Tekstovi

Istreniraj svog najboljeg prijatelja i najvećeg neprijatelja – tvoj nefs

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zamislite da ste upravo saznali kako se kolega na poslu žalio drugim kolegama i šefu na vas, iako je činjenica da se vi trudite i radite svoj posao ispravno. Da je rekao kako ste lijeni, nemarni, kako on mora raditi i vaš posao itd… Vjerojatno bi vas to uzrujalo i na prvu biste dobili poriv da se obranite i da i vi ukažete na njegove pogreške. Tako biste „izbacili“ to iz sebe i osjećali se (možda) bolje…na nekoliko minuta.

To bi se dogodilo kada biste dopustili svom nefsu da preuzme kontrolu nad vašim postupcima.

U suri Jusuf možemo čuti o nefsu: Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je.’“ (Jusuf, 53.) Tajna uspjeha je (kao i za sve) u islamu: ravnoteža. Moramo nastojati vladati svojim nefsom i naučiti se težiti stvarima koje želimo, ali unutar okvira koji je definirao Uzvišeni Allah.

Odvajanje vremena za interni dijalog

Prisjetite se one vijesti od kolege koju ste upravo dobili. Vaša najsnažnija početna reakcija – da uzvratite istom mjerom (ili gorom). Odvojite malo vremena da razmislite o tome kakva bi trebala biti ispravna reakcija. Možda će potrajati neko vrijeme, ali na kraju će vaše početne emocije splasnuti i započet će unutarnji dijalog .

Vaš nefs će početi govoriti vašim intelektom (‘aql). Tada ćete se naći kako važete opcije kako biste pronašli maksimalnu korist za sebe (zadržali svoj posao) i prikladno odgovorili svom kolegi tako što ćete, na primjer, zatražiti službeni sastanak kako biste razgovarali o vašoj suradnji i dinamici. Dati sebi vremena da riješite te probleme prvi je korak u kontroli vašeg nafsa, koji ima najviše koristi od trenutnog zadovoljstva.

Ovo se ne mora odnositi samo na međuljudske sukobe. Na primjer, kada na polici trgovine vidite ono što jednostavno „morate“ kupiti, nemojte. Čak i ako si to možete priuštiti, pričekajte i razmislite o tome neko vrijeme i vidite što će se dogoditi s tim unutarnjim dijalogom. Ako se na kraju pokaže da je najbolje rješenje kupiti ga, u redu.

Zapamtite, ovo radite ne da biste mučili i zabranili sebi da imate lijepe stvari; radi se o poduzimanju malih koraka do razvoja discipliniranog i boljeg sebe. 

Vjeruj sebi

Možda se ovo može činiti pomalo kontradiktornim, ali nefs ima i drugu stranu. Znate li onaj trenutak kada ste pogriješili ili barem mislite da jeste? Vaš bi se um mogao početi vrtjeti izvan kontrole, razmišljajući o svim strašnim stvarima koje će vam se dogoditi i posljedicama s kojima ćete se morati suočiti.

To većinom naš nefs govori. Kako nam želi najbolje, on lako može preuzeti uzde i postati naš najoštriji kritičar. Kada se to dogodi, duboko udahnite i pronađite nešto drugo čime ćete zaokupiti svoj um. Izađite u restoran, pogledajte TV ili uzmite knjigu koja vas može odvesti na neko drugo mjesto.

Kako vaša tjeskoba nestaje, tako taj unutarnji dijalog počinje shvaćati da ta pogreška vjerojatno nije bila tako velika stvar i da će nakraju biti sve uredu. Čak i ako postoje negativne posljedice, nosite se s njima s vjerom i povjerenjem. Sjeti se da si vrijedna osoba, svi pogriješimo ponekad. Naučiti vjerovati sebi u ovim trenucima, dok ostajete svjesni svojih postupaka, jedan je od najboljih načina da zadržite tog kritičara podalje i približite se Allahu.

Izvor: Discovering Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta