Aktuelno

Islam je počeo kao nešto strano…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Imam Muslim bilježi hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu da je rekao: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Islam je počeo kao stran (nešto strano), i vratit će se stran kao što je počeo, pa radosne vijesti pripadaju strancima. “ (Muslim, 145)

Al Sindi je rekao: „Stran“ se odnosi na mali broj njegovih sljedbenika. Osnovno značenja „stranca“ je onaj koji je daleko od svoje domovine.  „i vratit će se stran“ odnosi se na mali broj onih koji se pridržavaju njegovih učenja čak i ako je broj njegovih sljedbenika velik.  „pa radosne vijesti pripadaju strancima“ znači onima koji slijede njegove naredbe. „Tuba” (radosne vijesti) je protumačeno kao Džennet ili veliko drvo u Džennetu. Ovo ukazuje na to da podržavanje Islama i slijeđenje njegovih naredbi može zahtjevati od čovjeka da napusti svoju domovinu i bude strpljiv u podnošenju nedaća bivajući stranac, kao što je bio slučaj na početku.

U komentaru Muslima, imam Nevevi je citirao riječi Kadi Ijjada u pogledu ovog hadisa:

„Islam je počeo među nekolicinom pojedinaca, potom se proširio i prevladao zatim će se umanjiti u broju sve dok ne ostane samo nekolicina kao što je bilo na početku. “

 Značenje ovog hadisa jeste da kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem pozvao ljude u islam niko se nije odazvao osim nekolicine tu i tamo. U to vrijeme on je bio nešto strano jer su ljudi bili poput stranaca među drugima i bili su malobrojni i slabi u odnosu na velik broj i snagu njihovih neprijatelja koji su proganjali muslimane. Potom su neki od njih učinili hidžru u Abesiniju, bježeći radi svoje vjere od iskušenja i kako bi spasili sebe od proganjanja i tlačenja, i Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je po Allahovoj naredbi učinio hidžru u Medinu nakon podnošenja intenzivnog proganjanja u nadi da će mu Allah dati ljude koje će ga podržati u njegovom pozivu i podržati islam. Allah je ispunio njegove nade, darovao pobjedu njegovim trupama i podržao Svog roba.

Islamska država je bila uspostavljena i islam se proširio uz Allahovu pomoć u razne zemlje. Allah je učinio riječ nevjerstva poniženom a Allahovu riječ uvijek uzvišenom jer je Allah Moćan i Mudar i jer počast, snaga i slava pripadaju Allahu, Njegovom Poslaniku i vjernicima. Ovako je bilo dug vremenski period a potom se raskol i razilaženje među muslimanima proširilo, slabost i neuspjeh se postepeno povećavao sve dok islam nije ponovo postao stran kao što je bio na početku. Ali, ovo nije slučaj zbog njihovog malog broja jer su oni u to vrijeme bili mnogobrojni već zbog toga što se nisu pridržavali svoje vjere ili Knjige svog Gospodara i učenja Allahova Poslanika izuzev oni kojima se Allah smilovao. Tako su oni postali smeteni i počeli se natjecati u dunjalučkim stvarima poput onih koji su bili prije njih, i bore se između sebe za vođstvo. Neprijatelji islama su pronašli način i kolonizirali njihove zemlje, ponizili njihove ljude i loše prema njima postupali. Ovo je način na koji se islam vratio stran kao što je počeo.

Neki učenjaci su mišljenja da ovaj hadis daje radosne vijesti drugoj pobjedi islama nakon što je ponovo postao stran. Osnova ove metafore koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koristio „vratit će se stran kao što je počeo“ tako da kao što je prethodilo početnoj stranosti i otuđenju, pobjeda i širenje islama, to će se opet desiti nakon drugog perioda stranosti i otuđenja.

Ovo stajalište je po svoj prilici tačno i podržano je onim što se prenosi u hadisima o Mehdiju i silasku Isa’a, alejhi selam pred kraj vremena kada će se islam proširiti i muslimani biti pobjedonosni a nevjerstvo i nevjernici poraženi.  

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta