe. Nakon toga samim smanjenjem komunikacije, smanjit ce se i djetetove intelektualne mogućnosti.

Iživljavanje na djeci kad pogriješe

Kad se roditelji okome na dijete radi neke njegove očevidne greške, kažnjavajući ga i kritizirajući ga, to će kod djeteta proizvesti osjećaj teške krivice i, što je još opasnije, osjećaj vlastite nesposobnosti. Ta osjećanja teško padaju odraslom čovjeku, a pogotovo teško malom djetetu. Usporedo sa tim pogubnim osjećanjima, otac će se u očima svoga djeteta pretvoriti u brzopleto, oholo, nemilosrdno ”čudovište”.

U takvom stanju će se podići ogromna i neprimostiva barijera izmedju oca im djeteta.
Nakon toga, otac vrlo lahko može u potpunosti izgubiti autoritet kod djeteta i u tom slučaju nikada više neće moći pozitivno uticati na dijete.

Preziranje i podsmijavanje djece kada se osamostale

Ovo je najteži oblik omalovažavanja i ponižavanja djeteta. Međutim, iako zvuči nevjerovano, pojedini roditelji omalovažavaju i ponižavaju svoju djecu kad kod primjete kod njih znakove odlučnosti, bogobojaznosti, dobrote i slijeđenja upute.
Takav postupak često rezultira udaljavanjem djece od Pravog puta i njihovim potpunim iskvarivanjem. Ovo je toliko krupno da onoga ko to počini uglavnom prate posljedice toga dokle god je živ.

Nakon takvih postupaka svojih roditelja i vlastite slabosti, djeca, po pravilu, na sebe i svoje roditelje navlače veliku sramotu i poniženje svojim postupcima i bivaju predmetom ibreta. Iako je dijete to koje donosi odluke o svom ponašanju, roditelji koji svjesno iskvare svoju djecu i udalje ih od Pravog puta snosit će paralelno odgovornost za svaki negativni postupak svog djeteta.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta