Brak i islamska porodica

Potcjenjivanje i omalovažavanje djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Cesto se dogadja da roditelji nisu ni svjesni da njihovo ponasanje u datom momentu moze imati izrazito negativno, pogubno i razarajuce djelovanje na dijete. Oblici ponasanja sa takvim posljedicama su: Usutkivanje djeteta kad progovori: Ovaj slucaj i slucaj ismijavanja sa djetetom i nacinom njegovog govora u samim temeljima potresa dijete i razara …

…njihovo samopouzdanje. Nakon takvog postupka roditelja, dijete ce umanjiti svoj govor i povuci se u sebe. Nakon toga samim smanjenjem komunikacije, smanjit ce se i djetetove intektualne mogucnosti.

Izivljavanje na djeci kad pogrjese

Kad se roditelji okome na dijete radi neke njegove ocevidne greske, kaznjavajuci ga i kritizirajuci ga, to ce kod djeteta proizvesti osjecaj teske krivice i, sto je jos opasnije, osjecaj vlastite nesposobnosti. Ta osjecanja tesko padaju odraslom covjeku, a pogotovo tesko malom djetetu. Uporedo sa tim pogubnim osjecanjima, otac ce se u ocima svoga djeteta pretvoriti u brzopleto, oholo, nemilosrdno ”cudoviste”.

U takvom stanju ce se podici ogromna i neprimostiva barijera izmedju oca im djeteta.
Nakon toga, otac vrlo lahko moze u potpunosti izgubiti autoritet kod djeteta i u tom slucaju nikada vise nece moci pozitivno uticati na dijete.

Preziranje i podsmijavanje djece kada se osamostale

Ovo je najtezi oblik omalovazavanja i ponizavanja dijeteta. Medjutim, iako zvuci nevjerovatno, pojedini roditelji omalovazavaju i ponizavaju svoju djecu kad kod primjete kod njih znakove odlucnosti, bogobojaznosti, dobrote i slijedjenja upute.
Takav postupak cesto rezultira udaljavanjem djece od Pravog puta i njihovim potpunim iskvarivanjem. Ovo je toliko krupno da onoga ko to pocini uglavnom prate posljedice toga dokle god je ziv.

Nakon takvih postupaka svojih roditelja i vlastite slabosti, djeca, po pravilu, na sebe i svoje roditelje navlace veliku sramotu i ponizenje svojim postupcima i bivaju predmetom ibreta. Iako je dijete to koje donosi odluke o svom ponasanju, roditelji koji svjesno iskvare svoju djecu i udalje ih od Pravog puta snosit ce paralelno odgovornost za svaki negativni postupak svog djeteta.

Nastavise se, inshaAllah

Pripremio: Nezir Halilovic (SAFF 2002 god.)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: