Brak i islamska porodica

Islam strogo zabranjuje nasilje nad suprugama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslimani koji sebe smatraju vjernicima nikada sebi ne smiju dozvoliti nasilje nad svojim suprugama, nad majkama svoje djece, nad svojim sestrama muslimankama, onima koje imaju prava isto onoliko koliko i duznosti u braku. Zbog toga se dobro pricuvaj Dana obracuna dragi brate koji cinis nasilje prema svojoj zeni!

“Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi.” (Ibn Asakir)

Brate, zar ti mislis da mozes da sakrijes od Allaha s.w.t ono sto radis svojoj supruzi iza zatvorenih vrata uz prijetnje da se ne smije nikom pozalit na tebe i tvoje zlocine? Zar se ne bojis dana kada ce te uzeti Zebanije i baciti na dno dzehennemske vatre zbog one koja ti dobrocinstvo cini, koja se trudi da te zadovolji i tvoju srdzbu sprijeci? Odakle ti samo toliko hrabrosti da se izivljavas nad majkom svoje djece dok to tvoja uplasena djeca posmatraju i pamte te scene zuluma za citav zivot??? Tesko tebi brate moj onoga dana kada stanes pred svog Gospodara i kada tvoja supruga pocne da oduzima sebi i ono malo dobrih djela koja si uradio!Tesko ti se onoga dana kada ona uzme svoj hak pred Onim Koji je svaki tvoj udarac zapisao i svaku tvoju rijec uvrede i ponizavanja na vagu losih djela dodao!

Zar mislis da se rijeci Poslanika s.a.w.s: „Najpotpuniji je iman onog vjernika koji se najljepse ponasa, a najbolji medju vama su oni koji se najljepse ponasaju prema svojim zenema“ …ne odnose na tebe? Zar mislis da ce ti nesto koristit pred Onome Koji sve vidi i sve zna, to sto cijelom svijetu glumis pokornog Allahovog roba? Boj se Allaha brate moj i ne dozvoli sebi da se svrstas u nasilnike, u one koji su niske naravi jer takvih nema u dzennetu!

Nauci da budes istinski mu’min kakvim ce Allah biti zadovoljan i nauci da se savladas u srdzbi jer se to ubraja u dzihad sa samim sobom ali i pobjedu nad sejtanom l.a. koji ti uskracuje nagradu mudzahida i onoga koji je sljedbenik Kur ana i Suneta, koji stiti prava vjernica i zabranjuje nasilje nad njima. „Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njenim svojstvima, zadovoljan je sa nekim drugim“ (Muslim)

Dragi brate, ukoliko osjetis srdzbu koja je zasigurno plod sejtanskog dosaptavanja, tada se sjeti nagrade koju imas za sabur pa otidji i abdesti se te klanjaj dva rekata dobrovoljnog namaza i uputi Allahu dovu za popravljanje stanja u tvojoj porodici a zatim razgovaraj sa svojom suprugom kao najboljom prijateljicom, kao sestrom muslimankom o onome sto te uznemirilo i naljutilo. Vidjet ces da ce Allah s.w.t. dat veliku blagodat u tom tvom postupku i da ce ses se vremenom naucit kontorlisat a tvoja supruga ce ti uzvratit jos ljepsim odnosom prema tebi.

Ne zaboravi brate da je tvoja zena druga tvoja polovica pa se tako i odnosi prema njoj. Ona je Allahovo stvorenje, njezna i slabasna pa joj ne cini zulum jer Allah je iznad tebe i nje i On ce sigurno svakog zalima, zestoko kaznit i ponizit jos na dunjaluku pa pricuvaj se toga dana da kada ti zulum bude uzvracen! Ne zaboravi da ti zena donosi blagoslov kuce pa se prema toj Allahovoj blagodati ponasaj ponizno i zahvalno kao i prema svim drugim blagodatima.

Dragi brate, ukoliko nisi u stanju da savladas svoju srdzbu ili prestanes da cinis nasilje svojoj supruzi, svojoj sestri, tada preispitaj svoj odnos prema Allahu s.w.t., zatim provjeri da li imas dzinskog djelovanja ili nekog sihira koji te sprecava u dobrocinstvu pa ako je potrebno trazi lijeka kod onih koji lijece Kur’anom a ukoliko nista ni od toga ne pomogne, tada brate, potrazi pomoc psihologa jer mozda imas neki psiholoski poremecaj koji zahtjeva strucnu pomoc koju si duzan u ime Allaha iskoristit jer si obavezan da vodis racuna o svom zdravlju i trazis lijeka. Odlazak psihologu je sasvim normalan kao odlazak bilo kojem drugom doktoru. Ti si duzan brate da se potrudis da na svaki moguci nacin popravis svoj odnos prema svojoj supruzi i bit ces odgovoran pred Allahom ukoliko ne promjenis svoje ponasanje prema njoj.

A ti sestro draga, koja trpis muza nasilnika, potrudi se da pomognes svog muza da promjeni svoj odnos prema tebi. Ne dozvoli da svojim ponasanjem povecas njegovu srdzbu i time dovedes i sebe i njega u situaciju zuluma i mazluma. Ukoliko osjetis da je tvoj muz nervozan, umoran, ljut, tada se potrudi da ga na najljepsi nacin udobrovoljis i odvratis od ruznih misli jer ces imat nagradu kod Allaha koja ce ti biti isplacena jos na dunjaluku. Pokusaj s njim da razgovaras na najljepsi nacin a ako vidis da to nema efekta, tada ga pusti da se malo smiri a ti za to vrijeme klanjaj nafilu, zamoli Allaha za pomoc, zikri i vrijeme u Allahovoj pokornosti provedi. Ni slucajno ne raspravljaj s njim i na njegove uvrede ne odgovaraj vec saburi i nadaj se dzennetu, neces biti na gubitku, obecavam ti.

Kada se on smiri, tada skuhaj kafu i sa svojim muzem na najljepsi nacin razgovaraj, pokusaj popraviti vas odnos i vjeruj da imas veliku nagradu zbog takvog postupka. Ukoliko se nasilje nastavi i nijedan metod u poboljsanju vaseg odnosa, ne pomogne, tada znaj da ti nisi duzna da trpis nasilje i da ne smijes dozvolit zulum sama sebi i svojoj djeci pa pozovi nekog ucenog i nekog ipsred vasih porodica i iznesi problem, kako bi ga drugi savjetovali i poduzeli konkretne korake u rjesavanju vasih nesuglasica i problema.

A ti brate, preispitaj svoj odnos prema Allahu i prema svojoj supruzi i analiziraj sta dobivas takvim ponasanjem jos na dunjaluku a ako si dovoljno hrabar, pokusaj zamislit svoje mjesto na ahiretu. Razmisli o oporukama Poslanika s.a.w.s koje se odnose i na tebe kao i na sve druge: “Primite moju oporuku da zenama cinite dobro! Zaista je zena stvorena od rebra a najveca krivina rebra je bas njegov najvisi dio; pa ako ga pokusas ispaviti, slomit ces ga a ako ga ostavis, osta krivo. Zato jedni drugima preporucujte da zenama cine dobro!”

„Zena je kao rebro, ako ga htjednes ispraviti, slomit ces ga a ako se koristis njime, ono ce ti koristiti iako je krivo.“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta