Brak i islamska porodica

Razlike među supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muškarac razmišlja s lijevom stranom mozga, a žena desnom

U medicini je odavno poznato da se muskarci i zene, prilikom obavljanja istih poslova, koriste razlicitim centrima u mozgu. Muskarci se, vecinom, koriste lijevom stranom mozga, a zene desnom. S obzirom da je svaki dio mozga zaduzen za odredjenu funkciju, jasno nam je da se upravo u toj cinjenici nalazi izvor specificnosti muskarca i zene. Lijeva strana mozga je zaduzena za brojeve, analizu, poredak, odluke, planiranje…, a desna za emocije, mastu, kreativnost, inovatorstvo, uspostavljanje veza, ukus…

Te specificnosti razlog su odredjenim sklonostima kako muskarca tako i zene. Psihicke razlike izmedju muskaraca i zene cinjenice su koje treba uvazavati u komuniciranju kako bi se izbjegli moguci problemi. Glavni izvor problema u komunikaciji je obracanje muskarca zeni logikom muskarca, i obratno, kada se zena obraca muskarcu logikom zene. U tom slucaju ispravno razumijevanje je otezano i obicno takav vid komuniciranja dovodi do komplikacija i problema.

Da bi supruznici mogli ostvariti zadovoljavajuci oblik komunikacije neophodno je da se prilagode jedno drugom, da jedno drugom poklone paznju i budu podrska. Neophodno je komunikaciju prilagoditi psihologiji sugovrnika, odnosno, potrebno je pravilno razumjeti osobu s kojom komuniciramo.

Muskarcu treba vise vremena da iskaze emocije

Jedna od bitnijih razlika izmedju muskaraca i zena jeste da je muskarcu potrebno daleko vise vremena da sredi svoje emocije i da ih kaze, nego sto je to potrebno zeni. Rekli smo da se muskarac uglavnom sluzi lijevom polovinom mozga, a centar za emocije se nalazi na desnoj strani mozga. Postoji poseban nerv za vezu, odnosno komunikaciju izmedju desne i lijeve polovine. Kada muskarac zeli da iskaze emocije on mora iz svoje lijeve strane, putem spomenutog nerva, preci na desnu da bi se koristio centrom za emocije.

Zato mu je potrebno dosta vremena i daleko veca energija nego sto je potrebna zeni. Zbog toga se muskarci tesko odlucuju na iskazivanje emocija i dobro razmisle prije nego sto kazu nekome da ga vole! Za zenu je to kolebanje. Zato se cesto zale da ih muzevi ne vole, i kada traze od njih da to potvrde oni tesko prelome jezik da bi izgovorili dvije carobne rijeci!

Pravilno razumjeti i adekvatno odgovoriti na tu razliku je krucijalno vazno, jer upravo je ova tema vrlo cesto razlog sporova medju supruznicima. Ako se malo potrudimo, mozemo znacajno poboljsati nasu komunikaciju u vezi ovim pitanjem, i zaraditi sevape, jer i to je sunnet! Aisa, r.a., je pitala svog muza, Muhammeda, s.a.v.s., da li je, i koliko voli. Da li je sumnjala u njegovu Ijubav?! Uistinu je daleko od takvog shvatanja, ona je samo htjela da cuje njegov osjecaj. Interesantno je da Poslanik, s.a.v.s., nije imao problema u iskazivanja svojih emocija.

Odgovorio bi joj da je voli i da je njegova Ijubav prema njoj cvrsta poput cvora na uzetu! Povremeno bi ga pitala o stanju cvora, a on, s.a.v.s., bi joj odgovarao da se cvor nije promijenio, da je ostao jednako cvrst. Kada bi ona ustrajavala u pitanjima, odgovorio bi joj da ne zali sto ce umrijeti nakon sto je saznao da je ona njegova suruga u Dzennetu! Tako je Poslanik, s.a.v.s., pokazivao svoju Ijubav prema supruzi, na nacin koji je u potpunosti zadovoljio njenu potrebu da cuje njegove emocije. Uz malo truda mozemo i voljeti po sunnetu. Pokusajmo!

On gleda opcenito, ona detaljno

Nadam se da su mnogi (muskarci) dozivjeli slicnu situaciju kao sto sam ja kada sam svojoj supruzi kazao da sam u jednom butiku primijetio jako lijepu haljinu. Na njeno pitanje o boji veza na rukavu nisam mogao odgovoriti! Upravo u tome se ogleda jos jedna razlika izmedju muskaraca i zena.

Muskarci objekte posmatraju opcenito, a zene detaljno! Priroda muskarca je da se brine o porodici, o njenoj sto sigurnijoj buducnosti, da se u potpunosti realizuju porodicni ciljevi. To su veliki izazovi, za njih je potrebna velika energija i konstantan rad. Zbog te velike zauzetosti muskarci nisu u stanju da puno paznje poklanjaju zivotnim sitnicama. Za njih je to gubljenje vremena, sto ce zene jako tesko razumjeti.

Medjutim, zene treba da imaju razumijevanja za takvo postupanje muskaraca zbog njihove vrlo bitne uloge u brizi o porodici, ali i muskarci bi trebalo da porade na boljem uocavanju detalja. Nekada se zena zali na muza jer on, jednostavno, ne primjecuje trud koji ona ulaze da bi stan bio sto sredjeniji, da bi rucak bio sto vise po zelji njenog muza… Ako i pohvali suprugu za ulozeni trud, onda je to sturo, suhoparno, sa svega nekoliko rijeci: da je rucak bio dobar, ili da je u stanu sve na svom mjestu!

Medjutim, dobar rucak sastoji se od ogromnog broja detalja, lijepo uredjen stan podrazumijeva desetine stvari staviti na njihovo mjesto. U svaki detalj zena je unijela dio sebe, svoju kreativnost, i ocekuje da to neko primijeti! Muskarac, da bi adekvatno odgovorio na njeno ocekivanje, treba da primijeti svaki detalj! Ako je u pitanju rucak, jako bitno je primijetiti kako je sto za objedovanje ukusno pripremljen, da je posude besprijekomo sjajno, da je meso u hrani mehko, dobro skuhano, da nista ne fali…

Upravljanje domacinstvom je jedan od izuzetno zahtjevnih poslova, a neki tvrde da je to daleko najkomplikovaniji posao koji covjek obavlja. Veliki broj razlicitih obaveza, rad koji zahtijeva angazman cijeli dan i noc, jako stresan posao, jer se radi o udovoljavanju drugima, samo su neke specificnosti tog posla.

Trenutak slabosti

Karakteristika svih ljudi je da u odredjenim okolnostima ne mogu dati svoj maksimum, sto je, inace, njihova uobicajena praksa. Neki su razdrazljivi prilikom promjene atmosferskih prilika a i problemi na poslu uveliko utjecu na stanje supruznika. Teska ekonomska situacija i materijalna neizvjesnost tesko padaju muskarcima. Prirodno je da zene povremeno dozivljavaju odredjena stanja koja se uveliko odrazavaju na njihovu psihicku stabilnost.

Stanje hajza, nifasa, trudnoce, sve su to specificne okolnosti koje treba uzimati u obzir. Za trudnocu kazemo da je to drugo stanje, dakle neuobicajeno. Zato je zeni jako tesko da se u drugom stanju ponasa kao u prvom. Koliko te situacije imaju utjecaja na odnos medju supruznicima vidi se i iz serijatske nevalidnosti razvoda ukoliko to muz ucini za vrijeme menstrualnog ciklusa svoje supruge.

Dakle, muz se ne moze razvesti od supruge ako je ona u hajzu! Mora sacekati da se ona vrati u normalno psihofizicko stanje da bi mogao donijeti tako bitnu odluku. Na supruznicima je da prepoznaju krize svoga partnera i da iskazu razumijevanje za njegovo stanje. Iskreni supruznik ce znati cijeniti takvu paznju i adekvatao se oduziti.

Muharem Adilovic – casopis “Novi horizonti”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta